Jajeczkowanie – zapłodnienie, metoda termiczna, obserwacja śluzu

Jajeczkowanie, czyli owulacja to uwolnienie jajeczka z pęcherzyka Graafa, do którego dochodzi w jajniku. Jest to część cyklu, w której jajeczko rozpoczyna wędrówkę jajowodem w stronę macicy. Kiedy możne dojść do zapłodnienia jajeczka? Czym charakteryzuje się metoda termiczna na sprawdzenie terminu owulacji? Czy można określić owulację na podstawie badania śluzu z pochwy?

Jajeczkowanie – zapłodnienie, metoda termiczna, obserwacja śluzuJajeczkowanie – zapłodnienie, metoda termiczna, obserwacja śluzu
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest jajeczkowanie?

Do zapłodnienia może dojść kilka dni przed jajeczkowaniem i kilka dni po. Łącznie jest to około 10 dni – 5 dni przed jajeczkowanie, dzień owulacji i 4 dni po owulacji. Dlaczego do zapłodnienia może dojść kilka dni przed jajeczkowaniem? Jest to spowodowane faktem, że plemnik może przeżyć te kilka dni w drogach rodnych i zapłodnić komórkę jajową, gdy uwolni się z pęcherzyka Graafa. Cztery dni po jajeczkowaniu to margines błędu. Jajeczkowanie może się opóźnić.

Istnieje kilka metod przewidujących moment jajeczkowania. Jest to niezwykle ważne dla kobiet, które planują zajść w ciąże, jak i dla tych, które chcą uniknąć poczęcia.

Metoda termiczna i naturalny cykl kobiety

Metoda termiczna pozwala określić naturalny cykl kobiety, w tym zbliżający się termin jajeczkowania. Podczas stosowania metody termicznej, należy codziennie zapisywać temperaturę ciała. W celu dokładnego pomiaru należy mierzyć temperaturę codziennie rano o tej samej godzinie, pomiaru dokonujemy od razu po przebudzeniu – nie wstając wcześniej z łóżka. Długość snu przed pomiarem temperatury powinna wynosić przynajmniej 3 godziny. Pomiaru możemy dokonać mierząc temperaturę w ustach, pod pachą, w pochwie lub w odbytnicy. Trzymamy się jednej wybranej metody i już jej nie zmieniamy. Temperaturę w ustach mierzy się 8 minut, pod pachą, w pochwie lub w odbytnicy – 5 minut.

Jajeczkowanie, czyli owulacja to uwolnienie jajeczka z pęcherzyka Graafa i czas w którym może dojść do zapłodnienia.
Jajeczkowanie, czyli owulacja to uwolnienie jajeczka z pęcherzyka Graafa i czas w którym może dojść do zapłodnienia.

Pod koniec miesiąca wszystkie wyniki łączymy w linie. Dzięki temu uzyskamy wykres cyklu miesiączkowego. Temperatura ciała w pierwszej fazie cyklu powinna wynosić 36,6 stopni. Przed jajeczkowaniem temperatura ciała zawsze nieznacznie spada – do około 36,4 stopni. Po jajeczkowaniu wynik powinien być nieznacznie wyższy od pierwszej fazy cyklu – 36,7 – 37 stopni. Utrzymanie się wyższej temperatury przez kolejne 3 dni oznacza, że przed wzrostem odbyło się jajeczkowanie.

Minusem metody termicznej jest konieczność wykonania co najmniej trzech wykresów, aby poznać swój cykl i móc rozpoznać czas jajeczkowania prawidłowo. Ważne jest także, aby w trakcie cyklu notować wszystkie parametry, które mogą wpłynąć na wynik. Metodę termiczną obliczającą czas jajeczkowania, może zakłócić, między innymi: kaszel, katar, alkohol, zmęczenie, leki przeciwbólowe, ból gardła, bóle mięśni, a także stres.

Zobacz także:

Obserwacja śluzu

Termin jajeczkowania możemy również przewidzieć na podstawie obserwacji śluzu z pochwy. Podczas pierwszej fazy cyklu śluz z pochwy jest gęsty, nieprzejrzysty, skąpy i lepiący. Około tygodnia przed jajeczkowaniem wygląd śluzu się zmienia. Jego konsystencja zmienia się w znacznie rzadszą, ciągnącą i śliską. Śluz przed jajeczkowaniem jest również bardziej przezroczysty. Kobieta może wówczas odczuwać większą wilgotność w pochwie. Podczas jajeczkowania, śluz staje się jeszcze rzadszy i przezroczysty. Po owulacji znów staje się bardziej gęsty i lepiący.

Metoda przewidywania czasu jajeczkowania na podstawie obserwacji śluzu sprawdza się na poziomie nieco ponad 70%, jedynie po około roku regularnej obserwacji. Metoda ta nie sprawdzi się przy nieregularnych cyklach, ponieważ nie określi dokładnego momentu jajeczkowania. 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają