Jajeczkowanie – zapłodnienie, metoda termiczna, obserwacja śluzu
Jajeczkowanie, czyli owulacja to uwolnienie jajeczka z pęcherzyka Graafa, do którego dochodzi w jajniku. Jest to część cyklu, w której jajeczko rozpoczyna wędrówkę jajowodem w stronę macicy. Kiedy możne dojść do zapłodnienia jajeczka? Czym charakteryzuje się metoda termiczna na sprawdzenie terminu owulacji? Czy można określić owulację na podstawie badania śluzu z pochwy?
1. Co to jest jajeczkowanie?
Do zapłodnienia może dojść kilka dni przed jajeczkowaniem i kilka dni po. Łącznie jest to około 10 dni – 5 dni przed jajeczkowanie, dzień owulacji i 4 dni po owulacji. Dlaczego do zapłodnienia może dojść kilka dni przed jajeczkowaniem? Jest to spowodowane faktem, że plemnik może przeżyć te kilka dni w drogach rodnych i zapłodnić komórkę jajową, gdy uwolni się z pęcherzyka Graafa. Cztery dni po jajeczkowaniu to margines błędu. Jajeczkowanie może się opóźnić.
Istnieje kilka metod przewidujących moment jajeczkowania. Jest to niezwykle ważne dla kobiet, które planują zajść w ciąże, jak i dla tych, które chcą uniknąć poczęcia.
2. Metoda termiczna i naturalny cykl kobiety
Metoda termiczna pozwala określić naturalny cykl kobiety, w tym zbliżający się termin jajeczkowania. Podczas stosowania metody termicznej, należy codziennie zapisywać temperaturę ciała. W celu dokładnego pomiaru należy mierzyć temperaturę codziennie rano o tej samej godzinie, pomiaru dokonujemy od razu po przebudzeniu – nie wstając wcześniej z łóżka. Długość snu przed pomiarem temperatury powinna wynosić przynajmniej 3 godziny. Pomiaru możemy dokonać mierząc temperaturę w ustach, pod pachą, w pochwie lub w odbytnicy. Trzymamy się jednej wybranej metody i już jej nie zmieniamy. Temperaturę w ustach mierzy się 8 minut, pod pachą, w pochwie lub w odbytnicy – 5 minut.
Pod koniec miesiąca wszystkie wyniki łączymy w linie. Dzięki temu uzyskamy wykres cyklu miesiączkowego. Temperatura ciała w pierwszej fazie cyklu powinna wynosić 36,6 stopni. Przed jajeczkowaniem temperatura ciała zawsze nieznacznie spada – do około 36,4 stopni. Po jajeczkowaniu wynik powinien być nieznacznie wyższy od pierwszej fazy cyklu – 36,7 – 37 stopni. Utrzymanie się wyższej temperatury przez kolejne 3 dni oznacza, że przed wzrostem odbyło się jajeczkowanie.
Minusem metody termicznej jest konieczność wykonania co najmniej trzech wykresów, aby poznać swój cykl i móc rozpoznać czas jajeczkowania prawidłowo. Ważne jest także, aby w trakcie cyklu notować wszystkie parametry, które mogą wpłynąć na wynik. Metodę termiczną obliczającą czas jajeczkowania, może zakłócić, między innymi: kaszel, katar, alkohol, zmęczenie, leki przeciwbólowe, ból gardła, bóle mięśni, a także stres.
Zobacz także:
3. Obserwacja śluzu
Termin jajeczkowania możemy również przewidzieć na podstawie obserwacji śluzu z pochwy. Podczas pierwszej fazy cyklu śluz z pochwy jest gęsty, nieprzejrzysty, skąpy i lepiący. Około tygodnia przed jajeczkowaniem wygląd śluzu się zmienia. Jego konsystencja zmienia się w znacznie rzadszą, ciągnącą i śliską. Śluz przed jajeczkowaniem jest również bardziej przezroczysty. Kobieta może wówczas odczuwać większą wilgotność w pochwie. Podczas jajeczkowania, śluz staje się jeszcze rzadszy i przezroczysty. Po owulacji znów staje się bardziej gęsty i lepiący.
Metoda przewidywania czasu jajeczkowania na podstawie obserwacji śluzu sprawdza się na poziomie nieco ponad 70%, jedynie po około roku regularnej obserwacji. Metoda ta nie sprawdzi się przy nieregularnych cyklach, ponieważ nie określi dokładnego momentu jajeczkowania.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.