Zbadali osoby, które często jedzą jabłka. Jednoznaczne wnioski

Naukowcy ze szpitala w Yangtze Hospital w chińskim Jinzhou dowiedli, że spożywanie trzech do czterech jabłek tygodniowo naprawdę zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 39 proc. Jak to możliwe?

Często jesz jabłka? Takie są skutkiCzęsto jesz jabłka? Takie są skutki
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dekada badań i jednoznaczne wnioski

Badania te przyniosły nowe spojrzenie na popularne anglosaskie powiedzenie "an apple a day keeps the doctor away" (ang. "jedno jabłko dziennie trzyma doktora z dala od ciebie"). Podczas analiz przez przeszło dekadę śledzono zdrowie 2184 osób w średnim wieku borykających się z nadciśnieniem.

Wyniki opublikowane w "Frontiers in Nutrition" pokazują, że osoby jedzące trzy do czterech jabłek tygodniowo miały o 39 proc. mniejsze ryzyko śmierci niż ci, którzy jedli mniej niż jedno jabłko miesięcznie. Co więcej - poprzednie badania wykazały, że kobiety jedzące jedno lub więcej jabłek dziennie miały o 28 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2.

Dr Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor książki kucharskiej "The Fiber Fueled Cookbook", podkreśla, że jabłka są bogate we wspierający i regulujący działanie układu trawiennego błonnik i fitochemikalia - związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które nie są niezbędne dla organizmu (w przeciwieństwie do witamin czy minerałów), ale mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie (np. beta-karoten, likopen, kofeina czy kapsaicyna).

Ostro punktuje mężczyzn. Nie chcą się badać

Te składniki:

  • pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym,

  • mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające - neutralizują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny, redukują stany zapalne i hamują rozwój komórek nowotworowych,

  • wspierają układ krążenia – poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie krwi,

  • wspomagają trawienie i metabolizm wpływając na mikroflorę jelitową.

Jakie jabłka wybrać?

Po jakie jabłka najlepiej sięgnąć? Przede wszystkim jedzmy jabłka ekologiczne i nieobierane - to skórka zawiera najwięcej wartościowych składników. Różne odmiany mają jednak różne właściwości.

Jabłka o najwyższej zawartości:

  • polifenoli (antyoksydantów) to te o ciemniejszej skórce, np. Granny Smith, Red Delicious czy Fuji - bogate dodatkowo w katechiny (podobne do tych w zielonej herbacie) wspierające układ sercowo-naczyniowy,

  • błonnika - do nich również należą Granny Smith, a poza nimi także Jonagold i Gala,

  • witaminy C to odmiany takie jak Antonówka, Szara Reneta i Cortland.

Osoby na diecie niskowęglowodanowej lub z insulinoopornością powinny wybierać za to jabłka o możliwie najniższym indeksie glikemicznym (IG), takie jak:

  • Granny Smith (IG ~30–35) – najmniej cukru, dużo błonnika,

  • Szampion – średni poziom cukrów, ale niski IG,

  • Ligol – stosunkowo niska zawartość cukrów.

Warto sięgnąć także po banany

Badania wykazały również, że i banany korzystnie wpływają na zdrowie. Spożywanie tego owocu trzy do sześciu razy w tygodniu zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o prawie 30 proc. Co więcej - połączenie obu owoców w diecie może niemal o połowę zredukować ryzyko zgonu.

Banany dostarczają 12 proc. dziennej wartości witaminy C, 10 proc. potasu i 8 proc. magnezu. Są także źródłem dopaminy i katechin, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, przyczyniającemu się do starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Frontiers in Nutrition
  2. NY Post

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test