Dbają o serce, wątrobę, mózg. "Ta witamina spowalnia wzrost komórek raka"

Polacy garściami sięgają po rozmaite suplementy, a szczególnie chętnie przyjmują witaminy. Które z nich będą zbawienne dla naszego serca, wątroby, jelit i mózgu? - Wiele badań wykazało, że podawanie optymalnych dawek witaminy C może spowolnić wzrost i rozsiew komórek na przykład raka prostaty, trzustki czy wątroby - mówi dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.

Lekarka zaleca. Najważniejsze witaminy dla serca, wątroby, jelit i mózguLekarka zaleca. Najważniejsze witaminy dla serca, wątroby, jelit i mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images / materiały własne
Anna Klimczyk

Ulubione suplementy Polaków

Według raportu "Rynek suplementów diety w Polsce 2023", aż trzy czwarte dorosłych Polaków sięga po preparaty z witaminami i mikroelementami przynajmniej raz w roku. W 2023 roku sprzedaż suplementów diety wzrosła o 12-14 proc. w porównaniu do roku poprzedniego.

Według najnowszego raportu przedstawionego przez PMR Market Experts "Rynek suplementów diety w Polsce 2024", w latach 2024-2029 przewidywany jest dalszy wzrost tego rynku na poziomie 6,5 proc.

- Najchętniej sięgamy po suplementy witaminowo-mineralne w formie tabletek lub kapsułek. Zazwyczaj przyjmujemy je po okresie jesienno-zimowym, żeby odbudować organizm po mroźnych miesiącach. Jednak należy pamiętać, że do suplementacji należy podejść z głową. Nie możemy przekraczać zalecanych dawek i warto sprawdzić, które suplementy można ze sobą łączyć - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Lekarka dodaje, że dzięki przyjmowaniu odpowiednich witamin możemy wesprzeć funkcjonowanie całego organizmu.

Najlepsze witaminy dla narządów

- Zacznijmy od serca. Zbawienne dla niego będą witaminy z grupy B. Gdy dochodzi do ich wypłukiwania z organizmu, możemy się zmagać np. z chorobą zwaną kardiomiopatią rozstrzeniową. Pamiętajmy także, że należą one do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zatem nie są one syntetyzowane w organizmie. Dlatego konieczne jest ich regularne przyjmowanie z pożywieniem lub suplementacją - wyjaśnia dr Cubała-Kucharska.

Witaminy z grupy B występują głównie w mięsie wieprzowym, przetworach mięsnych, a także produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych czy ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż i natka pietruszki.

- Powinniśmy suplementować szczególnie witaminę B12, ponieważ obniża ona poziom homocysteiny, która sprzyja miażdżycy. O jej suplementacji nie powinni zapominać zwłaszcza weganie i wegetarianie, ponieważ występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego - podnosi specjalistka medycyny rodzinnej - tłumaczy lekarka.

Witamina B12 będzie nie tylko wspierała pracę serca, ale warunkuje ona także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego.

- Wątroba to główny magazyn witaminy B12 w organizmie. Ponadto pojawiają się badania, z których wynika, że włączenie witaminy B12 do standardowego leczenia zapalenia wątroby typu C może zwiększyć szanse na pozbycie się wirusa. Wątrobę będzie wspierać także cholina, nazywana również witaminą B4. Bierze ona udział w produkcji fosfatydylocholiny (lecytyny), wspomagając metabolizm tłuszczów i zapobiegając ich nadmiernemu gromadzeniu się w wątrobie. Także dla kobiet w ciąży cholina ma szczególne znaczenie – wspiera rozwój układu nerwowego i innych narządów płodu. Aby dostarczyć odpowiednią ilość choliny z dietą, warto sięgać po jajka, ryby, orzechy, nasiona oraz warzywa liściaste - wylicza dr Cubała-Kucharska.

Zbawienne dla mózgu

Ekspertka podkreśla, że inne witaminy z grupy B będą także wpływały zbawiennie na pracę naszego mózgu.

- Zwłaszcza witamina B1. Jej niedobór może powodować szereg niepokojących objawów, takich jak na przykład zaburzenia pamięci. Znajdziemy ją w produktach pełnoziarnistych, kaszy gryczanej i komosie ryżowej, wątróbce, tuńczyku i łososiu, warzywach strączkowych, szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych, ziemniakach, batatach oraz orzechach - wylicza członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.

Ekspertka dodaje, że na naszej suplementacyjnej liście powinna znaleźć się także witamina D. Jej niedobór może doprowadzić do spadku sił, zmęczenia, pogorszenia stanu paznokci i włosów, bólów kończyn dolnych, anemii, łuszczenia i suchości skóry, pękania kącików ust, a nawet do zaostrzenia przebiegu chorób przewlekłych oraz do ogólnego zmniejszenia odporności na infekcje wirusowe.

- Witamina D jest niezbędna dla całej naszej metaboliki. Jej niedobór zwiększa ryzyko chorób krążenia, zaburza pracę układu pokarmowego, a także obniża naszą odporność. Badania pokazują, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszyć ryzyko zawału o jedną piątą. Odpowiednia suplementacja tej witaminy przeciwdziała krzywicy i osteoporozie, zalecana jest także w profilaktyce cukrzycy. Natomiast jej niedobór może negatywnie wpłynąć na długość naszego życia - wyjaśnia dr Cubała-Kucharska.

Jednym z badań, które potwierdzają słowa ekspertki, jest to opisane w periodyku "Annals of Internal Medicine".

"Nasze badanie dostarcza silnych dowodów na związki między niskim poziomem witaminy D i śmiertelnością. To pierwsze badanie tego rodzaju, ponieważ uwzględnia zgony z powodu chorób układu oddechowego" - wyjaśnia Josh Sutherlandm, autor badania. Niski poziom witaminy badacze ustalili na poziomie mniej niż 25 nmol/L, a przeciętny na 45.2 nmol/L.

Antyrakowe witaminy

Jednak to nie koniec. Coraz więcej badań wskazuje, że niedobory witaminy D3 mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, a przede wszystkim raka jelita grubego, prostaty, piersi, płuc, czerniaka i białaczki.

- Witamina D3 ma zdolność regulacji wzrostu i różnicowania komórek. Jej niedobór powoduje dysfunkcję układu odpornościowego i właśnie tutaj upatruje się korelacji między jej niedoborem a ryzykiem powstawania nowotworów – tłumaczy specjalistka medycyny rodzinnej.

Kolejną z witamin, której poziom warto kontrolować, jest witamina K, dotychczas kojarzona głównie ze zdrowiem kości i krzepnięciem krwi.

Naukowcy z Cold Spring Harbor Laboratory odkryli, że menadion, będący pro-oksydacyjną formą witaminy K (nazywaną również witaminą K3), może spowalniać rozwój nowotworu prostaty.

- Witamina K jest niezbędna także do tworzenia czynników krzepnięcia krwi, przez co ma działanie przeciwkrwotoczne. Odgrywa również ważną rolę w profilaktyce choroby Alzheimera oraz ograniczeniu uszkodzenia komórek nerwowych po wylewach. Występuje głównie w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, kapusta włoska i sałata. Znajdziemy ją również w olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy i sojowy, oraz w niektórych owocach, jak śliwki i awokado - wylicza członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.

Kolejną witaminą, o której suplementacji nie powinniśmy zapominać, jest witamina C.

- Witamina C jest kluczowa dla syntezy kolagenu, czyli białka, które stanowi szkielet podtrzymujący tkanki. Wiele badań wykazało, że podawanie optymalnych dawek witaminy C może spowolnić wzrost i rozsiew komórek na przykład raka prostaty, trzustki czy wątroby. Ponadto, gdy będziemy dbać o odpowiednią suplementację witaminy C, zauważymy, że szybciej nam się goją rany i znikają siniaki, łatwiej zrastają się złamania, a krwotoki są znacznie mniej obfite. Dodatkowo witamina C wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia. Często jest też wykorzystywana do produkcji kosmetyków, ze względu na spowalnianie procesów starzenia się - mówi dr Cubała-Kucharska.

Ekspertka dodaje, że do suplementacji należy podchodzić z głową, bo nadmiar witamin może być tak samo szkodliwy, jak ich niedobór.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej