Profilaktyka miażdżycy
Miażdżyca to choroba, na którą pracujemy sami. Podobnie jak i inne choroby układy krwionośnego, powstaje na skutek niewłaściwego trybu życia, złej diety i braku aktywności fizycznej. Na skutek zwiększenia stężenia złego cholesterolu) we krwi powstaje blaszka miażdżycowa. Pęknięcie blaszki miażdżycowej powoduje zamkniecie światła naczyń, a w konsekwencji zawał serca.
1. Jak ustrzec się przed miażdżycą?
- Aktywność fizyczna
Leczenie zachowawcze opiera się na ćwiczeniach fizycznych. Codzienny spacer, jazda na rowerze oraz inne formy aktywności fizycznej pomogą przyspieszyć krążenie krwi. Miażdżyca częściej rozwija się u osób, które prowadzą siedzący i mało aktywny tryb życia.
- Palenie papierosów
Osoby, które palą znajdują się w grupie ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia. Dym papierosowy zmniejsza stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i uszkadza naczynia krwionośne. Wskazane jest zerwanie z tym zgubnym nałogiem.
- Właściwa masa ciała
Utrzymanie właściwej wagi to jest możliwe dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom fizycznym.
- Zdrowy tryb życia
Pod tym ogólnym pojęciem kryje się mnóstwo rzeczy, np. spacery, odpoczynek, unikanie stresu. Tutaj należy podkreślić ważną rolę odpoczynku. Ciągła praca, pogoń za pieniędzmi oraz życie w permanentnym stresie prowadzi do osłabienia organizmu. Odpoczynek i relaks pomagają zregenerować siły, pozwalają naszemu sercu złapać „oddech”.
- Wysoki cholesterol
Zły cholesterol osadza się w wewnętrznej błonie tętnic. Tętnica, a dokładniej jej ścianka zaczyna grubieć i twardnieć. W ten sposób powstaje blaszka miażdżycowa. To ona odpowiada za zwężenie światła naczyń. Dlatego jeśli twój cholesterol nie mieści się w normie, staraj się go obniżyć. W tym celu zastosuj leczenie farmakologiczne i nie zapomnij o odpowiedniej diecie.
- Właściwa dieta
Pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie oraz zachować odpowiednią wagę. Najbardziej polecana jest dieta śródziemnomorska. Zakłada ona wyeliminowanie tłuszczu zwierzęcego na rzecz oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub sojowego. Następnie radzi mięso zastąpić rybami. Jako podstawę pożywienia przyjmuje kasze i nasiona roślin strączkowych oraz jarzyny i owoce. Poleca jadać więcej orzechów włoskich i laskowych, migdałów, czosnku, żywności mało przetworzonej oraz przygotowanej w nieskomplikowany sposób. Do potraw zaleca dodawać przyprawy) typu oregano, tymianek, mięta.
- Inne choroby
Cukrzyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, otyłość mogą prowadzić do powstania zmian miażdżycowych w organizmie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.