Dr Radwan ostrzega i radzi, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
To jeden z trzech najczęściej rozpoznawanych nowotworów wśród Polaków, zajmuje też trzecie miejsce pod względem śmiertelności. Eksperci apelują, że na raka jelita grubego zapadają coraz młodsze osoby. Tymczasem można mu zapobiec.
1. Coraz więcej chorych. Pamiętaj o badaniach
Rak jelita grubego w Polsce diagnozowany jest każdego roku u ok. 18 tys. osób. Jednak już od czterech dekad w Polsce, ale i również we wszystkich krajach zachodnich, obserwuje się wzrost zachorowalności na ten nowotwór. To nie tylko znak starzenia się społeczeństwa – jako że rak jelita grubego najczęściej pojawia się w wieku średnim i senioralnym – ale też wpływ szeregu tzw. czynników związanych ze stylem życia, które mu sprzyjają.
Dr n. med. Karolina Radwan, internista i gastroenterolog w mediach społecznościowych zwraca uwagę na ważkość problemu.
"Zachorowania na raka jelita grubego coraz częściej występują również u osób młodszych, poniżej 45-50. roku życia. Obecnie w Polsce u osób młodych nie ma ustalonych zasad badań profilaktycznych. Warto jednak wykonywać test na krew utajoną w kale - najlepiej w wersji FIT (czyli immunohistochemicznej)" – pisze lekarka w poście opublikowanym na Instagramie.
Dodaje, że w przypadku pozytywnego wyniku lekarz rodzinny lub gastroenterolog powinien skierować pacjenta na kolonoskopię. Oba te badania mogą pomóc w wykryciu nowotworu czy innych patologii w obrębie jelita grubego.
Jak zwraca uwagę dr Radwan, kolonoskopia dodatkowo pozwala na zdiagnozowanie nawet niewielkich zmian, a w razie ich obecności – w trakcie badania można od razu je usunąć lub pobrać ich wycinki do dalszych badań.
Warto również wiedzieć, że w ramach NFZ można skorzystać z bezpłatnych badań przesiewowych. Przysługują nam jeżeli:
- nie mamy objawów sugerujących nowotwór jelita grubego,
- nie mieliśmy wykonanej kolonoskopii w ciągu ostatnich dziesięciu lat,
- spełniamy kryterium wiekowe: 50-65 lat lub 40-49 lat, jeśli ktoś z naszej rodziny, tj. krewny pierwszego stopnia miał diagnozę nowotworu jelita grubego.
2. Tak ustrzeżesz się przed rakiem
Ale jeszcze bardziej istotne jest to, by zminimalizować ryzyko rozwoju nowotworu.
"Wiele jest w naszych rękach!" – apeluje dr Radwan.
Zwraca uwagę, że ryzyko raka jelita grubego zmniejszają:
- zdrowa dieta, w której jest obecny błonnik pokarmowy,
- unikanie nadmiaru białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego,
- prawidłowa masa ciała,
- unikanie używek – papierosów i innych wyrobów nikotynowych oraz alkoholu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.