Herbata i gorzka czekolada wspierają pracę serca. Mogą obniżać ciśnienie
Najnowsze badania z University of Surrey wskazują, że flawan-3-ole zawarte w herbacie i gorzkiej czekoladzie mogą obniżać ciśnienie krwi. Wyniki opublikowane w "European Journal of Preventive Cardiology" sugerują, że te naturalne związki mogą wspierać układ krążenia.
W tym artykule:
Czym są flawan-3-ole?
Flawan-3-ole to związki z grupy flawonoidów, które występują w wielu produktach roślinnych, takich jak kakao, zielona i czarna herbata, jabłka oraz winogrona. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych związków może obniżać ciśnienie tętnicze, szczególnie u osób z nadciśnieniem.
Analiza objęła 145 niezależnych prób klinicznych z udziałem dorosłych. Wyniki sugerują, że flawan-3-ole mogą być skuteczne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia nadciśnienia, a ich działanie bywa porównywalne z niektórymi lekami.
Działanie flawan-3-oli nie ogranicza się tylko do regulacji ciśnienia. Badania wykazały również poprawę funkcji śródbłonka, czyli cienkiej warstwy wyściełającej naczynia krwionośne, co sugeruje szerokie spektrum prozdrowotnych efektów.
Czy flawan-3-ole mogą zastąpić leki?
Profesor Christian Heiss, specjalista w dziedzinie medycyny sercowo-naczyniowej, podkreśla, że choć flawan-3-ole nie zastępują leków, mogą być wartościowym uzupełnieniem diety. Herbata czy gorzka czekolada mogą wspierać pracę serca.
Warto pamiętać, że mleczna i biała czekolada nie są dobrym źródłem flawan-3-oli. Im mniej przetworzony produkt, tym więcej zachowuje dobroczynnych składników.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.