Nie łącz z nimi bananów. Popularny miks nie taki zdrowy, jak się spodziewaliśmy

Smoothie to jeden z najprostszych sposobów na zdrowy posiłek w kilka minut. Jednak nie każde połączenie owoców przynosi tyle samo korzyści. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że dodanie składników zawierających zarówno flawonole, jak i enzym polifenolooksydazy może znacząco obniżyć wartość odżywczą napoju.

Połączenie banana i borówek zmniejsza przyswajalność flawonoliPołączenie banana i borówek zmniejsza przyswajalność flawonoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Enzym, który zmienia właściwości napoju

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Food and Function" pokazało wpływ obecności enzymu polifenolooksydazy (PPO), naturalnie występującego w wielu owocach i warzywach na przyswajalność flawonoli, czyli bioaktywnych związków korzystnych dla serca i mózgu.

Obecność PPO w owocach można łatwo ocenić "gołym okiem". Kiedy jabłko zostanie przekrojone, a banan obrany, miąższ szybko ciemnieje. To efekt działania właśnie oksydazy polifenolowej. Proces brązowienia zachodzi w momencie, gdy enzym ten wchodzi w kontakt z tlenem, na przykład po uszkodzeniu lub rozkrojeniu owocu.

Flawonole zaś znajdują się m.in. w jabłkach, gruszkach, borówkach, winogronach i kakao, czyli składnikach często trafiających do blendera.

Naukowcy wzięli pod lupę te składniki i postanowili sprawdzić, czy spożywanie świeżo przygotowanych smoothie z owoców o różnej aktywności PPO może wpływać na ilość flawonoli, które organizm jest w stanie wchłonąć.

- Chcieliśmy zrozumieć, w bardzo praktyczny sposób, jak powszechny produkt spożywczy i sposób jego przygotowania – taki jak smoothie na bazie banana – może wpływać na dostępność flawonoli do wchłonięcia po spożyciu - wyjaśnił dr Javier Ottaviani, główny autor badania, dyrektor laboratorium Mars Edge i badacz współpracujący z Wydziałem Żywienia UC Davis.

Banan kontra jagody

Zespół porównał dwa warianty napojów: smoothie z banana (owocu o wysokiej aktywności PPO) i smoothie z mieszanych jagód (niskiej aktywności PPO). Uczestnicy badania wypili oba napoje oraz przyjęli kapsułkę z flawonolami, która stanowiła próbę kontrolną. Następnie pobrano próbki krwi i moczu, by sprawdzić, ile flawonoli rzeczywiście wchłonął organizm.

Okazało się, że osoby, które wypiły smoothie z bananem, miały o 84 proc. niższy poziom flawonoli w porównaniu z grupą kontrolną.

- Byliśmy naprawdę zaskoczeni, jak szybko dodanie jednego banana obniżyło ilość flawonoli w napoju i w organizmie - przyznał Ottaviani. - To pokazuje, że sposób przygotowania i łączenia produktów ma realny wpływ na przyswajanie związków obecnych w żywności.

Jak komponować bardziej wartościowe smoothie?

Amerykańska Academy of Nutrition and Dietetics zaleca spożywanie od 400 do 600 miligramów flawonoli dziennie, by wspierać zdrowie sercowo-metaboliczne. Zdaniem Ottavianiego, osoby chcące osiągnąć taki poziom powinny łączyć owoce bogate we flawonole, jak jagody czy winogrona, z produktami o niskiej aktywności PPO, np. ananasem, pomarańczą, mango lub jogurtem.

Naukowiec podkreśla jednak, że nie oznacza to, iż należy rezygnować z bananów. - Banany to nadal wartościowy owoc. Jednak jeśli ktoś chce przygotować smoothie z ich dodatkiem, lepiej nie łączyć ich z produktami bogatymi we flawonole, takimi jak jagody, winogrona czy kakao - zaznacza badacz.

Co dalej z badaniami nad flawonolami?

Wyniki mogą mieć znaczenie nie tylko dla miłośników smoothie. Jak podkreśla Ottaviani, podobne zjawisko może występować także przy innych produktach, np. w herbacie, która również stanowi ważne źródło flawonoli. Sposób jej parzenia może wpływać na to, jak wiele tych związków jest dostępnych dla organizmu.

- To z pewnością obszar, który zasługuje na większą uwagę w badaniach nad polifenolami i związkami bioaktywnymi – dodaje naukowiec.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. University of California

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda