Trwa ładowanie...

Grupa krwi 0 - skąd się wzięła i czym się wyróżnia. Dieta dla posiadaczy takiej krwi

Grupa krwi 0 to najbardziej uniwersalna ze wszystkich grup. Jej posiadacze mogą oddać swoją krew każdemu, kto jej potrzebuje. Jest to więc grupa najbardziej pożądana. Czym charakteryzuje się ta specyficzna grupa krwi i czym się różni od typu Bombaj, który przecież też jest "zerówką"?

Zobacz film: "Grupa krwi zwiększa ryzyko chorób"

spis treści

1. Co wyróżnia grupę krwi 0

Grupa krwi 0 to szczególna odmiana krwi, pozbawiona antygenów zwyczajowo występujących w krwinkach czerwonych. Poza grupą krwi 0 istnieją jeszcze grupy: A, B i AB. Jednak żadna z nich nie jest tak uniwersalna jak zerówka. Z powodu braku antygenów A ani B, krew z grupy 0 może być przetaczana każdemu, bez względu na posiadaną przez niego grupę. Jest to niezwykle wygodne i bezpieczne w sytuacjach, gdy pacjent nie zna swojej grupy krwi lub jest nieprzytomny i nie może podzielić się z ratownikami tą informacją. Posiadacze grupy krwi 0 są więc bardzo cenni w Krajowym Rejestrze Dawców Krwi. Grupa 0 Rh+ występuje u około 40% Polaków, więc jest dość często spotykana, jednak już 0 Rh- to zaledwie 6% naszej populacji.

Zobacz też:

2. Jaka dieta dla grupy krwi 0

Każdej grupie krwi odpowiada specjalnie zbilansowana dieta. Grupa krwi 0 Rh jest najstarszą grupą krwi. Mieli ją nasi przodkowie, kiedy człowiek zajmował się głównie myślistwem i zbieractwem i potrzebował wytrzymałości i siły. W przypadku grupy 0 Rh zaleca się aby zawierała ona przede wszystkim duże ilości białka zwierzęcego, natomiast ograniczone, a nawet wyeliminowane powinny zostać produkty zbożowe i produkty mleczne.

Uznaje się, że osoby grupą krwi 0 Rh mają również tendencję do niedoboru hormonu tarczycy w organizmie, który spowodowany jest niskim poziomem jodu. Może być to również przyczyną tycia, przez co występuje konieczność uzupełniania w diecie niedoborów tego pierwiastka.

Zalecanymi produktami w diecie zgodnej z grupą krwi 0 Rh są:

  • ryby i owoce morza,
  • czerwone mięso,
  • banany,
  • kapusta włoska,
  • szpinak,
  • papryka czerwona,
  • wodorosty,
  • sól jodowana.

Natomiast niewskazane jest spożywanie takich produktów jak:

  • soczewica,
  • ziemniaki,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • pestki,
  • piwo i inne alkohole wysokoprocentowe.

Istnieje pogląd, według którego osoby z grupą krwi 0 Rh- posiadają silny układ odpornościowy, jednak może to być przyczyną powstawania chorób autoimmunologicznych. Osoby z grupą krwi 0 Rh mogą mieć problemy z metabolizmem, co może wywoływać tendencję do tycia, miażdżycę, choroby serca oraz cukrzycę, ponadto mogą być narażone na zwyrodnienia stawów i zapalenie jelita grubego. Zaleca się aby osoby z grupą krwi 0 Rh- uzupełniały poziom witaminy z grupy B, głównie B1, B5 i B6.

3. Czy grupa krwi 0 zawsze ma typ Bombaj

Bombaj jest specyficzną odmianą grupy krwi typu 0. Pojawia się u osób, które w genach posiadają determinanty A i B, ale nie ujawniają się one w jego krwi. Może się więc zdarzyć, że rodzice będą mieć grupę krwi A lub B, a dziecko - 0. Jest to sytuacja ekstremalnie rzadka, niemniej jednak się zdarza.

Pierwszy raz odkryto ten rodzaj krwi w 1952 roku w Bombaju, stąd także nieoficjalna nazwa tej grupy krwi - typ Bombaj. Odkryto ją w pewnej hinduskiej rodzinie, kiedy jeden z domowników trafił do szpitala. Stwierdzono potrzebę przetoczenia krwi, dlatego zlecono wykonanie testu.

Okazało się, że pacjent miał grupę krwi 0. Podano mu jednostkę krwi, którą wówczas uważano za zgodną. Niestety jednak pojawiła się u pacjenta reakcja hemolityczna, która była trudna wówczas do wyjaśnienia.

5 chorób, na które może narażać cię grupa krwi
5 chorób, na które może narażać cię grupa krwi [5 zdjęć]

Styl życia oraz dietę można zawsze zmienić na zdrowsze. Grupy krwi natomiast nikt z nas sobie nie wybiera,...

zobacz galerię
Grupa krwi 0Rh
Grupa krwi 0Rh (123rf)

Niepowodzenie w przeprowadzonym zabiegu pociągnęło za sobą dalsze badania. Okazało się, że osoba z tą grupą krwi nie tylko nie posiada determinantów antygenowych A lub B, ale również nie posiada łańcucha prekursorowego H. Z tego też powodu pojawiła się konieczność wyróżnienia kolejnej grupy krwi.

Brak antygenu H na krwinkach czerwonych jest spowodowany nieprawidłowym kodowaniem enzymów, które są odpowiedzialne za przyłączanie białkowej do cukrowej części antygenu. Antygen H jest obecny w każdej z dotychczas poznanych grup krwi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.