Kobalt – występowanie, zastosowanie, niedobór i nadmiar, uczulenie

Kobalt to pierwiastek chemiczny należący do grupy żelazowców, który występuje zarówno w skorupie ziemskiej, produktach spożywczych i przemysłowych, jak i ludzkim organizmie. Ponieważ jest pierwiastkiem będącym składnikiem witaminy B12, ma duże znaczenie dla zdrowia. Warto poświęcić mu uwagę, ponieważ szkodliwy jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Co warto wiedzieć?

Kobalt to pierwiastek chemiczny należący do grupy żelazowców, który występuje zarówno w skorupie ziemskiej, produktach spożywczych i przemysłowych, jak i ludzkim organizmie. Kobalt to pierwiastek chemiczny należący do grupy żelazowców, który występuje zarówno w skorupie ziemskiej, produktach spożywczych i przemysłowych, jak i ludzkim organizmie.
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest kobalt?

Kobalt (Co, łac. cobaltum) to pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych układu okresowego, który stanowi integralny składnik witaminy B12. Został odkryty w roku 1735 przez szwedzkiego chemika Georga Brandta. Jego nazwa pochodzi od kobolda, złośliwego krasnala, którego posądzano o podrzucanie kobaltu (uznawanego wówczas za bezwartościowy) w miejsce cennego żelaza.

Jakie ma właściwości? Czysty kobalt jest lśniącym, twardym, srebrzystym metalem o własnościach ferromagnetycznych (zjawisko, w którym materia wykazuje własne, spontaniczne namagnesowanie). Ma właściwości magnetyczne niewiele słabsze od żelaza. Topi się w temperaturze 1480°C. Rozpuszcza się w mocnych kwasach, zwłaszcza w azotowym. Właściwościami chemicznymi zbliżony jest do żelaza i niklu.

Występowanie i zastosowanie kobaltu

Gdzie występuje kobalt? Pierwiastek jest obecny w skorupie ziemskiej, w glebie oraz wodzie morskiej, zwykle przy złożach siarki. Pojawia się najczęściej w formie kobaltynu i smaltynu. Wydobywa się go głównie w Afryce, ale także w Kanadzie, Brazylii czy Australii.

Kobalt to także powszechny pierwiastek występujący w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Można go znaleźć w mięsie wołowym i wieprzowym, cielęcym i drobiowym, a także w podrobach. W mniejszej ilości kobalt znajduje się w niektórych warzywach, takich jak: szpinak, kapusta, sałata, kukurydza oraz w owocach morza, rybach, jajach, nabiale i ziarnach zbóż.

Jakie zastosowanie ma kobalt? W przemyśle jest wykorzystywany jako dodatek do stopów magnetycznych czy barwnik do farb czy zdobienia wyrobów ceramicznych (fosforan kobaltu, glinian kobaltu i cynkian kobaltu).

Wykorzystuje się go również podczas produkcji akumulatorów czy elektroniki, w procesach utrwalania żywności oraz jako dodatek do nawozów i pasz (chlorek kobaltu). W medycynie używa się go przy radioterapii oraz do sterylizacji sprzętu i odpadów medycznych.

Rola kobaltu w organizmie

Kobalt jest również bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu. Wchodzi w skład witaminy B12 – kobalaminy. Tym samym ma wpływ na regulowanie działania układu krwionośnego i nerwowego, a także kostnego (chroni przed osteoporozą). Odpowiada za regenerację i równowagę psychiczną, jak również koncentrację oraz system immunologiczny. Bierze również udział w tworzeniu kwasu foliowego, metabolizuje białka, a i hamuje rozrost nowotworów.

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt jest minimalne (0,05 ppm), niemniej jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń.

Niedobór kobaltu

Zakłada się, że ilość kobaltu dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem jest wystarczająca. Ponieważ jednak pierwiastek jest pobierany z mięsa, jego niedobór mogą odczuwać osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Problem dotyka również osoby chorujące na alkoholizm, bulimię czy anoreksję. Przyczyną niedostatecznej ilość kobaltu i witaminy B12 w organizmie mogą być również schorzenia genetyczne bądź upośledzenie funkcji układu pokarmowego.

Objawy niedoboru kobaltu to:

Jeśli diagnozuje się niedobór kobaltu, można go suplementować pod okiem lekarza. To ważne, ponieważ dla zdrowia niekorzystny jest zarówno jego ubytek, jak i nadmiar.

Nadmiar kobaltu

Podwyższona ilość kobaltu w organizmie jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ upośledza pracę tarczycy i powoduje nadprodukcję czerwonych ciałek krwi.

Objawy nadmiaru kobaltu to:

Uczulenie na kobalt

Kobalt uczula rzadko, niemniej odnotowuje się takie przypadki. Częściej dochodzi do reakcji alergicznej w sytuacji połączenia kobaltu z innym metalem (chromem, niklem).

Częstsze niż uczulenie na kobalt spożywany z pokarmami jest uczulenie wskutek kontaktu z kobaltem stosowanym w przemyśle. Alergia manifestuje się najczęściej reakcją skórną: zaczerwienieniem i wysypką, a także świądem. Zmiany pojawiają się w obrębie skóry, która miała styczność z metalem. W takiej sytuacji podaje się leki przeciwhistaminowe, glikokortykosteroidy oraz zaleca się unikanie kontaktu z tym metalem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu