Domowe mikstury na przeziębienie
Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy. Pojawia się ból gardła i katar. Jednak zamiast od razu pędzić do apteki po tabletki i proszki, które złagodzą dokuczliwe dolegliwości, warto skorzystać z naturalnych mikstur na przeziębienie. Z tych receptur z powodzeniem korzystały już nasze prababki.
Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny
Chrzan zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. W dodatku poprawia trawienie. Gdy dodamy do niego miód i cytrynę, powstanie syrop o wyjątkowych właściowściach. Prawdziwy turboantybiotyk. Do jego przygotowania potrzebujemy: 200 g startego chrzanu, szklankę chłodnej przegotowanej wody, 200 g płynnego miodu lipowego i 4 łyżki soku z cytryny. Chrzan zmieszany z cytryną odstawiamy na godzinę, potem wyciskamy przez gazę i dodajemy miód. Pijemy jedną łyżkę stołową, rozrobioną z wodą, by mikstura nie była zbyt ostra.
Ostry smak i intensywny zapach chrzanu to zasługa sinigryny, rozkłada się, tworząc olejek allilowy - on właśnie jest odpowiedzialny za łzy, jakie wylewamy podczas krojenia i ucierania. Jednak dzięki temu warzywo ma doskonałe działanie bakteriobójcze. Zawiera bardzo dużo cennych substancji - siarkę, fosfor, potas, wapń, magnez. Syrop chrzanowy stosowano na kaszel, katar, a nawet w przypadkach zapalenia płuc.
Syrop z młodych pędów sosny
Aromatyczny syrop z młodych pędów sosny to specyfik, który działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Świetnie sprawdza się więc w zapaleniu górnych dróg oddechowych, gdy męczy cię chrypka i ból gardła. Olejek sosnowy ułatwia z kolei oddychanie, pomaga więc w przypadku zatkanego nosa. Niestety surowiec na miksturę należy zbierać wiosną, kiedy młode pędy mają najwięcej soku. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy pędów i cukru. Ostatnią warstwę cukru możemy zalać odrobiną wody. Odstawiamy przynajmniej na tydzień, po czym przelewamy syrop do butelki. Możemy go stosować jako dodatek do herbaty lub naparu albo pić w czasie choroby po jednej łyżeczce 3-4 razy dziennie.
Syrop z buraków
Od dziesięcioleci syrop z buraków uznawany jest za skuteczny lek na kaszel. Warto go pić nie tylko podczas choroby, ponieważ zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Jest bezpieczny nawet dla dzieci. By go zrobić, wystarczy zetrzeć na tarce buraka i w słoiku wymieszać z trzema łyżkami miodu. Zakręcony słój i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą na kilka godzin. Nie gotujemy, jedynie ogrzewany całość. Możemy też odstawić słoik na 24 godziny. Po tym czasie syrop powienien być gotowy. Łyżeczkę mikstury należy pić dwa razy dziennie.
Syrop z cebuli lub czosnku
Na mokry kaszel najlepsze będą substancje ułatwiające odkrztuszanie. Takie działanie ma syrop z cebuli z dodatkiem miodu. Należy kilka tych warzyw pokroić w piórka, następnie warstwowo układać w słoiku, na przemian z cukrem. Po kilku godzinach puści sok, który należy pić kilka razy dziennie po jednej łyżce.
Zamiast syropu z cebuli możemy przygotować podobny z czosnku i cytryny. To także świetne domowe panaceum na przeziębieniowe dolegliwości. Wyciskamy kilka ząbków czosnku, dodajemy sok z dwóch cytryn i odrobinę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Powstały eliksir należy przechowywać w ciemnym miejscu. Najlepsze właściwości ma po kilku dniach od przygotowania. Pijemy w podobnych dawkach, jak w przypadku cebulowej mikstury.