Trwa ładowanie...

Glutation. Strażnik długowieczności i antyoksydant

Avatar placeholder
26.01.2023 13:01
Glutation. Strażnik długowieczności i antyoksydant
Glutation. Strażnik długowieczności i antyoksydant

Jesień to czas przeziębień i grypy. Szukamy wciąż sposobów na wzmocnienie odporności. Najwyższy czas poznać glutation

spis treści
  • niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu i dowiedzieć się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zdrowia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.

Glutation to mała cząsteczka o wielkiej mocy - rodzaj białka. Odgrywa on ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób. Wysoki poziom glutationu zwiększa zdolność organizmu do walki ze szkodliwymi toksynami, komórkami przedrakowymi oraz hamuje procesy starzenia organizmu. Mało kto wie, że glutation jest naszym największym, wewnętrznym antyoksydantem. Ma on ogromny wpływ na działanie innych przeciwutleniaczy, dostarczanych poprzez zbilansowaną dietę oraz odpowiednią suplementację.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

- Jako przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziałając starzeniu się komórek. Odpowiada za sprawne mechanizmy naturalnej detoksykacji – rozkłada toksyny, oczyszcza z nich organizm. Od niego w dużym stopniu zależy sprawne działanie układu immunologicznego, i nie chodzi tu tylko o mniejszą podatność na infekcje (choć to także), lecz także o przeciwdziałanie chorobom autoimmunologicznym, neutralizuje obce antygeny, przeciwdziała mnożeniu się komórek nowotworowych. Glutation naturalnie występuje w brokułach , czosnku czy cebuli - mówi Paulina Ihnatowicz, dietetyk firmy Sante

Bez glutationu komórki ulegałyby utlenianiu i niszczeniu, organizm nie mógłby bronić się przed chorobami, a toksyny szybko zniszczyłyby wątrobę. Za produkcję glutationu odpowiada każda komórka naszego organizmu pod warunkiem, że dostarczymy jej cysteiny - substancje wykazujące niezwykle silne właściwości oczyszczające. Muszą być one dostarczone z zewnątrz, np. w postaci białka serwatkowego WPC 80, które ma w składzie baton GO ON, natomiast glicynę i kwas glutaminowy organizm produkuje sam.

1. Co obniża poziom glutationu?

Organizm bez glutationu zaczyna szwankować tak jak samochód, który nie jest systematycznie serwisowany. Co powoduje, że tracimy glutation? Przyczyniają się do tego:

  • stres
  • zanieczyszczenie środowiska
  • niezdrowa dieta
  • choroby i urazy
  • chemioterapia i radioterapia
  • wiek
  • promieniowanie UV
  • toksyny i metale ciężkie
  • przewlekłe zmęczenie
  • bezsenność
  • intensywny trening.

2. Glutation – chorobom mówimy NIE!

Glutation jest nie tylko najważniejszym antyoksydantem, lecz także odpowiada za odporność organizmu. Broni nas przed patogenami. Na pierwszej linii frontu są limfocyty, od których zależy reakcja organizmu na zagrożenie. A od czego zależy sprawność limfocytów? Zdaniem Gustavo Bounousa, „Głównym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów w organizmie jest obecność glutationu”. Glutation to odżywka dla układu immunologicznego, która wzmacnia aktywność białych krwinek i sprawia, że witamina C (oraz inne antyoksydanty) działają skutecznie! Glutation odbudowuje witaminę C i umożliwia jej wielokrotne użycie. Podobnie jest z innym silnym antyoksydantem, czyli witaminą E.

3. Glutation – zastrzyk energii i większa wydolność

Osoby aktywne fizycznie i sportowcy, którzy potrzebują dużo energii, powinny szczególnie zadbać o dostarczenie w diecie cysteiny, z której organizm wytworzy glutation. Baton proteinowy Sante GO ON zawiera aż 20% białka serwatkowego WPC 80, które zawiera cystynę, metabolizowaną w organizmie do cysteiny, pobudzającej komórki do produkcji glutationu. Spożywając baton proteinowy GO ON zyskujesz także odpowiednią porcję energii dzięki odpowiedniej proporcji węglowodanów i pełnowartościowego białka WPC 80. Batony GO ON mają w składzie inulinę, czyli naturalny prebiotyk, który dba o układ pokarmowy. Są źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Po taką białkową przekąskę w różnych smakach (żurawinowym, kakaowym, waniliowym, orzechowym można sięgnąć w trakcie lub po treningu, jednocześnie wspierając organizm w produkowaniu glutationu. Aby zachować odpowiedni poziom glutationu w organizmie, warto wykluczyć z diety żywność zawierającą konserwanty i sztuczne dodatki, ograniczyć stres i używki oraz zadbać o regenerację. A przede wszystkim pamiętać, by w diecie znalazły się produkty, dostarczające składników, z których organizm SAM wyprodukuje glutation.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze