Produkt, który prowadzi do rozwoju dny moczanowej. Koniecznie unikaj

Kwas moczowy jest naszemu organizmowi potrzebny jedynie w niewielkich ilościach - to produkt uboczny, który powinien zostać w większości z niego wydalony. Nie zawsze jednak organizm działa tak, jak powinien i zdarza się, że kwasu moczowego mamy w organizmie za dużo. Co się wówczas może stać? Czy poziom kwasu moczowego da się zbadać?

Nadmiar kwasu moczowego prowadzi do dny moczanowejNadmiar kwasu moczowego prowadzi do dny moczanowej
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czym jest kwas moczowy?

Kwas moczowy to produkt przemiany materii powstający w wyniku rozkładu puryn, które są składnikami niektórych pokarmów oraz tkanek naszego ciała. Jest wydalany głównie przez nerki wraz z moczem, a niewielka jego część przez jelita.

Kwas moczowy - normy

Poziom kwasu moczowego we krwi różni się w zależności od płci i wieku. Najczęściej norma dla dorosłych mężczyzn wynosi 300-360 µmol/l (5-6 mg/dl), dla dorosłych kobiet 240-300 µmol/l (4-5 mg/dl), natomiast dla dzieci 210-240 µmol/l (3,5-4 mg/dl). Badanie poziomu kwasu moczowego we krwi jest standardowym badaniem laboratoryjnym, które wymaga jedynie pobrania próbki krwi.

Czym grozi podniesienie poziomu kwasu moczowego?

Nadmierna produkcja kwasu moczowego lub utrudnione jego wydalanie z organizmu mogą prowadzić do podwyższenia jego poziomu we krwi. To zaś grozi dną moczanową, która objawia się nagłym, intensywnym bólem w jednym stawie (często dotyczy to dużego palca u nogi), zaczerwienieniem, obrzękiem i uczuciem gorąca oraz trudnościami w poruszaniu stawu.

Czynniki podwyższające poziom kwasu moczowego

Do czynników podwyższających poziom kwasu moczowego należą dieta bogata w puryny (czerwone mięso, niektóre ryby i owoce morza oraz alkohol, a zwłaszcza piwo), spożywanie nadmiernych ilości fruktozy, niewydolność nerek, choroby genetyczne, stosowanie niektórych leków (diuretyków, aspiryny, niesteroidowych leków przeciwzapalnych) oraz otyłość.

Jak obniżyć poziom kwasu moczowego?

By w naturalny sposób obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie, należy unikać alkoholu i produktów bogatych w puryny oraz regularnie się nawadniać. Jeśli to nie wystarcza, lekarz może przepisać odpowiednie leki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu