Trwa ładowanie...

Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań

 Ewa Rycerz
26.05.2021 17:20
Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań
Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań (123rf)

Większa odporność na COVID-19 oraz lżejszy przebieg ewentualnej choroby charakteryzuje osoby, które są wrażliwe na gorzkie smaki. Do takich wniosków doszli lekarze z Luizjany.

spis treści

1. Odczuwanie goryczy a odporność na COVID-19 - początek badań

Utrata węchu i smaku to jeden z charakterystycznych objawów COVID-19. Zaburzeniom tym postanowili przyjrzeć się lekarze pod kierownictwem Henry'ego Barnhama z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana. Eksperci skupili się na smaku gorzkim i wzięli pod uwagę fakt, że sposób, w jaki odczuwamy smaki to rzecz w dużej mierze zależna od genów.

Odbieranie smaku gorzkiego wiąże się z różnymi wariantami receptora za to odpowiedzialnego. Niektóre z nich odpowiadają za wyjątkowo intensywne odczuwanie goryczy, a osoby, które tego doświadczają nazywa się supersmakoszami.

Zobacz film: "Czy szczepionki na koronawirusa są skuteczne w przypadku nowych mutacji? Wirusolog odpowiada"

Eksperci przeprowadzili badanie na 100 pacjentów, którzy otrzymali pozytywny wynik testu na koronawirusa. Poddali uczestników testowi smaku. Podali im papierek lakmusowy nasączony enylotiokarbamidem, tiomocznikiem lub benzoesanem sodu.

Zarówno fenylotiokarbamid, jak i tiomocznik - w zależności od tego, jaką mutację wspomnianego genu mamy, mogą smakować wyjątkowo gorzko, mogą też nie mieć żadnego smaku. Benzoesan sodu może mieć z kolei posmak słodki, kwaśny, gorzki, ale może też nie mieć smaku.

Okazało się, że żaden z uczestników nie był supersmakoszem. Naukowcy kontynuowali więc badania.

2. Gorzki smak a ciężki przebieg COVID-19

Do kolejnego etapu badań zaproszono 1935 dorosłych pacjentów, z których 266 było zakażonych koronawirusem i poddano ich temu samemu testowi, co poprzednio. Tym razem okazało się, że aż 508 badanych okazało się supersmakoszami. 917 było degustatorami, a 510 odczuwało gorycz na poziomie niższym niż przeciętnie.

W grupie degustatorów COVID-19 potwierdzono u 104 osób, a najwięcej zakażeń stwierdzono u uczestników badania, którzy najsłabiej odczuwali gorzki smak - 147.

Natomiast osoby, które okazały się supersmakoszami, były zdrowe. Zakażenie SARS-CoV-2 potwierdzono w tej grupie jedynie u 15 osób.

W nawiązaniu do wyników badań eksperci sugerują, że wrażliwość na smak ma związek z ciężkością przebiegu COVID-19. Podają, że 55 z 266 zakażonych należało poddać hospitalizacji, byłyow tym 47 osób, które najsłabiej odczuwały smak. Co więcej, naukowcy podają, że żaden z chorych nie poinformował o utracie smaku, ale blisko 50 proc. zgłosiło utratę węchu.

Eksperci z Luizjany podkreślają, że warianty genu T2R38 oraz podatność na COVID-19 i przebieg tej choroby mogą być powiązane z odpowiedzą immunologiczną wywoływaną przez aktywację genów receptorów gorzkiego smaku. Chodzi o tlenek azotu, związek, który zabija patogeny.

Lekarze są zdania, że ich badania, jakkolwiek efektywne, powinny być kontynuowane. Tylko dalsze analizy pozwolą na dokładne określenie tego, czy uda się stworzyć bezpieczne i dokładne narzędzia, dzięki którym będzie można ocenić ryzyko zakażenia koronawirusem oraz określić przebieg choroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze