Jakich witamin potrzebuje kobieta w okresie menopauzy?

Menopauza to trudny czas w życiu kobiety, dlatego warto wspomóc organizm dietą bogatą w witaminy, pierwiastki i kwasy. Zdrowy styl życia, także w kuchni, to recepta na lepsze samopoczucie, jak również zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób towarzyszących menopauzie (np. osteoporozy) oraz niekontrolowanego tycia.

menopauzamenopauza
Źródło zdjęć: © istock
Anna Bator

W tym artykule:

7 witamin i składników, które wspierają twój organizm w okresie menopauzy:

Wapń

Wapń stanowi budulec kości i jest niezwykle ważny w okresie menopauzy. Niestety wiele kobiet w okresie przekwitania dotyka osteoporoza. Aby zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia, niezwykle ważna jest suplementacja wapnia. Zazwyczaj kojarzony jest on z mlekiem i nabiałem, ale to nie jedyne źródło wapnia.

Jego wysokie stężenie znajdziemy w zielonych, liściastych roślinach, takich jak szpinak, jarmuż, rukola i rzepa. Naturalnym źródłem wapnia jest także sezam, mak, migdały, biała fasola i soja.

W okresie menopauzy organizm kobiety potrzebuje konkretnej dawki witamin
W okresie menopauzy organizm kobiety potrzebuje konkretnej dawki witamin

Witamina D

Witamina D, zwana także witaminą słońca, korzystnie wpływa na samopoczucie, jak również na kości. Jej suplementacja jest niezbędna w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone produkty, np. z serii Doppelherz aktiv. W okresie menopauzy witamina D ma podwójne zadanie: dbać o dobry nastrój oraz wspomagać kości.

Witamina E

Jej pozytywny wpływ na kobiecy organizm w trakcie menopauzy to przede wszystkim łagodzenie nastroju, zmniejszenie fal gorąca i oblewania się potem. Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na skórę, przez co nazywana jest witaminą młodości. Witaminę E znajdziemy m.in. w orzechach i szparagach.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Dodatkowo regulują poziom cholesterolu, a nawet mają pozytywny wpływ na pracę tarczycy, co w przypadku kobiet jest szczególnie istotne. Wielu lekarzy zaleca także suplementację kwasu foliowego w okresie menopauzy. Udowodniono, że zmniejsza on ryzyko chorób serca oraz wspomaga profilaktykę raka szyjki macicy. Witaminy z grupy B znajdziemy w kaszach, orzechach, kakao.

Magnez

Magnez ma szerokie spektrum działania i można stwierdzić, że korzystnie wpływa na cały organizm. Po pierwsze wraz z wapniem i witaminą D wspomaga kości i zęby. Wpływa korzystnie na trawienie, a nawet ma pozytywny wpływ na drogi oddechowe, co jest istotne w przypadku napadów duszności. Co więcej, magnez pomaga koić układ nerwowy, regulować napięcie mięśni oraz przyczynia się do zmniejszenia podatności na stres. Źródłem magnezu są pestki dyni i słonecznika, soja, orzechy laskowe, kakao oraz kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna).

Potas

Niedobór potasu może powodować skurcze mięśni, jak również ciągłe podenerwowanie, zestresowanie i uczucie zmęczenia. Pierwiastek ten pomaga także w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Oznacza to, że kobietom podczas menopauzy pomoże w utrzymaniu równowagi psychicznej, jak również zminimalizuje ryzyko zatrzymywania się wody w organizmie, a przez to przybierania na wadze.

Izoflawony

Izoflawony nazywane są naturalnymi hormonami i nie jest to określenie na wyrost. Izoflawony znajdziemy w soi i tofu. Ich najcenniejszymi właściwościami są te dotyczące redukowania objawów menopauzy. Okazuje się bowiem, że Azjatki znacznie łagodniej przechodzą ten okres i wiele z nich nie odczuwa objawów typowych dla Europejek. Wszystko dzięki diecie bogatej w soję, a więc w fitoestrogeny.

Podczas klimakterium dochodzi do niedoboru estrogenów, a to wiąże się ze spadkiem poziomu serotoniny, odpowiedzialnej za nasze dobre samopoczucie. Fitoestrogeny pomagają zredukować spadki, niwelując tym samym zaburzenia koncentracji, wahania nastroju, a nawet stany depresyjne.

Partnerem artykułu jest Doppelherz

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Advertisement