Ekspert poleca. To najzdrowsze możliwe śniadanie
Jakie jest najzdrowsze śniadanie? Nie są to ani jajka sadzone, ani płatki z mlekiem. Antonio Escribano, specjalista w dziedzinie endokrynologii i żywienia, rekomenduje śniadanie w stylu śródziemnomorskim.
W tym artykule:
Środziemnomorskie zalety
Dietetyk Antonio Escribano, specjalista w dziedzinie endokrynologii i żywienia, w programie śniadaniowym "Salud al Día" gorąco zarekomendował śniadanie w stylu śródziemnomorskim jako najzdrowszy wybór.
Tradycyjne hiszpańskie śniadanie składa się z:
pełnozbożowego chleba,
oliwy z oliwek,
szynki,
i pomidora.
"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków
Co jest takiego niezwykłego w tych czterech produktach? Dietetyk zaznacza, że dobry tłuszcz - oliwa z oliwek, białko z szynki i likopen z pomidora tworzą harmonijną kompozycję dla organizmu. Zaleca, aby śniadanie było dobrze przeżuwane i spożywane w umiarkowanych ilościach.
- Kiedy widzę ludzi jedzących ogromne tosty z pół litra tłuszczu... To ma kalorie i powoduje przyrost wagi - mówi Escribano.
O samej oliwie z oliwek można by pisać doktoraty - bogata w polifenole i kwas oleinowy, obniża stany zapalne, poprawia pamięć i redukuje ciśnienie krwi. Oliwki, znane są jako "owoce długowieczności", są bogate w witaminy C, E i B oraz minerały, takie jak fosfor i żelazo.
Regularne ich spożywanie wspiera zdrowie, wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm. Zawierają one również kwas oleinowy, który zmniejsza ryzyko raka piersi, a także polifenole, które pomagają w leczeniu stanów zapalnych i obniżają poziom złego cholesterolu.
Nie spiesz się z jedzeniem
Escribano podkreśla, że ważne jest, aby nie spieszyć się i rozłożyć spożycie na cały poranek. Jak podkreśla "śniadanie to początek "opery" jedzenia w ciągu dnia". Potwierdza to hiszpańska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN), która zwraca uwagę na niebagatelne znaczenie pierwszego posiłku. Jego częścią powinny być produkty mleczne, zboża, owoce, olej i masło.
Dlatego właśnie Escribano sugeruje "rozszerzone śniadanie" dla lepszej energii - dodanie do śniadania odrobiny nabiału, np. szklanki pełnotłustego mleka, które dostarcza witamin A, D i K.
Proponuje, aby:
mleko lub jogurt zaserwować sobie w połowie poranka,
a owoc na godzinę przed obiadem.
Dzięki temu glukoza we krwi utrzymuje się na stałym poziomie i nie mamy gwałtownych spadków energii.
Źródła
- Canal Sur
- Express
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.