Trwa ładowanie...

GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią

 Katarzyna Prus
07.06.2023 11:40
Groźna bakteria na skorupkach jaj. GIS wydał ostrzeżenie
Groźna bakteria na skorupkach jaj. GIS wydał ostrzeżenie (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella Enteritidis, którą wykryto na skorupkach "Jaj Królewskich". Chodzi o konkretną partię jajek, których termin przydatności do spożycia mija 18 czerwca.

spis treści

1. Salmonella na skorupkach jaj

"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj - ostrzega GIS w komunikacie.

Inspekcja podkreśla, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"
Na skorupkach jaj wykryto salmonellę
Na skorupkach jaj wykryto salmonellę (GIS)

Szczegóły dotyczące ostrzeżenia:

Produkt: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g, jaja różnej wielkości

Termin spożycia: 18.06.2023

Kod na skorupkach: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909.

2. Jajka znikają ze sklepów

Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Objawy najczęściej występują po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i mięso. Mogą się pojawić już po kilku godzinach, ale zdarza się też, że dopiero po kilku dniach.

Na początku objawy zatrucia mogą przypominać zwykłe przeziębienie lub grypę. Chory ma dreszcze, jest osłabiony, senny i zmęczony. Mogą się pojawić także nudności oraz wymioty.

Objawem zakażenia jest także "tępy" ból w brzuchu, a także silna biegunka (może być krwista), ból mięśni, wysoka gorączka.

GIS poinformował, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", wycofuje już jajka z rynku, które następnie zostaną przekazane z do utylizacji.

Według danych Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze