Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań

Większa odporność na COVID-19 oraz lżejszy przebieg ewentualnej choroby charakteryzuje osoby, które są wrażliwe na gorzkie smaki. Do takich wniosków doszli lekarze z Luizjany.

Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badańGorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa Rycerz

Odczuwanie goryczy a odporność na COVID-19 - początek badań

Utrata węchu i smaku to jeden z charakterystycznych objawów COVID-19. Zaburzeniom tym postanowili przyjrzeć się lekarze pod kierownictwem Henry'ego Barnhama z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana. Eksperci skupili się na smaku gorzkim i wzięli pod uwagę fakt, że sposób, w jaki odczuwamy smaki to rzecz w dużej mierze zależna od genów.

Odbieranie smaku gorzkiego wiąże się z różnymi wariantami receptora za to odpowiedzialnego. Niektóre z nich odpowiadają za wyjątkowo intensywne odczuwanie goryczy, a osoby, które tego doświadczają nazywa się supersmakoszami.

Eksperci przeprowadzili badanie na 100 pacjentów, którzy otrzymali pozytywny wynik testu na koronawirusa. Poddali uczestników testowi smaku. Podali im papierek lakmusowy nasączony enylotiokarbamidem, tiomocznikiem lub benzoesanem sodu.

Czy szczepionki na koronawirusa są skuteczne w przypadku nowych mutacji? Wirusolog odpowiada

Zarówno fenylotiokarbamid, jak i tiomocznik - w zależności od tego, jaką mutację wspomnianego genu mamy, mogą smakować wyjątkowo gorzko, mogą też nie mieć żadnego smaku. Benzoesan sodu może mieć z kolei posmak słodki, kwaśny, gorzki, ale może też nie mieć smaku.

Okazało się, że żaden z uczestników nie był supersmakoszem. Naukowcy kontynuowali więc badania.

Gorzki smak a ciężki przebieg COVID-19

Do kolejnego etapu badań zaproszono 1935 dorosłych pacjentów, z których 266 było zakażonych koronawirusem i poddano ich temu samemu testowi, co poprzednio. Tym razem okazało się, że aż 508 badanych okazało się supersmakoszami. 917 było degustatorami, a 510 odczuwało gorycz na poziomie niższym niż przeciętnie.

W grupie degustatorów COVID-19 potwierdzono u 104 osób, a najwięcej zakażeń stwierdzono u uczestników badania, którzy najsłabiej odczuwali gorzki smak - 147.

Natomiast osoby, które okazały się supersmakoszami, były zdrowe. Zakażenie SARS-CoV-2 potwierdzono w tej grupie jedynie u 15 osób.

W nawiązaniu do wyników badań eksperci sugerują, że wrażliwość na smak ma związek z ciężkością przebiegu COVID-19. Podają, że 55 z 266 zakażonych należało poddać hospitalizacji, byłyow tym 47 osób, które najsłabiej odczuwały smak. Co więcej, naukowcy podają, że żaden z chorych nie poinformował o utracie smaku, ale blisko 50 proc. zgłosiło utratę węchu.

Eksperci z Luizjany podkreślają, że warianty genu T2R38 oraz podatność na COVID-19 i przebieg tej choroby mogą być powiązane z odpowiedzą immunologiczną wywoływaną przez aktywację genów receptorów gorzkiego smaku. Chodzi o tlenek azotu, związek, który zabija patogeny.

Lekarze są zdania, że ich badania, jakkolwiek efektywne, powinny być kontynuowane. Tylko dalsze analizy pozwolą na dokładne określenie tego, czy uda się stworzyć bezpieczne i dokładne narzędzia, dzięki którym będzie można ocenić ryzyko zakażenia koronawirusem oraz określić przebieg choroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu