Czekolada chroni przed cukrzycą
Statystyki podają, że w Polsce na cukrzycę cierpi ponad 2 miliony osób. Choroba sprawia, że przez resztę życia trzeba kontrolować poziom cukru i stosować odpowiednią dietę. Istnieją jednak sposoby, by się przed nią ochronić. Udowodniono, że kilka kostek czekolady dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania.
1. Badania osób jedzących czekoladę
Analizy dokonali eksperci z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia, Uniwersytetu Medycznego w Warwick, Uniwersytetu Południowej Australii oraz Uniwersytetu Maine. W testach wzięło udział 1153 osoby w wieku 18-69 lat. Grupa, która przyjmowała codziennie 100 g czekolady, wykazywała mniejszą insulinooporność. Jest to stan, w którym organizm posiada obniżoną wrażliwość na insulinę. Oprócz tego udowodniono, że czekolada zapobiega nadwadze i otyłości oraz obniża poziom glukozy we krwi.
2. Bogactwo czekolady
Mała kostka czekolady może także ochronić przed chorobami serca. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma czekolada gorzka, ponieważ zawiera duże ilości kakao. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a zwłaszcza flawonoidów, które chronią przed uszkodzeniami komórek. Naukowcy odkryli, że osoby częściej jedzące czekoladę są mniej narażone na choroby serca oraz układu krążenia.
Gorzka czekolada to źródło witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. Jest także skarbnicą składników mineralnych. Znajdziemy w niej żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk, selen i magnez.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.