Gastroenterolog się zajada. Te produkty obniżają ryzyko raka jelita grubego
Nowotwory jelita grubego należą do najczęstszych i najbardziej śmiertelnych chorób onkologicznych, a liczba diagnoz z roku na rok rośnie. Eksperci podkreślają, że kluczową rolę w profilaktyce odgrywa styl życia, zwłaszcza sposób odżywiania. Gastroenterolog dr Josepha Salhaba podaje, jakie produkty warto jeść w trosce o zdrowie jelit. "Osoby odżywiające się zdrowiej, mają niższe ryzyko chorób przewlekłych" - podkreśla lekarz.
W tym artykule:
Często diagnozowany nowotwór
Rak jelita grubego należy do najczęściej diagnozowanych nowotworów w Polsce i na świecie. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2022 roku rozpoznano go u 18,8 tys. osób, co oznacza, że choruje na niego już jedna na 2 tys. osób.
Do głównych czynników ryzyka zalicza się wiek, predyspozycje genetyczne oraz styl życia. Siedzący tryb życia, otyłość, palenie tytoniu, dieta uboga w błonnik i bogata w tłuszcze, a także nadmierne spożycie alkoholu znacząco zwiększają ryzyko zachorowania.
Z drugiej strony, jak podkreślają eksperci, odpowiednie odżywianie może działać ochronnie, zmniejszając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego. Dr Joseph Salhab, gastroenterolog aktywny w mediach społecznościowych, poświęcił temu tematowi osobny wpis na swoim koncie na Instagramie. Wymienia kilka łatwo dostępnych produktów, które mogą uchronić jelita przed poważnymi chorobami.
Produkty zalecane przez lekarza
Lekarz wymienia kilka produktów, które wspierają zdrowie jelit i zostało to potwierdzone badaniami.
Jogurty
Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, wspierają florę jelitową, co może uchronić przed rozwojem komórek nowotworowych. "Przegląd systematyczny i metaanaliza wykazały, że spożywanie jogurtu wiąże się z 7 proc. obniżeniem ryzyka raka jelita grubego" - zaznaczył lekarz we wpisie na Instagramie.
Orzechy
Orzechy włoskie, laskowe czy migdały dostarczają błonnika, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Dr Salhab podkreśla, że u pacjentów z rakiem jelita grubego w III stadium, jedzenie dwóch lub więcej porcji orzechów tygodniowo było związane z 42 proc. niższym ryzykiem nawrotu choroby i 57 proc. mniejszym ryzykiem zgonu.
Owoce cytrusowe i jabłka
Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki czy cytryny to źródło flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym. "Badania wykazują, że wysokie spożycie owoców cytrusowych wiąże się z 18 proc. obniżeniem ryzyka raka jelita grubego" - zaznacza ekspert.
Podobnie jest z jabłkami, te owoce również przyczyniają się do zachowania zdrowia jelit. Dr Salhab przypomniał o badaniu kliniczno-kontrolnym, które wykazało, że spożywanie więcej niż jednej porcji jabłka dziennie wiązało się z 47 proc. zmniejszeniem ryzyka raka jelita grubego.
Kiwi i arbuz
"Przegląd literatury wykazał, że suplementacja kiwi może mieć działanie przeciwnowotworowe, przyczyniając się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego poprzez poprawę perystaltyki jelit i zwiększenie liczby bakterii kwasu mlekowego w jelitach" - tłumaczy lekarz.
Z kolei wysokie spożycie arbuza, jak wykazała metaanaliza z 2023 roku, zmniejszało ryzyko nowotworu o 26 proc. w porównaniu z niskim spożyciem.
Pomidory i awokado
Likopen zawarty w pomidorach i ich przetworach ma działanie ochronne przed nowotworami. Jak wykazało badanie opublikowane w czasopiśmie "Journal of the National Cancer Institute", u osób często spożywających pomidory, sok czy sos z pomidorów, ryzyko raka prostaty spadło o 23 proc.
Z kolei jak wyjaśnia gastroenterolog, awokado, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, zostało powiązane z 21 proc. niższym ryzykiem raka jelita grubego u mężczyzn.
Nie można zapomnieć o leczeniu
Lekarz w poście zaznacza, że jedzenie, choć bardzo istotne, nie zastąpi leczenia. Jadłospis powinien być też konsultowany ze specjalistami.
"Pamiętaj, że zmniejszenie ryzyka nie jest tym samym, co jego całkowite wyeliminowanie. Dieta nigdy nie zastępuje leczenia ani konsultacji medycznej, ale zawsze powinna być omawiana z lekarzem, ponieważ wiadomo, że osoby odżywiające się zdrowiej mają niższe ryzyko chorób przewlekłych" - podkreśla dr Salhab.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- IG @thestomachdoc
- Krajowy Rejestr Nowotworów
- Pacjent.gov.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.