Dwutlenek tytanu - sprzymierzeniec cukrzycy i nowotworów
Na terenie Unii Europejskiej uznawany za nieszkodliwy. Jest stosowany w produkcji kosmetyków i produktów spożywczych. Najnowsze badania wskazują, że związek ten może mieć wpływ na wystąpienie poważnych dla zdrowia chorób - cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów. Czy dutlenek tytanu jest niebezpieczny?
W tym artykule:
Czym jest dwutlenek tytanu?
Dwutlenek tytanu to inaczej żelatyna tytanowa lub biel tytanowa. Na etykietach znajdziemy go pod nazwą E 171 lub CI 77891. Występuje w formie białego proszku. Znajdziemy go w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień - w kosmetykach np. kremach do opalania, pastach do zębów, mydłach, szamponach i cieniach do powiek, a także w żywności m.in w lodach, gumach do żucia, jogurtach, słodyczach, majonezach, śmietance do kawy, serkach topionych i gotowych sosach.
Naukowcy z University of Texas w Austin opublikowali wyniki badań dotyczące dwutlenku tytanu. Testy polegały na pobraniu tkanki trzustki od 11 osób. Aż u 8 z nich wykryto w próbkach dwutlenek tytanu. Okazało się, że właśnie ci pacjenci chorują na cukrzycę typu 2.
Wyniki amerykańskich badań opublikowano w naukowym piśmie "Chemical Research in Toxicology". Jak podkreślają badacze, testy są w początkowej fazie i do potwierdzenia tej teorii potrzebują jeszcze serii kolejnych badań. Jednak już te pierwsze testy sygnalizują, że zachorowania na cukrzycę typu 2 może zwiększać właśnie dwutlenek tytanu.
Orzechy włoskie w walce z cukrzycą typu 2
Z tego samego pisma naukowego możemy również poznać wyniki badań przeprowadzonych we Włoszech. Badacze z Uniwersytetu w Turynie ogłosili, że wykryli zależność między dwutlenkiem tytanu, a działaniem promieniowania UV. Okazuje się, że to połączenie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia m.in. przyczynia się do rozwoju komórek rakowych. Ponadto odkryto, że związek ten może uszkadzać komórki nerwowe.
W jakich produktach występuje dwutlenek tytanu?
Dwutlenek tytanu to biały, bezwonny i matowy proszek nierozpuszczalny w wodzie. Nadaje biały kolor i połysk, dlatego znajduje zastosowanie jako barwnik wybielający. Jest zawarty w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień, również w żywności. Jest również stosowany w budownictwie, na przykład do produkcji farb, samoczyszczących szyb i produktów służących do wykonywania elewacji.
Jest uważany za bezpieczny, a jego stosowanie jest dopuszczalne na terenie Unii Europejskiej. Tymczasem coraz częściej pojawiają się głosy o jego szkodliwości, co potwierdzają kolejne badania. Francja niedawno wprowadziła zakaz sprzedaży produktów spożywczych zawierających E171.
Zakaz ma wejść w życie 1 stycznia 2020 r. Badania przeprowadzone przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA wykazały, że dwutlenek tytanu może wywoływać zmiany prowadzące do powstania raka jelita grubego. Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Chemical Research in Toxicology
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.