Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań

 Ewa Rycerz
26.05.2021 17:20
Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań
Gorzki smak a COVID-19. Zaskakujące wyniki badań (123rf)

Większa odporność na COVID-19 oraz lżejszy przebieg ewentualnej choroby charakteryzuje osoby, które są wrażliwe na gorzkie smaki. Do takich wniosków doszli lekarze z Luizjany.

spis treści

1. Odczuwanie goryczy a odporność na COVID-19 - początek badań

Utrata węchu i smaku to jeden z charakterystycznych objawów COVID-19. Zaburzeniom tym postanowili przyjrzeć się lekarze pod kierownictwem Henry'ego Barnhama z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana. Eksperci skupili się na smaku gorzkim i wzięli pod uwagę fakt, że sposób, w jaki odczuwamy smaki to rzecz w dużej mierze zależna od genów.

Odbieranie smaku gorzkiego wiąże się z różnymi wariantami receptora za to odpowiedzialnego. Niektóre z nich odpowiadają za wyjątkowo intensywne odczuwanie goryczy, a osoby, które tego doświadczają nazywa się supersmakoszami.

Eksperci przeprowadzili badanie na 100 pacjentów, którzy otrzymali pozytywny wynik testu na koronawirusa. Poddali uczestników testowi smaku. Podali im papierek lakmusowy nasączony enylotiokarbamidem, tiomocznikiem lub benzoesanem sodu.

Zobacz film: "Czy szczepionki na koronawirusa są skuteczne w przypadku nowych mutacji? Wirusolog odpowiada"

Zarówno fenylotiokarbamid, jak i tiomocznik - w zależności od tego, jaką mutację wspomnianego genu mamy, mogą smakować wyjątkowo gorzko, mogą też nie mieć żadnego smaku. Benzoesan sodu może mieć z kolei posmak słodki, kwaśny, gorzki, ale może też nie mieć smaku.

Okazało się, że żaden z uczestników nie był supersmakoszem. Naukowcy kontynuowali więc badania.

2. Gorzki smak a ciężki przebieg COVID-19

Do kolejnego etapu badań zaproszono 1935 dorosłych pacjentów, z których 266 było zakażonych koronawirusem i poddano ich temu samemu testowi, co poprzednio. Tym razem okazało się, że aż 508 badanych okazało się supersmakoszami. 917 było degustatorami, a 510 odczuwało gorycz na poziomie niższym niż przeciętnie.

W grupie degustatorów COVID-19 potwierdzono u 104 osób, a najwięcej zakażeń stwierdzono u uczestników badania, którzy najsłabiej odczuwali gorzki smak - 147.

Natomiast osoby, które okazały się supersmakoszami, były zdrowe. Zakażenie SARS-CoV-2 potwierdzono w tej grupie jedynie u 15 osób.

W nawiązaniu do wyników badań eksperci sugerują, że wrażliwość na smak ma związek z ciężkością przebiegu COVID-19. Podają, że 55 z 266 zakażonych należało poddać hospitalizacji, byłyow tym 47 osób, które najsłabiej odczuwały smak. Co więcej, naukowcy podają, że żaden z chorych nie poinformował o utracie smaku, ale blisko 50 proc. zgłosiło utratę węchu.

Eksperci z Luizjany podkreślają, że warianty genu T2R38 oraz podatność na COVID-19 i przebieg tej choroby mogą być powiązane z odpowiedzą immunologiczną wywoływaną przez aktywację genów receptorów gorzkiego smaku. Chodzi o tlenek azotu, związek, który zabija patogeny.

Lekarze są zdania, że ich badania, jakkolwiek efektywne, powinny być kontynuowane. Tylko dalsze analizy pozwolą na dokładne określenie tego, czy uda się stworzyć bezpieczne i dokładne narzędzia, dzięki którym będzie można ocenić ryzyko zakażenia koronawirusem oraz określić przebieg choroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze