GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella Enteritidis, którą wykryto na skorupkach "Jaj Królewskich". Chodzi o konkretną partię jajek, których termin przydatności do spożycia mija 18 czerwca.

Groźna bakteria na skorupkach jaj. GIS wydał ostrzeżenieGroźna bakteria na skorupkach jaj. GIS wydał ostrzeżenie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Salmonella na skorupkach jaj

"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj - ostrzega GIS w komunikacie.

Inspekcja podkreśla, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące ostrzeżenia:

Na skorupkach jaj wykryto salmonellę
Na skorupkach jaj wykryto salmonellę © GIS

Produkt: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g, jaja różnej wielkości

Termin spożycia: 18.06.2023

Kod na skorupkach: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909.

Jajka znikają ze sklepów

Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Objawy najczęściej występują po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i mięso. Mogą się pojawić już po kilku godzinach, ale zdarza się też, że dopiero po kilku dniach.

Na początku objawy zatrucia mogą przypominać zwykłe przeziębienie lub grypę. Chory ma dreszcze, jest osłabiony, senny i zmęczony. Mogą się pojawić także nudności oraz wymioty.

Objawem zakażenia jest także "tępy" ból w brzuchu, a także silna biegunka (może być krwista), ból mięśni, wysoka gorączka.

GIS poinformował, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", wycofuje już jajka z rynku, które następnie zostaną przekazane z do utylizacji.

Według danych Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie