NewsyZbadali osoby, które często jedzą jabłka. Jednoznaczne wnioski

Zbadali osoby, które często jedzą jabłka. Jednoznaczne wnioski

Naukowcy ze szpitala w Yangtze Hospital w chińskim Jinzhou dowiedli, że spożywanie trzech do czterech jabłek tygodniowo naprawdę zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 39 proc. Jak to możliwe?

Często jesz jabłka? Takie są skutki
Często jesz jabłka? Takie są skutki
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dekada badań i jednoznaczne wnioski

Badania te przyniosły nowe spojrzenie na popularne anglosaskie powiedzenie "an apple a day keeps the doctor away" (ang. "jedno jabłko dziennie trzyma doktora z dala od ciebie"). Podczas analiz przez przeszło dekadę śledzono zdrowie 2184 osób w średnim wieku borykających się z nadciśnieniem.

Wyniki opublikowane w "Frontiers in Nutrition" pokazują, że osoby jedzące trzy do czterech jabłek tygodniowo miały o 39 proc. mniejsze ryzyko śmierci niż ci, którzy jedli mniej niż jedno jabłko miesięcznie. Co więcej - poprzednie badania wykazały, że kobiety jedzące jedno lub więcej jabłek dziennie miały o 28 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2.

Dr Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor książki kucharskiej "The Fiber Fueled Cookbook", podkreśla, że jabłka są bogate we wspierający i regulujący działanie układu trawiennego błonnik i fitochemikalia - związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które nie są niezbędne dla organizmu (w przeciwieństwie do witamin czy minerałów), ale mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie (np. beta-karoten, likopen, kofeina czy kapsaicyna).

Ostro punktuje mężczyzn. Nie chcą się badać

Te składniki:

  • pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym,

  • mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające - neutralizują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny, redukują stany zapalne i hamują rozwój komórek nowotworowych,

  • wspierają układ krążenia – poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie krwi,

  • wspomagają trawienie i metabolizm wpływając na mikroflorę jelitową.

Jakie jabłka wybrać?

Po jakie jabłka najlepiej sięgnąć? Przede wszystkim jedzmy jabłka ekologiczne i nieobierane - to skórka zawiera najwięcej wartościowych składników. Różne odmiany mają jednak różne właściwości.

Jabłka o najwyższej zawartości:

  • polifenoli (antyoksydantów) to te o ciemniejszej skórce, np. Granny Smith, Red Delicious czy Fuji - bogate dodatkowo w katechiny (podobne do tych w zielonej herbacie) wspierające układ sercowo-naczyniowy,

  • błonnika - do nich również należą Granny Smith, a poza nimi także Jonagold i Gala,

  • witaminy C to odmiany takie jak Antonówka, Szara Reneta i Cortland.

Osoby na diecie niskowęglowodanowej lub z insulinoopornością powinny wybierać za to jabłka o możliwie najniższym indeksie glikemicznym (IG), takie jak:

  • Granny Smith (IG ~30–35) – najmniej cukru, dużo błonnika,

  • Szampion – średni poziom cukrów, ale niski IG,

  • Ligol – stosunkowo niska zawartość cukrów.

Warto sięgnąć także po banany

Badania wykazały również, że i banany korzystnie wpływają na zdrowie. Spożywanie tego owocu trzy do sześciu razy w tygodniu zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o prawie 30 proc. Co więcej - połączenie obu owoców w diecie może niemal o połowę zredukować ryzyko zgonu.

Banany dostarczają 12 proc. dziennej wartości witaminy C, 10 proc. potasu i 8 proc. magnezu. Są także źródłem dopaminy i katechin, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, przyczyniającemu się do starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Frontiers in Nutrition
  2. NY Post

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie