Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"

Avatar placeholder
04.12.2018 12:02
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"

Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytności i od dawna stosowany jest jako lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Najpierw w postaci kory wierzby, będącej źródłem salicylanów, obecnie w postaci popularnych leków – jako aspiryna, polopiryna. Niektóre osoby po zażyciu leku zawierającego kwas acetylosalicylowy reagują obrzękiem, dusznościami. Na początku XX wieku powstał nawet termin triady aspirynowej – zakładającej połączenie trzech dolegliwości: polipów w nosie z astmą i nadwrażliwością na aspirynę.

1. Nadwrażliwość na salicylany

Niektóre osoby, szczególnie wrażliwe, reagują także na mniejsze ilości salicylanów (mimo że minimalnie różniące się budową od kwasu acetylosalicylowego obecnego w lekach) zawarte w żywności. Pojawia się u nich konieczność ograniczenia naturalnych źródeł salicylanów i zastosowanie diety niskosalicylanowej, nazywanej także aspirynową.

W naturze salicylany występują w warzywach, owocach, orzechach oraz w szczególności w ziołach i przyprawach. Tabele w publikacjach naukowych, którymi dysponujemy, podają bardziej orientacyjną niż dokładną ilość salicylanów, ponieważ będzie się ona różnić w zależności od stopnia dojrzałości, przechowywania oraz sposobu produkcji żywności.

Naturalne alternatywy dla aspiryny
Naturalne alternatywy dla aspiryny [7 zdjęć]

Od wieków jest znana jako naturalny środek przeciwbólowy i skuteczny lek na stany zapalne. Najważniejszym

zobacz galerię
Zobacz film: "5 zastosowań aspiryny, o których nie miałeś pojęcia"

Zawartość salicylanów jest wyższa w świeżych produktach, maleje po ugotowaniu, ale znacznie się zwiększa po suszeniu roślin. W związku z tym, że salicylany występują głównie w roślinach, większym spożyciem salicylanów cechuje się dieta wegetariańska w porównaniu z tradycyjną.

Temat nadwrażliwości na salicylany – mimo że znany jest od dwustu lat – nadal nie doczekał się prostych testów diagnostycznych. Większość przypadków diagnozowana jest na podstawie próby prowokacji aspiryną i/lub wywiadu medycznego wiążącego objawy pacjenta z jej spożyciem. Jeśli podejrzewasz u siebie nadwrażliwość na salicylany, to przed rozpoczęciem diety na własną rękę poradź się specjalisty, czy ma to sens. W niektórych przypadkach zaleca się także po stosowaniu diety eliminacyjnej przez okres około sześciu tygodni powrót do produktów wysoko salicylanowych, aby ostatecznie potwierdzić, że to one były powodem problemów.

2. Dieta aspirynowa

Dieta aspirynowa, oprócz eliminacji produktów z wysoką zawartością salicylanów, zakłada wykluczenie syntetycznych środków smakowych, zapachowych, konserwantów oraz barwników i produktów je zawierających. Wykluczenie żywności wysoko przetworzonej nie będzie się wiązało ze stratą wartościowych składników, inaczej jest jednak w przypadku produktów zawierających naturalnie występujące salicylany. Są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz innych związków o charakterze prozdrowotnym. Nie wolno także zapominać, że salicylany są obecne w kosmetykach i innych produktach używanych na co dzień. Poza zastosowaniem diety konieczne jest także czytanie informacji na opakowaniach wszystkich produktów, także tych, z którymi ma się kontakt zewnętrznie, bez ich spożywania.

W przypadku nadwrażliwości na salicylany unikaj następujących leków i produktów spożywczych:

  • niesteroidowe leki zapalne (NLPZ), które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, np. polopiryna i aspiryna (kwasacetylosalicylowy),
  • zioła i przyprawy: mięta, tymianek, estragon, rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek, bazylia, nasiona selera, ziele angielskie, anyż, czarny pieprz, kardamon, pieprz cayenne, sproszkowany seler, cynamon, goździki, kmin rzymski, curry, koperek, kozieradka, garam masala, imbir, lukrecja, przyprawa mace, papryka, kurkuma, musztarda, ocet winny i cydrowy, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa, biały pieprz, esencja waniliowa,
  • owoce: awokado, melon, wiśnie, grejpfruty, mandarynki, morwa, arbuzy, jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki, maliny, truskawki, żurawina, daktyle, ananas, jeżyny, jagody – zawartość znacznie rośnie w suszonym produkcie,
  • warzywa: korniszony, brokuły, cykoria, papryka chili, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodka kukurydza, szpinak, oliwki (zwłaszcza zielone), rukiew wodna, bób, bakłażany ze skórką, bataty,
  • bakalie: migdały, orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, pistacjowe, orzechy piniowe,
  • alkohole (wszystkie poza wódką i dżinem),
  • napoje: kawa, herbata, coca-cola, herbata z mięty, kawa zbożowa z cykorii,
  • tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej migdałowy, kukurydziany, sezamowy, arachidowy, z orzechów włoskich,
  • inne: miód, lukrecja, cukierki miętowe, produkty drożdżowe, sosy pomidorowe oraz ogólnie żywność wysoce przetworzona.

Fragment książki "Nie daj się alergii" autorstwa Katarzyny Turek

"Nie daj się alergii"
"Nie daj się alergii" (Wydawnictwo M)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze