Jedzenie, które szkodzi chorym na raka. Taka dieta zwiększa ryzyko zgonu o 87 proc.
Dieta bogata w wysoko przetworzone produkty, takie jak białe pieczywo, słodzone napoje, hot dogi i frytki, może znacząco pogarszać rokowania pacjentów z rakiem jelita grubego. Tak wynika z nowych badań przedstawionych podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO 2025).
W tym artykule:
O 87 proc. wyższe ryzyko zgonu
W analizie objęto ponad 1600 pacjentów z rakiem jelita grubego w stadium III, uczestniczących w badaniu klinicznym III fazy. Ci, którzy spożywali najwięcej produktów prozapalnych, mieli aż o 87 proc. wyższe ryzyko zgonu niż ci, których dieta była najmniej zapalna.
Do produktów najbardziej sprzyjających zapaleniu zaliczono m.in. białe pieczywo, czerwone mięso, przetworzone produkty mięsne oraz napoje gazowane zawierające cukier.
Główna autorka badania, dr Sara Char z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie, podkreśliła, że wyniki mogą być pomocne dla lekarzy i pacjentów poszukujących sposobów na poprawę rokowań po leczeniu onkologicznym. "To kolejne potwierdzenie, że wzorzec diety ma ogromne znaczenie dla przeżycia pacjentów z rakiem jelita grubego" – zaznaczyła dr Char.
Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm
Współautorka badania, dr Kimmie Ng, dodała, że chociaż lek przeciwzapalny (celekoksyb) zastosowany w badaniu nie zmienił wpływu diety na przeżywalność, to najlepiej rokujące osoby łączyły dietę przeciwzapalną z regularną aktywnością fizyczną.
Co to znaczy dieta prozapalna?
Zapalenie to fizjologiczna reakcja organizmu na zagrożenia, jednak przewlekły stan zapalny utrzymujący się przez długi czas może promować rozwój chorób nowotworowych. Dieta bogata w cukry proste, tłuszcze nasycone i żywność wysoko przetworzoną zwiększa poziom stanu zapalnego w organizmie.
W badaniu opublikowanym przez Harvard T.H. Chan School of Public Health w 2018 roku wykazano, że mężczyźni spożywający najwięcej produktów prozapalnych mieli o 22 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż ci, którzy unikali takiej diety.
Eksperci z UCLA Health oraz Johns Hopkins Medicine zalecają tzw. dietę przeciwzapalną – opartą na warzywach, ciemnozielonych liściach, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i tłuszczach bogatych w kwasy omega-3 (np. z ryb morskich).
Taki sposób odżywiania, przypominający śródziemnomorski model żywieniowy, nie tylko zmniejsza ryzyko nawrotu nowotworu, ale również poprawia ogólny stan zdrowia.
"Nie istnieje cudowny produkt spożywczy, który samodzielnie wyleczy przewlekły stan zapalny. Liczy się całościowy styl życia i sposób odżywiania, a nie pojedyncze składniki – zaznaczył dr Edwin McDonald z UChicago Medicine.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- ASCO 2025
- Dana-Farber Cancer Institute
- Harvard T.H. Chan School of Public Health
- UCLA Health
- Johns Hopkins Medicine
- UChicago Medicine
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.