Głóg - charakterystyka, właściwości lecznicze, preparaty z głogiem
Głóg to tradycyjna roślina lecznicza znana i stosowana w medycynie ludowej od setek lat. Głóg pozytywnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, eliminuje nadmiar stresu i koi nerwy. W roślinie zawarte są cenne składniki odżywcze i mikroelementy, takie jak witamina C, sód, potas, wapń czy magnez. Lecznicze działanie wykazują zarówno owoce, jak i kwiaty głogu.
1. Charakterystyka głogu
Głóg to rodzaj roślin należący do rodziny różowatych. Spośród dwustu osiemdziesięciu znanych gatunków, w naszym kraju szczególnie popularne są trzy odmiany głogu:
- głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna),
- głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha),
- głóg pośredni (Crataegus x media).
Głóg nie wymaga specjalnej pielęgnacji, z tego względu, spotkać możemy go nie tylko w przydomowych ogrodach, ale również na polach, w lasach czy parkach. Głóg może przybierać postać ciernistego krzewu osiągającego wysokość dwóch, trzech metrów lub niewysokiego drzewa, osiągającego maksymalnie osiem metrów wysokości. Zarówno pod koniec wiosny, jak i na początku lata, głóg wypuszcza piękne białe, czerwone, lub nieco rzadziej bladoróżowe kwiaty.
Głóg posiada niewielkie kolce zakończone ostrymi końcówkami. Charakterystyczne dla tej rośliny są lśniące, owalne, odwrotnie jajowate, pojedyncze liście (zazwyczaj są one ząbkowane lub klapowane).
W zależności od gatunku liście mogą być gładkie lub gęsto owłosione. Owoce pozorne występujące zazwyczaj u przedstawicieli rodziny różowatych także są cechą charakterystyczną głogu. Są one barwy ciemnoczerwonej lub czerwonobrunatnej. W ich wnętrzu występuje jajowata pestka w kolorze żółtawobrunatnym.
2. Właściwości lecznicze głogu
Głóg zawiera w swoim składzie wiele cennych substancji odżywczych i mikroelementów. Możemy w nim znaleźć dużą dawkę witaminy C, sodu, potasu, wapnia czy magnezu. Ponadto, głóg jest bogatym źródłem polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami usuwają z organizmu ludzkiego wolne rodniki i przeciwdziałają nowotworom, udarom, zawałom serca, artretyzmowi, cukrzycy typu 2, przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Roślina stanowi cenne źródło witeksyny, rutyny, hyperozydu, ramnozydu. Wśród innych substancji zawartych w głogu warto wymienić również saponiny, antocyjanidyny ,proantocyjanidyny, aminy, cholinę, taniny, krateginy, acetylocholinę, kwas głogowy, kwas oleinowy, pektyny, amygdalinę. Badania specjalistów udowodniły, że stosowanie ekstraktu z głogu wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Jak to możliwe? Okazuje się, że roślina wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Do innych właściwości leczniczych głogu zaliczyć można działanie przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Warto również podkreślić, że głóg znajduje zastosowanie w leczeniu niestrawności, biegunek i innych problemów z układem pokarmowym. Roślina wpływa pozytywnie również na układ odpornościowy człowieka.
3. Preparaty z głogiem
Preparaty z głogiem dostępne są zarówno w aptekach stacjonarnych, jak i internetowych. Wyroby farmaceutyczne na bazie głogu wspierają układ odpornościowy, układ sercowo-naczyniowy. Oprócz tego, znajdują zastosowanie w łagodzeniu napięcia i stresu. Głóg może stanowić również składnik leków na zaburzenia gospodarki lipidowej, a także środków przeciwobrzękowych. Pacjenci najchętniej wybierają sok z głogu, herbaty z głogiem, a także suplementy diety z głogiem (występujące w postaci tabletek). Szczególną popularnością cieszą się następujące wyroby farmaceutyczne:
- EkaMedica, sok z głogu 100%, 500 ml
- BioPlanet, sok z głogu, 500 ml
- Solgar, wyciąg z głogu (60 kapsułek)
- PhytoPharm, wyciąg z głogu, 100 ml
- Zakłady Farmaceutyczne Colfarm, wyciąg z głogu (90 tabletek),
- Zakłady Farmaceutyczne Colfarm, wyciąg z głogu (30 tabletek).
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.