Fosfolipidy — właściwości i rola, suplementy i źródła w diecie

Fosfolipidy to grupa organicznych substancji chemicznych zaliczanych do związków tłuszczowych. Stanowią ważny składnik budowy błony komórkowej. Są obecne głównie w tkance nerwowej, wątrobie i krwi. Jakie mają właściwości? Czy można je pozyskać wraz z dietą?

Fosfolipidy — właściwości i rola, suplementy i źródła w diecieFosfolipidy — właściwości i rola, suplementy i źródła w diecie
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Co to są fosfolipidy?

Fosfolipidy (inaczej fosfatydy lub fosfotłuszczowce) to organiczne związki chemiczne i substancje, które naturalnie występują w organizmie, zwłaszcza w tkance nerwowej, wątrobie i krwi. To budulec błon otaczających komórki. Stanowią główny składnik lipidowy błon cytoplazmatycznych. Zalicza się je do związków tłuszczowych (lipidów).

Budowa fosfolipidu i właściwości

Fosfolipidy to estry kwasu cholinofosforowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego, linolenowego, oleinowego). Tworzą macierz, w której zanurzone są białka i lipidy.

Substancje są zbudowane z dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych, cząsteczki określonego alkoholu oraz reszty kwasu fosforanowego związanego z zasadą azotową. Jedna część ich cząsteczek, zawierająca kwasy tłuszczowe, jest hydrofobowa, zaś druga, z resztą kwasu fosforowego, hydrofilna. Cząsteczki hydrofobowe nie ulegają rozpuszczeniu w wodzie, w przeciwieństwie do cząsteczek hydrofilnych (to amfifilowość).

W zależności od rodzaju alkoholu, stanowiącego zrąb cząsteczki, wyróżnia się:

  • glicerofosfolipidy (pochodne gliceryny),
  • sfingofosfolipidy (pochodne sfingozyny).

Jak działają fosfolipidy?

Za podstawowe działanie fosfolipidów uznaje się przyspieszenie regeneracji i stabilizację błon komórkowych, hamowanie peroksydacji lipidów oraz hamowanie syntezy kolagenu.

Dzięki właściwościom hydrofilnym, jak i hydrofobowym substancje są w stanie stworzyć tak zwaną dwuwarstwę lipidową, która izoluje wnętrze komórki od otoczenia. Zapewniają także płynność błony komórkowej oraz jej półprzepuszczalność. Mogą także zostać rozłożone przez komórkę w celu pozyskania energii.

Ponadto fosfolipidy wykazują istotne działanie ochronne oraz regeneracyjne dla tkanek wątroby. Fosfolipidy wprowadzone do organizmu wbudowują się w błony komórkowe oraz w uszkodzone komórki wątroby — hepatocyty. To sprawia, że poprawia się praca układów enzymatycznych oraz forma receptorów błonowych. Dochodzi do regeneracji, stabilizacji i ochrony błon komórkowych

Źródła fosfolipidów w diecie

Fosfolipidy są również przyswajane wraz z przyswajanym pożywieniem. Produkty bogate w fosfolipidy to:

  • nasiona soi,
  • orzechy,
  • jaja kurze,
  • mięso, głównie wołowina, wieprzowina,
  • mięso drobiowe,
  • kiełki pszenicy,
  • szparagi,
  • ryby,
  • owoce morza.

Zdrowa, racjonalna, różnorodna, czyli dobrze zbilansowana dieta zaspokaja człowieka na fosfolipidy. Zdarzają się jednak sytuacje, że konieczna bądź wskazana jest ich suplementacja.

Suplementacja fosfolipidów

Suplementacja fosfolipidów może być pomocna, gdy doszło do uszkodzenia wątroby. Wskazaniami do stosowania fosfolipidów są ostre i przewlekłe choroby wątroby, takie jak:

Preparaty zawierające fosfolipidy zalecane są także wspomagająco w leczeniu zaburzeń lipidowych wątroby, leczeniu chorób dróg żółciowych i kamicy żółciowej, ale i chorób układu krwionośnego (np. choroba niedokrwienna serca, zawał, arterioskleroza).

Fosfolipidy — leki i suplementy diety

Jaki jest dobry lek na wątrobę z fosfolipidami? Preparaty na rynku polskim zawierające fosfolipidy to:

  • kapsułki twarde Esseliv forte, Esseliv max,
  • kapsułki Essentiale forte, kapsułki twarde Essentiale MAX,
  • kapsułki Essepatil EXTRA Activlab Pharma,
  • kapsułki Essetil Forte,
  • krople do oczu Softeye Lipid.

Dostępne są także preparaty — substancje złożone zawierające fosfolipidy:

  • fosfolipidy i cholekalcyferol oraz wyciąg z kłącza ostryżu długiego (kurkumy),
  • fosfolipidy i wyciąg z karczochów oraz witaminy,
  • fosfolipidy i wyciąg z kłącza ostryżu długiego (kurkumy),
  • fosfolipidy i wyciąg z kłącza ostryżu długiego (kurkumy), ornityna (asparaginian ornityny) oraz witaminy.

Do produkcji leków i suplementów diety najczęściej używa się fosfolipidów pochodzących z nasion soi lub ikry łososia. Który preparat wybrać? Warto sprawdzić na ulotce informację, ile w procent wynosi zawartość czystej fosfatydylocholiny, a nie ilość mieszaniny fosfolipidów lub lipidów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wczesny sygnał raka trzustki. "To odkrycie może poprawić przeżywalność"
Wczesny sygnał raka trzustki. "To odkrycie może poprawić przeżywalność"
Takie jedzenie zmienia ponad 100 procesów w jelitach. Ratunkiem jest prosty nawyk
Takie jedzenie zmienia ponad 100 procesów w jelitach. Ratunkiem jest prosty nawyk
Prezydent rozważa zwołanie Rady Gabinetowej. Chodzi o "poważny kryzys w polskiej służbie zdrowia"
Prezydent rozważa zwołanie Rady Gabinetowej. Chodzi o "poważny kryzys w polskiej służbie zdrowia"
15 lat bez dymu. Tak zakaz palenia zmienił nawyki Polaków
15 lat bez dymu. Tak zakaz palenia zmienił nawyki Polaków
Można być za starym na raka? "To uderzające odkrycie"
Można być za starym na raka? "To uderzające odkrycie"
Wpływa na sprawność mózgu i serce. 90 proc. Polaków ma niedobór tej witaminy
Wpływa na sprawność mózgu i serce. 90 proc. Polaków ma niedobór tej witaminy
Niepozorna tabletka może wyrządzić sporo szkód. Skutek? Ból i stan zapalny
Niepozorna tabletka może wyrządzić sporo szkód. Skutek? Ból i stan zapalny
Lidl wycofuje wędlinę z półek. Powodem obecność niebezpiecznej bakterii
Lidl wycofuje wędlinę z półek. Powodem obecność niebezpiecznej bakterii
"Kwestia bezpieczeństwa narodowego". Ekspert o zdrowiu psychicznym żołnierzy
"Kwestia bezpieczeństwa narodowego". Ekspert o zdrowiu psychicznym żołnierzy
Komunikat o dostępności leków w Polsce. Niektóre preparaty trudno zdobyć
Komunikat o dostępności leków w Polsce. Niektóre preparaty trudno zdobyć
Obniża "zły" cholesterol. Efekty są niesamowite, nawet 60 proc. mniej
Obniża "zły" cholesterol. Efekty są niesamowite, nawet 60 proc. mniej
"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego
"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego