Profilaktyka miażdżycy

Miażdżyca to choroba, na którą pracujemy sami. Podobnie jak i inne choroby układy krwionośnego, powstaje na skutek niewłaściwego trybu życia, złej diety i braku aktywności fizycznej. Na skutek zwiększenia stężenia złego cholesterolu we krwi powstaje blaszka miażdżycowa. Pęknięcie blaszki miażdżycowej powoduje zamkniecie światła naczyń, a w konsekwencji zawał serca.

1. Jak ustrzec się przed miażdżycą?

  • Aktywność fizyczna

Leczenie zachowawcze opiera się na ćwiczeniach fizycznych. Codzienny spacer, jazda na rowerze oraz inne formy aktywności fizycznej pomogą przyspieszyć krążenie krwi. Miażdżyca częściej rozwija się u osób, które prowadzą siedzący i mało aktywny tryb życia.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Osoby, które palą znajdują się w grupie ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia. Dym papierosowy zmniejsza stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i uszkadza naczynia krwionośne. Wskazane jest zerwanie z tym zgubnym nałogiem.

  • Właściwa masa ciała

Utrzymanie właściwej wagi to jest możliwe dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom fizycznym.

  • Zdrowy tryb życia

Pod tym ogólnym pojęciem kryje się mnóstwo rzeczy, np. spacery, odpoczynek, unikanie stresu. Tutaj należy podkreślić ważną rolę odpoczynku. Ciągła praca, pogoń za pieniędzmi oraz życie w permanentnym stresie prowadzi do osłabienia organizmu. Odpoczynek i relaks pomagają zregenerować siły, pozwalają naszemu sercu złapać „oddech”.

Zły cholesterol osadza się w wewnętrznej błonie tętnic. Tętnica, a dokładniej jej ścianka zaczyna grubieć i twardnieć. W ten sposób powstaje blaszka miażdżycowa. To ona odpowiada za zwężenie światła naczyń. Dlatego jeśli twój cholesterol nie mieści się w normie, staraj się go obniżyć. W tym celu zastosuj leczenie farmakologiczne i nie zapomnij o odpowiedniej diecie.

  • Właściwa dieta

Pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie oraz zachować odpowiednią wagę. Najbardziej polecana jest dieta śródziemnomorska. Zakłada ona wyeliminowanie tłuszczu zwierzęcego na rzecz oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub sojowego. Następnie radzi mięso zastąpić rybami. Jako podstawę pożywienia przyjmuje kasze i nasiona roślin strączkowych oraz jarzyny i owoce. Poleca jadać więcej orzechów włoskich i laskowych, migdałów, czosnku, żywności mało przetworzonej oraz przygotowanej w nieskomplikowany sposób. Do potraw zaleca dodawać przyprawy typu oregano, tymianek, mięta.

  • Inne choroby

Cukrzyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, otyłość mogą prowadzić do powstania zmian miażdżycowych w organizmie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy