Jakich witamin potrzebuje kobieta w okresie menopauzy?

Menopauza to trudny czas w życiu kobiety, dlatego warto wspomóc organizm dietą bogatą w witaminy, pierwiastki i kwasy. Zdrowy styl życia, także w kuchni, to recepta na lepsze samopoczucie, jak również zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób towarzyszących menopauzie (np. osteoporozy) oraz niekontrolowanego tycia.

menopauzamenopauza
Źródło zdjęć: © istock
Anna Bator

W tym artykule:

7 witamin i składników, które wspierają twój organizm w okresie menopauzy:

Wapń

Wapń stanowi budulec kości i jest niezwykle ważny w okresie menopauzy. Niestety wiele kobiet w okresie przekwitania dotyka osteoporoza. Aby zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia, niezwykle ważna jest suplementacja wapnia. Zazwyczaj kojarzony jest on z mlekiem i nabiałem, ale to nie jedyne źródło wapnia.

Jego wysokie stężenie znajdziemy w zielonych, liściastych roślinach, takich jak szpinak, jarmuż, rukola i rzepa. Naturalnym źródłem wapnia jest także sezam, mak, migdały, biała fasola i soja.

W okresie menopauzy organizm kobiety potrzebuje konkretnej dawki witamin
W okresie menopauzy organizm kobiety potrzebuje konkretnej dawki witamin

Witamina D

Witamina D, zwana także witaminą słońca, korzystnie wpływa na samopoczucie, jak również na kości. Jej suplementacja jest niezbędna w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone produkty, np. z serii Doppelherz aktiv. W okresie menopauzy witamina D ma podwójne zadanie: dbać o dobry nastrój oraz wspomagać kości.

Witamina E

Jej pozytywny wpływ na kobiecy organizm w trakcie menopauzy to przede wszystkim łagodzenie nastroju, zmniejszenie fal gorąca i oblewania się potem. Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na skórę, przez co nazywana jest witaminą młodości. Witaminę E znajdziemy m.in. w orzechach i szparagach.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Dodatkowo regulują poziom cholesterolu, a nawet mają pozytywny wpływ na pracę tarczycy, co w przypadku kobiet jest szczególnie istotne. Wielu lekarzy zaleca także suplementację kwasu foliowego w okresie menopauzy. Udowodniono, że zmniejsza on ryzyko chorób serca oraz wspomaga profilaktykę raka szyjki macicy. Witaminy z grupy B znajdziemy w kaszach, orzechach, kakao.

Magnez

Magnez ma szerokie spektrum działania i można stwierdzić, że korzystnie wpływa na cały organizm. Po pierwsze wraz z wapniem i witaminą D wspomaga kości i zęby. Wpływa korzystnie na trawienie, a nawet ma pozytywny wpływ na drogi oddechowe, co jest istotne w przypadku napadów duszności. Co więcej, magnez pomaga koić układ nerwowy, regulować napięcie mięśni oraz przyczynia się do zmniejszenia podatności na stres. Źródłem magnezu są pestki dyni i słonecznika, soja, orzechy laskowe, kakao oraz kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna).

Potas

Niedobór potasu może powodować skurcze mięśni, jak również ciągłe podenerwowanie, zestresowanie i uczucie zmęczenia. Pierwiastek ten pomaga także w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Oznacza to, że kobietom podczas menopauzy pomoże w utrzymaniu równowagi psychicznej, jak również zminimalizuje ryzyko zatrzymywania się wody w organizmie, a przez to przybierania na wadze.

Izoflawony

Izoflawony nazywane są naturalnymi hormonami i nie jest to określenie na wyrost. Izoflawony znajdziemy w soi i tofu. Ich najcenniejszymi właściwościami są te dotyczące redukowania objawów menopauzy. Okazuje się bowiem, że Azjatki znacznie łagodniej przechodzą ten okres i wiele z nich nie odczuwa objawów typowych dla Europejek. Wszystko dzięki diecie bogatej w soję, a więc w fitoestrogeny.

Podczas klimakterium dochodzi do niedoboru estrogenów, a to wiąże się ze spadkiem poziomu serotoniny, odpowiedzialnej za nasze dobre samopoczucie. Fitoestrogeny pomagają zredukować spadki, niwelując tym samym zaburzenia koncentracji, wahania nastroju, a nawet stany depresyjne.

Partnerem artykułu jest Doppelherz

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Advertisement