Dr Radwan ostrzega i radzi, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
To jeden z trzech najczęściej rozpoznawanych nowotworów wśród Polaków, zajmuje też trzecie miejsce pod względem śmiertelności. Eksperci apelują, że na raka jelita grubego zapadają coraz młodsze osoby. Tymczasem można mu zapobiec.
W tym artykule:
Coraz więcej chorych. Pamiętaj o badaniach
Rak jelita grubego w Polsce diagnozowany jest każdego roku u ok. 18 tys. osób. Jednak już od czterech dekad w Polsce, ale i również we wszystkich krajach zachodnich, obserwuje się wzrost zachorowalności na ten nowotwór. To nie tylko znak starzenia się społeczeństwa – jako że rak jelita grubego najczęściej pojawia się w wieku średnim i senioralnym – ale też wpływ szeregu tzw. czynników związanych ze stylem życia, które mu sprzyjają.
Dr n. med. Karolina Radwan, internista i gastroenterolog w mediach społecznościowych zwraca uwagę na ważkość problemu.
"Zachorowania na raka jelita grubego coraz częściej występują również u osób młodszych, poniżej 45-50. roku życia. Obecnie w Polsce u osób młodych nie ma ustalonych zasad badań profilaktycznych. Warto jednak wykonywać test na krew utajoną w kale - najlepiej w wersji FIT (czyli immunohistochemicznej)" – pisze lekarka w poście opublikowanym na Instagramie.
3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy
Dodaje, że w przypadku pozytywnego wyniku lekarz rodzinny lub gastroenterolog powinien skierować pacjenta na kolonoskopię. Oba te badania mogą pomóc w wykryciu nowotworu czy innych patologii w obrębie jelita grubego.
Jak zwraca uwagę dr Radwan, kolonoskopia dodatkowo pozwala na zdiagnozowanie nawet niewielkich zmian, a w razie ich obecności – w trakcie badania można od razu je usunąć lub pobrać ich wycinki do dalszych badań.
Warto również wiedzieć, że w ramach NFZ można skorzystać z bezpłatnych badań przesiewowych. Przysługują nam jeżeli:
- nie mamy objawów sugerujących nowotwór jelita grubego,
- nie mieliśmy wykonanej kolonoskopii w ciągu ostatnich dziesięciu lat,
- spełniamy kryterium wiekowe: 50-65 lat lub 40-49 lat, jeśli ktoś z naszej rodziny, tj. krewny pierwszego stopnia miał diagnozę nowotworu jelita grubego.
Tak ustrzeżesz się przed rakiem
Ale jeszcze bardziej istotne jest to, by zminimalizować ryzyko rozwoju nowotworu.
"Wiele jest w naszych rękach!" – apeluje dr Radwan.
Zwraca uwagę, że ryzyko raka jelita grubego zmniejszają:
- zdrowa dieta, w której jest obecny błonnik pokarmowy,
- unikanie nadmiaru białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego,
- prawidłowa masa ciała,
- unikanie używek – papierosów i innych wyrobów nikotynowych oraz alkoholu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.