Dodaj do kawy. Aromatyczna przyprawa hamuje rozwój komórek raka
Kardamon to nie tylko egzotyczna przyprawa, ale i naturalny sprzymierzeniec zdrowia. Wzmacnia odporność, wspiera trawienie i – jak pokazują badania – może hamować rozwój komórek rakowych. Dodaj go do kawy, by połączyć orientalny aromat z prozdrowotną mocą natury.
W tym artykule:
Kardamon – aromatyczny sprzymierzeniec zdrowia
Kardamon (Elettaria cardamomum) od wieków ceniony jest w kuchni i medycynie tradycyjnej Azji Południowej. Pochodząca z Indii i Sri Lanki roślina z rodziny imbirowatych wytwarza podziemne kłącza, z których wyrastają długie, smukłe pędy z lancetowatymi liśćmi. Najcenniejsze są jednak jej owoce – zielone torebki wypełnione aromatycznymi, ciemnymi nasionami. To właśnie one stanowią źródło intensywnego, cytrynowo-korzennego smaku i bogactwa składników bioaktywnych.
Nasiona kardamonu dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku) oraz olejków eterycznych, takich jak cineol czy limonen. Substancje te nadają przyprawie właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, rozgrzewające, rozkurczowe i przeciwzapalne - jak podkreślają naukowcy w badaniu Ashokkumar i in., Industrial Crops and Products z 2020 r.
W tradycyjnej fitoterapii kardamon wspiera trawienie, łagodzi wzdęcia, niestrawność i objawy choroby wrzodowej, a także bywa stosowany przy przeziębieniach i kaszlu.
Kardamon a nowotwory – co mówi nauka
Coraz więcej badań wskazuje na potencjalny wpływ kardamonu na procesy nowotworowe. Naukowcy z Florida A&M University wykazali, że ekstrakt z kardamonu może hamować rozwój zaawansowanego raka jelita grubego, m.in. poprzez modulację stanu zapalnego i indukcję apoptozy komórek nowotworowych (Journal of Medicinal Food, 2012). Inne badania sugerują, że przyprawa może wspierać terapię nowotworów piersi i prostaty, choć mechanizmy działania wymagają dalszego potwierdzenia klinicznego.
Wzmacnianie odporności i działanie przeciwzapalne
Zawarte w kardamonie polifenole i olejki eteryczne działają antyoksydacyjnie, co pomaga neutralizować wolne rodniki i zmniejszać stres oksydacyjny – jeden z czynników rozwoju chorób przewlekłych (Verma i in., Phytotherapy Research, 2021). Regularne, umiarkowane spożycie przyprawy może wspierać odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje.
Dodanie szczypty kardamonu do kawy nie tylko wzbogaca jej smak o cytrusowo-imbirową nutę, ale także może zwiększać jej właściwości prozdrowotne. W Turcji i krajach Bliskiego Wschodu kawa z kardamonem jest tradycyjnym napojem serwowanym przy spotkaniach towarzyskich i uroczystościach. Połączenie kofeiny i substancji bioaktywnych przyprawy może pobudzać, poprawiać nastrój, a jednocześnie łagodzić ewentualne podrażnienia żołądka wywołane kawą.
Źródła
- Saeed i in., Biomedicine & Pharmacotherapy, 2021
- Ashokkumar i in., Industrial Crops and Products z 2020 r.
- Journal of Medicinal Food, 2012
- Verma i in., Phytotherapy Research, 2021
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.