Dodaj do kawy. Aromatyczna przyprawa hamuje rozwój komórek raka

Kardamon to nie tylko egzotyczna przyprawa, ale i naturalny sprzymierzeniec zdrowia. Wzmacnia odporność, wspiera trawienie i – jak pokazują badania – może hamować rozwój komórek rakowych. Dodaj go do kawy, by połączyć orientalny aromat z prozdrowotną mocą natury.

Kardamon wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjneKardamon wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Źródło zdjęć: © Getty
Karolina Rozmus

Kardamon – aromatyczny sprzymierzeniec zdrowia

Kardamon (Elettaria cardamomum) od wieków ceniony jest w kuchni i medycynie tradycyjnej Azji Południowej. Pochodząca z Indii i Sri Lanki roślina z rodziny imbirowatych wytwarza podziemne kłącza, z których wyrastają długie, smukłe pędy z lancetowatymi liśćmi. Najcenniejsze są jednak jej owoce – zielone torebki wypełnione aromatycznymi, ciemnymi nasionami. To właśnie one stanowią źródło intensywnego, cytrynowo-korzennego smaku i bogactwa składników bioaktywnych.

Nasiona kardamonu dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku) oraz olejków eterycznych, takich jak cineol czy limonen. Substancje te nadają przyprawie właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, rozgrzewające, rozkurczowe i przeciwzapalne - jak podkreślają naukowcy w badaniu Ashokkumar i in., Industrial Crops and Products z 2020 r.

W tradycyjnej fitoterapii kardamon wspiera trawienie, łagodzi wzdęcia, niestrawność i objawy choroby wrzodowej, a także bywa stosowany przy przeziębieniach i kaszlu.

Kardamon a nowotwory – co mówi nauka

Coraz więcej badań wskazuje na potencjalny wpływ kardamonu na procesy nowotworowe. Naukowcy z Florida A&M University wykazali, że ekstrakt z kardamonu może hamować rozwój zaawansowanego raka jelita grubego, m.in. poprzez modulację stanu zapalnego i indukcję apoptozy komórek nowotworowych (Journal of Medicinal Food, 2012). Inne badania sugerują, że przyprawa może wspierać terapię nowotworów piersi i prostaty, choć mechanizmy działania wymagają dalszego potwierdzenia klinicznego.

Wzmacnianie odporności i działanie przeciwzapalne

Zawarte w kardamonie polifenole i olejki eteryczne działają antyoksydacyjnie, co pomaga neutralizować wolne rodniki i zmniejszać stres oksydacyjny – jeden z czynników rozwoju chorób przewlekłych (Verma i in., Phytotherapy Research, 2021). Regularne, umiarkowane spożycie przyprawy może wspierać odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje.

Dodanie szczypty kardamonu do kawy nie tylko wzbogaca jej smak o cytrusowo-imbirową nutę, ale także może zwiększać jej właściwości prozdrowotne. W Turcji i krajach Bliskiego Wschodu kawa z kardamonem jest tradycyjnym napojem serwowanym przy spotkaniach towarzyskich i uroczystościach. Połączenie kofeiny i substancji bioaktywnych przyprawy może pobudzać, poprawiać nastrój, a jednocześnie łagodzić ewentualne podrażnienia żołądka wywołane kawą.

Źródła

  1. Saeed i in., Biomedicine & Pharmacotherapy, 2021
  2. Ashokkumar i in., Industrial Crops and Products z 2020 r.
  3. Journal of Medicinal Food, 2012
  4. Verma i in., Phytotherapy Research, 2021

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu