Kardiolog zdradza, co ma w lodówce. "Generalnie unikamy trzech rzeczy"
Zdrowie serca zaczyna się na talerzu – przekonuje dr Witold Mazur, kardiochirurg i kardiolog, który chętnie dzieli się wiedzą w mediach społecznościowych. W rozmowie z Wirtualną Polską podkreślił, że w jego domu liczy się przede wszystkim jakość. Lodówka jest duża i zapełniona różnorodnymi produktami, ale zawsze wybieranymi świadomie.
W tym artykule:
Co kardiolog trzyma w lodówce?
- Nie słodzimy, nie używamy w ogóle cukru prostego. Nie mamy żadnych wód kolorowych, napojów gazowanych ani soków. U nas głównym napojem jest woda?. Pijemy też kawę bez mleka oraz różnego rodzaju herbaty - powiedział lekarz w rozmowie z dlugiezycie.abczdrowie.pl.
Wiemy już czego ekspert unika, ale co często gości na jego stole? W jego codziennym menu stałe miejsce mają jajka w każdej postaci oraz różne rodzaje białych serów. - Jesteśmy miłośnikami kuchni włoskiej i greckiej, więc mamy fetę, mozzarellę, mamy też ser biały tradycyjny. Jemy go naprawdę mnóstwo - zdradził lekarz. Do białego sera często dodaje warzywa, tworząc śniadanie na zasadzie "ser na winie", czyli "do białego sera dodaję, co się nawinie".
Jogurty, z laktozą i bez, wybiera wyłącznie bez dodatku mleka w proszku. Z owocami, najczęściej mrożonymi samodzielnie, trafiają do blendera, tworząc szybkie koktajle. Do tego w lodówce nie może zabraknąć kefiru.
W kuchni u lekarza znajdziemy też kiszonki, oliwy z oliwek, a także olej rzepakowy. Masło używane jest okazjonalnie, margaryna i smalec – nigdy.
Mięso gości na talerzu w ograniczonej ilości. Najczęściej jest to indyk, ryby pojawiają się 1-2 razy w tygodniu, a czerwone mięso raczej rzadko. Wędliny kupuje tylko ze sprawdzonych źródeł lub przygotowuje je samodzielnie w piekarniku. - Jeśli nie mamy pewności co do składu, to rezygnujemy - podkreślił.
- Generalnie unikamy trzech rzeczy: cukru, pieczywa oraz alkoholu - podsumował dr Mazur, dodając, że największym zagrożeniem dla zdrowia jest cukier dodawany niemal do wszystkiego oraz żywność wysokoprzetworzona.
Zobacz także: Przybywa chorych na wątrobę. Eksperci wskazali winnego
Co służy sercu?
Ministerstwo Zdrowia również wydało zalecenia dotyczące diety dla zdrowego serca. Aby wspierać zdrowie serca i układu krążenia, dieta powinna być bogata w składniki mineralne i bioaktywne związki pochodzenia roślinnego - podkreślają eksperci MZ.
W codziennym jadłospisie warto uwzględniać produkty dostarczające potasu (np. pomidory, banany, awokado, ziemniaki, migdały, soczewica), wapnia (mleko, przetwory mleczne, jarmuż, fasola, natka pietruszki) i magnezu (kasza gryczana, pestki dyni, nasiona słonecznika, kakao).
Cenne są także polifenole obecne m.in. w jagodach, wiśniach, malinach i cebuli, a także błonnik z pełnych ziaren, nasion roślin strączkowych, orzechów oraz warzyw.
Ochronę dla serca zapewniają również antyoksydanty – witaminy C i E – oraz kwasy omega-3 z ryb morskich, oleju lnianego, orzechów włoskich czy siemienia lnianego.
Kluczowe jest też wybieranie produktów pełnoziarnistych, różnorodnych warzyw i owoców (świeżych lub mrożonych) oraz chudych źródeł białka – ryb, drobiu, nasion roślin strączkowych i niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Resort przypomina w opublikowanej informacji, że warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do maksymalnie 350–500 g tygodniowo oraz unikać przetworów mięsnych. Z tłuszczów najlepiej wybierać roślinne – oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany czy z awokado – i unikać olejów tropikalnych zawierających tłuszcze trans.
Zalecane techniki kulinarne to gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu czy duszenie bez wcześniejszego obsmażania.
Oprócz diety ważne jest picie odpowiedniej ilości wody, ograniczenie soli i całkowite unikanie alkoholu oraz tytoniu. Regularna aktywność fizyczna, co najmniej 30 minut dziennie, i zdrowy sen trwający 7-9 godzin na dobę to fundamenty profilaktyki chorób serca.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Długiezycie.abczdrowie.pl
- Ministerstwo Zdrowia
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.