Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Generuje zawał, udar, cukrzycę. "Jest szkodliwy i może prowadzić do śmiertelnych powikłań"

 Katarzyna Prus
23.12.2023 16:53
Nadmiar cholesterolu może prowadzić do śmiertelnie groźnych powikłań
Nadmiar cholesterolu może prowadzić do śmiertelnie groźnych powikłań (Getty Images)

Choć budzi obawy szczególnie przed zawałem i udarem, to jego destrukcyjne możliwości są znacznie większe. Okazuje się, że nadmiar cholesterolu w diecie zwiększa także ryzyko cukrzycy typu 2. - Ważna jest specyfika cholesterolu u takich pacjentów. Jest on szkodliwy i może prowadzić do śmiertelnych powikłań, nawet jeśli jego stężenie nie jest wysokie - ostrzega prof. Grzegorz Dzida.

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

spis treści

1. Cholesterol zwiększa ryzyko cukrzycy

"Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie ze spożyciem cholesterolu w diecie" - ostrzega na Instagramie Szymon Suwała, endokrynolog. Lekarz powołuje się na wyniki nowej analizy, które ukazały się na łamach czasopisma "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases".

Okazuje się, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie o pięć proc. na każde 100 mg dziennego spożycia cholesterolu.

Zobacz film: "Przyczyny wysokiego cholesterolu we krwi"

W Polsce żyje blisko trzy miliony chorych na cukrzycę. Zdecydowana większość z nich (ok. 90 proc.) cierpi na cukrzycę typu 2, która dużo częściej prowadzi do poważnych powikłań, między innymi zawałów, udarów, niewydolności nerek z koniecznością dializ, a nawet przeszczepu, utraty wzroku czy amputacji nóg. Niestety nie wszyscy wiedzą, że mają problem. Szacuje się, że od pół do nawet miliona osób Polaków nie wie, że choruje.

Co wysoki cholesterol ma wspólnego z cukrzycą? "Badania wykazywały, że wysoki poziom cholesterolu upośledza funkcję komórek beta trzustki, upośledzając metabolizm węglowodanów" - zaznacza dr Suwała. Dodaje jednak, że mechanizm tego upośledzenia nie został do końca poznany.

"Podwyższone stężenie cholesterolu upośledza wydzielanie insuliny z komórek beta trzustki, zmniejsza masę mięśni szkieletowych, powoduje ogólnoustrojowe zapalenie, nadaje trend ku chorobie otyłościowej i w ten sposób zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2" - wskazuje lekarz.

2. "Szczególnie miażdżycorodny typ"

- Cholesterol to nie tylko choroby serca, choć to z nimi najczęściej jest kojarzony. Zwiększa on również ryzyko cukrzycy typu 2. Przy czym ważna jest specyfika cholesterolu u takich pacjentów. Jest on "zapakowany" niejako w szczególnie miażdżycorodny typ lipoprotein - zwraca uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, hipertensjolog i diabetolog.

- To sprawia, że jest on szkodliwy i może prowadzić do śmiertelnych powikłań, w tym chorób serca, nawet jeśli jego stężenie nie jest wysokie - tłumaczy prof. Dzida.

Lekarz zaznacza, że ta specyfika w pewnym stopniu zależy od uwarunkowań genetycznych, ale w dużej mierze jest za to odpowiedzialna niezdrowa dieta, bogata w tłuszcze zwierzęce i wysokoprzetworzoną żywność. - Niestety taką dietę bardzo często stosują młodzi ludzie, dlatego cukrzyca może się po cichu rozwijać już w młodym wieku, nie dając przy tym żadnych objawów. Stosując prawidłową dietę możemy ten proces zatrzymać lub się przed nim uchronić - wyjaśnia prof. Dzida.

3. Dieta przeciwzapalna

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dzienne spożycie cholesterolu w diecie nie powinno przekraczać 200 mg.

Dlatego należy zwracać uwagę na to, co jemy.

Dieta o wysokiej zawartości cholesterolu zwiększa ryzyko cukrzycy
Dieta o wysokiej zawartości cholesterolu zwiększa ryzyko cukrzycy (Getty Images)

- Optymalną dietą, którą powinniśmy stosować jest dieta śródziemnomorska bogata w warzywa i owoce oraz oleje roślinne lub zwierzęce, ale te zdrowsze, których źródłem są ryby - zaznacza prof. Dzida.

- Taka dieta ma właściwości przeciwzapalne, a pamiętajmy, że podwyższony tzw. zły cholesterol, czyli hiperlipidemia, podobnie jak hiperglikemia, wywołują stan zapalny w organizmie, który jest pierwszym krokiem do cukrzycy - dodaje.

Najbardziej naszpikowane cholesterolem są:

  • produkty smażone na oleju i tłuste dania,
  • wędliny, boczek, kiełbasy, podroby,
  • jajka, śmietana, sery,
  • produkty zawierające olej palmowy,
  • fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy.

4. "Bezbólowy zabójca"

Hiperlipidemia razem z nadciśnieniem tętniczym i hiperglikemią tworzy podstępne i zabójcze trio, z którym walczy coraz więcej młodych ludzi.

- Wielu chorych nie zdaje sobie nawet sprawy, że ma problem, bo te zaburzenia długo nie dają żadnych objawów. Dlatego nazywamy je "bezbólowymi zabójcami". Rezygnując z regularnych badań, igramy z własnym zdrowiem, a nawet życiem - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Michał Chudzik z Uniwersytetu Medyczego w Łodzi, kardiolog, specjalista medycyny stylu życia, koordynator programu STOP-COVID.

Skala problemu, którą potwierdziły badania w ramach programu STOP-COVID, jest ogromna. W ramach programu zostało przebadanych około trzy tysiące pacjentów w wieku około 45 lat. Okazało się, że co trzeci miał nadciśnienie i hiperglikemię, a ponad połowa - hiperlipidemię.

Dr Chudzik zwraca uwagę, że jeśli lekceważymy regularne badania, te dolegliwości mogą się bez przeszkód rozwijać, a nieleczone prowadzą do bardzo poważnych chorób.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze