Przejdź na WP

Jak dbać o pacjenta w czasie rekonwalescencji?

Okres powrotu do zdrowia po przebytej chorobie lub zabiegu chirurgicznym określa się mianem rekonwalescencji. To niezwykle ważny czas, podczas którego pacjent nabiera sił i powraca do pełnej sprawności. Jak wówczas o niego dbać?

Czas rekonwalescencji uzależniony jest od ogólnego stanu chorego, jego wieku oraz rodzaju zabiegu, któremu został poddany. Może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. Jest to jednak bardzo ważny czas mający realny wpływ na powrót do pełni sił.

Bezpośrednio po chorobie czy operacji pacjent powinien prowadzić oszczędzający tryb życia. Najczęściej przebywa w tym czasie na zwolnieniu lekarskim. Nie oznacza to jednak, że konieczne jest nieustanne leżenie w łóżku. O ile chory ma siły i czuje się dobrze, może wykonywać codzienne czynności, np. przygotowywać posiłki lub samodzielnie dbać o higienę osobistą. Warto jednak, by w pobliżu znajdował się opiekun, który zareaguje w razie nagłego omdlenia. Zalecane są też spacery, na początku na krótkich dystansach, które z czasem można zwiększać.

Jeśli pacjent przeszedł operację jamy brzusznej lub klatki piersiowej, musi bezwzględnie unikać dźwigania. Powinien też odpowiednio dbać o ranę pooperacyjną, zgodnie z zaleceniami lekarza. O ile specjalista nie zalecił inaczej, nie trzeba też unikać kąpieli. Do mycia używać należy mydła bezzapachowego i hipoalergicznego.

W trakcie rekonwalescencji warto też zadbać o odpowiednie ubranie. Istotne jest, by było przewiewne i nie uciskało rany pooperacyjnej.

1. Dieta w czasie rekonwalescencji

By powrót do zdrowia był szybszy, a pacjent odzyskał dawne siły, niezwykle ważna jest dbałość o prawidłowe żywienie. Chory powinien spożywać posiłki lekkostrawne, będące źródłem wielu witamin i minerałów.

Bardzo ważna jest też podaż białka. Jest to podstawowy budulec mięśni, ale też źródło energii i nośnik wielu składników odżywczych, które są niezbędne do budowy nowych komórek oraz tkanek i odbudowy tych zużytych. Źródłem białka w diecie są: drób, wieprzowina, wołowina, mleko, sery, jaja, a także nasiona roślin strączkowych, ziemniaki i produkty zbożowe.

W czasie długotrwałego unieruchomienia (np. z powodu złamania lub urazu), jak również podczas rehabilitacji i rekonwalescencji, zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższe niż u osób zdrowych. Warto wówczas włączyć do diety żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla osób narażonych na utratę masy mięśniowej, np. LiveUp®.

Zawiera on metabolit leucyny (HMB) – aminokwas, który stymuluje syntezę nowych białek. Zapobiega również utracie masy mięśniowej podczas okresów unieruchomienia. Preparat wzbogacony jest ponadto o cynk i witaminę D, które to składniki są niezwykle ważne dla prawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu

LiveUp® można kupić w aptece. Ma łagodny, waniliowy smak. Podawany jest w formie płynnej, co ułatwia jego spożycie osobom zmagającym się z brakiem apetytu.

W czasie rekonwalescencji należy też zwiększyć ilość wypijanych płynów. Zaleca się pić 2–3 litry, najlepiej sięgać po wodę, soki marchwiowe czy zieloną herbatę. Bezwzględnie należy unikać alkoholu.

W czasie powrotu do zdrowia należy też dbać o komfort psychiczny. Bardzo ważne jest unikanie stresu. Należy spędzać ten czas w spokojnej atmosferze w otoczeniu bliskich.

Choroba stanowi duże obciążenie. Jest bardzo trudnym doświadczeniem, ale w wielu przypadkach ustępuje, o ile pacjent odpowiednio o siebie dba i przestrzega zaleceń specjalistów.

Partnerem artykułu jest Olimp

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy