Działa niemal jak "lek na przeczyszczenie". Wystarczy jedna filiżanka
Dla wielu osób poranna kawa to rytuał nie do pominięcia. Ale jak pokazują najnowsze badania, filiżanka "małej czarnej" może mieć nie tylko pobudzające właściwości, ale też skutecznie wspierać układ pokarmowy i pomóc w walce z zaparciami. Naukowcy sugerują, że odpowiednia ilość kofeiny działa niemal jak lek przeczyszczający.
W tym artykule:
Mniej zaparć dzięki jednej filiżance kawy
Analiza ponad 12 tys. uczestników wykazała, że spożycie 100 mg kofeiny dziennie, czyli równowartość jednej filiżanki kawy, może obniżyć ryzyko zaparć o blisko 20 proc. To odkrycie nie dziwi kawoszy, ale dopiero teraz zyskało potwierdzenie w badaniach naukowych opublikowanych na łamach "Journal of Multidisciplinary Healthcare".
Co ciekawe, efekt nie był liniowy. Osoby pijące więcej niż 204 mg kofeiny dziennie (ok. dwóch filiżanek kawy) doświadczały już efektu odwrotnego - każda dodatkowa filiżanka zwiększała ryzyko zaparć o 6 proc. Kofeina działa moczopędnie, co może prowadzić do odwodnienia, jednego z głównych czynników zaparć.
Dla osób powyżej 60. roku życia sytuacja wygląda jednak inaczej - u nich wyższe spożycie kofeiny koreluje z niższym ryzykiem zaparć, co sugeruje, że wiek może wpływać na reakcję organizmu na kofeinę.
Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców
Zobacz także: Aromatyczna przyprawa do kawy. Może niszczyć komórki rakowe, obniża ciśnienie i chroni serce
Inne źródła kofeiny też działają
Jeśli nie przepadasz za kawą, podobne efekty może dać filiżanka herbaty (20-70 mg kofeiny) lub nawet napój energetyczny. Jednak eksperci ostrzegają przed traktowaniem napojów energetycznych jako zdrowej alternatywy, zawierają one często dodatki, które mogą szkodzić sercu.
Zalety kofeiny mają swoje granice. Jej nadmiar może być niebezpieczny, zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego. Farmaceutka Lauren O'Reilly z Irlandii ostrzegała niedawno w nagraniu na TikToku, że wysokoskoncentrowane suplementy przedtreningowe z kofeiną mogą zwiększać ciśnienie i zaburzać rytm serca.
Sposób parzenia kawy również może wpływać na zdrowie. Eksperci przestrzegają przed metodami niewyposażonymi w filtr, które przepuszczają diterpeny, naturalne oleiste związki obecne w kawie.
Długotrwała ekspozycja na wysokie stężenie tych związków może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów (np. trzustki lub gardła) oraz chorób serca.
Z drugiej strony, jak zaznacza amerykańska specjalistka ds. żywienia dr Rhonda Patrick, kawa zawiera też cenne polifenole, przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać uszkodzenia DNA i ryzyko demencji nawet o 50 proc.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Journal of Multidisciplinary Healthcare
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.