Gastroenterolog zjada dwie sztuki dziennie. Chce się ustrzec przed rakiem jelit

Dr Joseph Salhab jest znanym w sieci gastroenterologiem. Niedawno podzielił się nagraniem, w którym opowiada o niezwykłych właściwościach daktyli. Codziennie spożywa dwie sztuki tych owoców, aby ustrzec się przed rakiem jelit i stłuszczeniem wątroby. Twierdzi, że daktyle mogą również pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, redukcji wzdęć oraz zmniejszeniu ryzyka raka jelita grubego.

Superowoc idealny na zdrową przekąskę. Wspiera zdrowie jelit i chroni wątrobęSuperowoc idealny na zdrową przekąskę. Wspiera zdrowie jelit i chroni wątrobę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Korzyści zdrowotne daktyli

Dr Salhab podkreśla, że daktyle mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu są świetnym wyborem dla osób dbających o stabilność glukozy w organizmie.

Dodatkowo daktyle działają jak naturalny prebiotyk, wspierając rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, takich jak bifidobacterium i lactobacilli. Te bakterie przyczyniają się do prawidłowej pracy układu trawiennego i mogą wspierać zdrowie jelit.

- Po pierwsze, ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest przyjazny dla cukru we krwi. Po drugie, zwiększa liczbę dwóch najbardziej korzystnych bakterii jelitowych, bifidobacterium i lactobacilli, więc działa jak prebiotyk - ujawnia ekspert.

Jedz trzy daktyle dziennie. Poczuj różnicę

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie daktyli może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Zawarte w nich polifenole oraz wspieranie produkcji kwasu masłowego (butyranu) przez dobre bakterie jelitowe mają działanie ochronne przed tym nowotworem.

Jak podaje amerykański National Institutes of Health, daktyle, podobnie jak inne suszone owoce, mogą mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego.

Regularne jedzenie daktyli może również chronić przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Dzięki dużej zawartości polifenoli i antyoksydantów pomagają one zmniejszać stan zapalny i wspierają prawidłową funkcję tego narządu.

- Ze względu na zawartość polifenoli i przeciwutleniaczy osoby, które jedzą więcej daktyli, mogą mieć niższe ryzyko stłuszczenia wątroby - dodaje.

Naturalne źródło składników odżywczych

Mimo że daktyle są owocami suszonymi i zawierają więcej kalorii niż świeże owoce, to dostarczają cennych witamin, minerałów i błonnika. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak:

  • flawonoidy – pomagające zmniejszać stany zapalne,

  • karotenoidy – wspierające zdrowie serca i oczu,

  • kwas fenolowy – znany z działania przeciwzapalnego i ochronnego dla organizmu.

Eksperci zdrowotni wskazują, że daktyle mogą wspierać regulację poziomu cukru we krwi, obniżać stan zapalny oraz zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, choroba Alzheimera i cukrzyca.

Dr Salhab poleca prosty sposób na zdrową przekąskę – rozcięcie daktyla i włożenie do środka orzecha włoskiego. Dzięki temu uzyskujemy smaczną i pożywną przekąskę idealną na początek dnia.

Regularne spożywanie daktyli to łatwy sposób na poprawę zdrowia jelit, wątroby i wsparcie organizmu w walce z chorobami. Warto więc włączyć je do codziennej diety, aby czerpać korzyści z ich bogatego składu odżywczego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. TikTok

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"