Czy kawa "parzona" na zimno jest zdrowsza od tej tradycyjnej?

Kawa jest szalenie popularna. Według statystyk 73 proc. Polaków pije ją codziennie, a 46 proc. nawet kilka razy dziennie. Coraz większą popularność zyskuje tzw. "cold brew", czyli kawa "parzona" na zimno.

Czy kawa parzona na zimno jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy?Czy kawa parzona na zimno jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Napój ten nie jest tym samym co mrożona kawa, którą przygotowuje się, zalewając normalnie przygotowany napój kostkami lodu. Cold brew to coś więcej. W tym przypadku ziarna kawy są zanurzone w wodzie zimnej lub o temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Miłośnicy cold brew uważają, że tak przygotowana kawa nie tylko smakuje lepiej, ale też jest zdrowsza niż ta parzona tradycyjnie. Jak jest naprawdę?

Cold brew po "zaparzeniu" zawiera dużo więcej kofeiny niż kawa tradycyjna. Wynika to z faktu, że aby ją przygotować, potrzebujemy kawy i wody w proporcjach 1:6, a przypadku tradycyjnego parzenia wystarczy 1:20. Tak duża dawka kofeiny oznacza, że teoretycznie cold brew zapewnia większe pobudzenie, co jest przydatne np. w czasie treningu na siłowni.

Jak wybrać dobrą kawę? Rodzaj ma ogromne znaczenie

Jednak kawa parzona na zimno jest rozcieńczana wodą lub śmietanką, właśnie po to, aby obniżyć zawartość kofeiny. Porównanie ilości tej substancji w tych dwóch rodzajach kawy jest problematyczne również z innych powodów. Zawartość kofeiny zależy od wielu zmiennych jak np. rodzaj czy liczbę ziaren użytych do parzenia. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że cold brew jest rozcieńczana, oznacza to, że mimo wszystko zawiera mniej kofeiny niż tradycyjnie parzona kawa.

Ponadto przygotowanie cold brew nie wymaga użycia ciepłej wody, dlatego dzięki temu nie ma ona gorzkiego smaku. Kwasowatość jest charakterystyczna dla mielonej kawy, która jest parzona w wyższych temperaturach. Dlatego cold brew ma w przeciwieństwie do niej łagodniejszy smak, a to sprawia, że jest ona idealna dla osób o bardziej wrażliwych żołądkach lub chorych na refluks.

Kolejną kwestią są korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy. Istnieje wiele badań naukowych wskazujących na pozytywny wpływ ziaren na nasze zdrowie, jak np. zwiększenie wrażliwości na insulinę, spalanie tłuszczu, ograniczenie neurodegeneracji i rozwoju demencji. Niestety ze względu na fakt, że kawa parzona na zimno jest stosunkową nowością zarówno dla konsumentów, jak i naukowców, nie ma żadnych solidnych dowodów na to, że zawiera np. więcej przeciwutleniaczy.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

William Cole, lekarz medycyny funkcjonalnej, uważa, że niektórzy ludzie po prostu nie tolerują kawy. Choć cold brew ma mniej kofeiny to jednak dla osób, które są bardzo na nią wrażliwe jest to nadal za dużo. Posiadają oni bowiem wariant genu kodującego enzym CYP1A2, który spowalnia metabolizm kawy. W ich przypadku nawet mała filiżanka "cold brew" sprawi, że ich serce przyspieszy.

Kawa parzona na zimno jest natomiast ciekawą propozycją, ale dla osób, które dobrze tolerują kofeinę i chcą dostrzec długofalowe korzyści wynikające z picia kawy, ponieważ jest ona delikatniejsza dla żołądka i można wypić jej więcej.

Źródła

  1. mindbodygreen.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu