Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artretyzm, skaza moczanowa czy podagra. Jest to ostre zapalenie stawów, które możemy leczyć w sposób farmakologiczny oraz dobierając odpowiednią dietę. Jaka dieta przy dnie moczanowej jest skuteczna?
1. Charakterystyka i objawy dny moczanowej
Dna moczanowa określana również jako artretyzm czy podagra to schorzenie przemiany materii, objawiające się bolesnością stawów. W wyniku zaburzonego metabolizmu kwasu moczowego, następuje odkładanie się kryształów w stawach, powodując silny stan zapalny oraz ból.
Podstawową formą leczenia dny moczanowej jest stosowanie odpowiedniej diety. Dieta przy dnie moczanowej to przede wszystkim ograniczenie spożycia mięsa, ryb, herbaty, kawy oraz alkoholu.
Dieta przy dnie moczanowej powinna być przestrzegana, gdyż choroba rozwija się powoli i jest bardzo bolesna. Przestrzeganie diety przy dnie moczanowej może zmniejszyć nasilające się objawy.
Pierwsze objawy dny moczanowej to nagły ostry ból o charakterze rozdzierającym, zazwyczaj występujący w nocy lub rano. Bólowi towarzyszy obrzęk, zaczerwienienie zajętego stawu, a także wzrost temperatury ciała. Najczęściej choroba rozpoczyna się od jednego stawu, zazwyczaj dużego palucha u nogi. Bolesność zajętego stawu może trwać nawet 3 tygodnie i ustępuje samoistnie.
Chorobie może towarzyszyć niewydolność nerek, spowodowana ich uszkodzeniem przez nadmiar kwasu moczowego we krwi. Czynnikiem wyzwalającym dnę mogą być również częste i długotrwałe głodówki. Dna zazwyczaj występuje po 40 roku życia i częściej dotyka mężczyzn. Ważne jest stosowanie odpowiedniej diety przy dnie moczanowej.
Dna moczanowa najczęściej dotyka mężczyzn w średnim wieku. Ze względu na występowanie oraz przyczyny nazywa była chorobą bogatych ludzi.
2. Jakie korzyści przynosi stosowanie diety przy dnie moczanowej?
Dieta przy dnie moczanowej przynosi dla organizmu wiele korzyści – pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i uniknięciu wielu przewlekłych chorób, a także przyczynia się do zmniejszenia objawów charakterystycznych dla dny moczanowej.
Odpowiednia dieta przy dnie moczanowej pomaga kontrolować i zmniejszać poziom produkcji kwasu moczowego, dzięki czemu skutecznie zapobiega objawom choroby oraz przeciwdziała jej występowaniu.
3. Których z produktów należy unikać, a które można spożywać?
Dieta przy dnie moczanowej dąży do ograniczenia spożywania pokarmów zawierających puryny, dzięki czemu pomaga kontrolować produkcję kwasu moczowego.
Jeżeli jesteś osobą otyłą lub masz nadwagę, powinnaś stracić na wadze, gdyż dodatkowo obciąża to stawy kolanowe, jak również kręgosłup.
W diecie przy dnie moczanowej ważne jest spożywanie dużej ilości wody wysokozmineralizowanej, gdyż wspomaga to wydalanie z organizmu nadmiernej ilości kwasu moczowego. Należy również unikać stosowania diet wysokobiałkowych dieta Dukana, proteinowa, dieta Gacy), które prowadzą do hiperurykemii, czyli wzmożonej produkcji kwasu moczowego.
Aby dieta przy dnie moczanowej odniosła pożądany skutek, stosuj się do poniższych wskazówek.
Ogranicz ilość spożywanego mięsa, drobiu i ryb (śledzie, sardynki) – białka zwierzęce są bogatym źródłem puryn. W diecie przy dnie moczanowej nie wolno spożywać podrobów (wątroba, nerki, serca, mózg) oraz produktów spożywczych je zawierających (pasztety, salceson, kaszanka).
Nie jedz zup i sosów zawierających wywary mięsne lub przygotowanych na wywarach kostnych. Mięso jedz tylko gotowane w dużej ilości wody.
Unikaj spożywania nasion strączkowych - soja, soczewica, fasola biała, gdyż aminokwasy w nich zawarte są metabolizowane do puryn.
W diecie przy dnie moczanowej ogranicz spożywanie alkoholu (piwo, wino, wódka). Napoje alkoholowe zwiększają częstość napadów dny moczanowej.
Unikaj spożywania kakao oraz produktów go zawierających (czekolada, ciasteczka z czekoladą, torty).
Stosująć dietę przy dnie moczanowej spożywaj produkty mleczne i jego przetwory (jogurt naturalny, sery białe, maślanka), gdyż stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia.
Jako dodatek do zup i drugiego dania staraj się spożywać ryż brązowy oraz kaszę gryczaną, gdyż zawierają spore ilości błonnika regulującego pracę jelit.
Codziennie w diecie przy dnie moczanowej staraj się jeść warzywa i owoce, gdyż są źródłem flawonoidów zmniejszających stan zapalny oraz przeciwdziałających chorobie nowotworowej.
Unikaj spożywania warzyw konserwowanych (w zalewie octowej). Ogranicz, stosując dietę przy dnie moczanowej, spożycie ciast z kremami oraz innych słodyczy.
Zamiast mocnej, czarnej herbaty oraz kawy pij zieloną, białą lub herbatki owocowe oraz napary ziołowe (mięta, rumianek, pokrzywa, skrzyp). Jedz ryby i owoce morza.
Stosowanie odpowiedniej diety przy dnie moczanowej pomoże ci zmniejszyć poziom produkcji kwasu moczowego i wspomoże wydalanie go z organizmu.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.