Jak powinny odżywiać się osoby z chorobą Alzheimera?

Na chorobę Alzheimera w Polsce cierpi ok. 250 tys. osób. Pacjenci i ich rodziny zmagają się z wieloma problemami, wiele z nich dotyczy kwestii żywienia.

AlzheimerAlzheimer
Źródło zdjęć: © 134rf
Agnieszka Gotówka

Choroba Alzheimera kojarzy się najczęściej z utratą pamięci i zaburzeniami osobowości. I słusznie, są to jedne z głównych objawów tego schorzenia. Ich pojawienie się ma związek ze zwyrodnieniem układu nerwowego. Uszkodzeniu ulega kora mózgowa, która odpowiada za tzw. wyższe funkcje umysłowe (pamięć, mowę, myślenie abstrakcyjne). Nie wiadomo, co jest przyczyną takiego stanu, jej leczenie ogranicza się zatem do łagodzenia objawów.

Na początku choroba nie jest agresywna. Możliwe jest samodzielne funkcjonowanie. Z czasem jednak postępuje. Opieka nad chorym wymaga ścisłej współpracy między wieloma specjalistami. Problemów jest dużo i nie dotyczą one jedynie sfery psychicznej.

U chorych na Alzheimera bardzo często rozpoznawane jest niedożywienie, którego objawy to m.in.: utrata masy ciała, osłabienie siły mięśniowej, obrzęki oraz wzrost częstości infekcji. Może wiązać się z zaburzeniami połykania, które występują w tym przypadku bardzo często. Zdarza się również, że chory zapomina o jedzeniu.

Dieta osób z chorobą Alzheimera

Szczególne znaczenie w tym przypadku ma dieta śródziemnomorska, dostarczająca wielonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały oraz flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Cenne źródła tych składników to ryby morskie, warzywa, owoce oraz produkty zbożowe z grubego przemiału. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na alzheimera. Ograniczyć natomiast należy produkty zawierające tłuszcz zwierzęcy, np. tłuste mięsno, smalec, masło, boczek.

W przebiegu choroby z czasem mogą pojawić się problemy związane z samym procesem jedzenia. Chory może nie tylko zapominać o posiłkach, ale też mieć trudności z gryzieniem i połykaniem oraz utrzymaniem sztućców. W takiej sytuacji należy zmienić konsystencję posiłków na półpłynną lub płyną. Wskazane są koktajle i soki, które chory może pić przez słomkę. Produkty można też miksować lub trzeć. Warto robić wszystko, by chory nie zniechęcił się do jedzenia i jak najdłużej przyjmował posiłki w naturalnej postaci.

Bardzo ważne jest również, by nie dopuścić do niedożywienia. Jest to stan groźny, z którym należy walczyć. Prowadzi do nawracających zakażeń i infekcji, które mogą bezpośrednio zagrażać życiu. Osłabieniu ulega odporność, a chory nie ma siły, by funkcjonować. Posiłki powinny być jednocześnie wysokokaloryczne, jak i bogate w składniki odżywcze. Pacjent może być niedożywiony, nawet jeżeli dostarcza dość energii, ale brakuje mu składników odżywczych.

By mieć pewność, że chory otrzymuje odpowiednią dawkę substancji odżywczych, jego dietę warto wzbogacić o preparaty dostępne w aptece bez recepty, które stanowią kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów.

Wśród nich na uwagę zasługuje Nutramil complex, dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Występuje w postaci proszku, który można dodać do gotowego dania (np. zupy, przecieru) lub przygotować z niego samodzielny napój. Nie tylko zapobiega niedożywieniu, ale też dodaje energii i wzmacnia organizm.

Rozpoznanie choroby Alzheimera u osoby bliskiej jest bardzo trudnym doświadczeniem. Wymaga od rodziny dużego zaangażowania w opiekę i cierpliwości. Warto poszukać wsparcia oraz stale uzupełniać swoją wiedzę, by jak najlepiej pomagać choremu w tym trudnym dla niego czasie.

Partnerem artykułu jest marka Nutramil

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu