Koronawirus a grypa. W rozróżnieniu objawów pomoże test zapachu i smaku

Naukowcy przeprowadzili test zapachu porównując dolegliwości pacjentów z COVID-19 i z grypą. Wnioski? Utrata smaku i węchu u zakażonych koronawirusem jest dużo poważniejsza. Zdaniem autora eksperymentu to nie zastąpi testów diagnostycznych, ale może pomóc odróżnić pierwsze objawy obu schorzeń.

Test węchu i smaku może pomóc w odróżnieniu grypy od COVID-19Test węchu i smaku może pomóc w odróżnieniu grypy od COVID-19
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Utrata węchu i smaku w przebiegu COVID-19

Utrata smaku i węchu, a niejednokrotnie jadłowstręt, to symptomy zgłaszane przez wielu pacjentów zakażonych koronawirusem.

Jedno z badań opublikowanych na łamach pisma "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology" wykazało, że 60 proc. włoskich pacjentów z koronawirusem straciło węch, a 88 proc. miało zaburzenia w odczuwaniu smaku.

Profesor Butowt od początku pandemii COVID-19 bada mechanizm transmisji koronawirusa.

- Na podstawie ostatnich badań można stwierdzić, że do utraty węchu dochodzi w efekcie bezpośredniego wnikania wirusa SARS-CoV-2 do nabłonka węchowego w jamie nosowej człowieka. Tam dochodzi do zniszczenia komórek wspierających funkcjonowanie neuronów węchowych, co zaburza odczuwanie zapachów w COVID-19. Obecność wirusa i zniszczenia, jakie powoduje w nabłonku węchowym, sugerują możliwość jego przenikania z tego obszaru do płynu mózgowo-rdzeniowego i do mózgu - tłumaczy prof. Rafał Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Test zapachu i smaku pomoże wykryć koronawirusa?

Początkowe objawy COVID-19 i grypy mogą być podobne. Najczęściej pojawiają się gorączka, kaszel, do tego może wystąpić też ból gardła, biegunka, katar, osłabienie i ból mięśni. W przypadku koronawirusa częściej zdarzają się duszności, z kolei katar jest bardziej typowy dla grypy. Ale w obu przypadkach zdarzają się pewne rozbieżności.

Prof. Carl Philpott z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zauważył, że utrata smaku i węchu w przebiegu COVID-19 różni się od tej, która dotyka chorujących na grypę. W przypadku grypy przyczyną tych dolegliwości jest najczęściej katar i zatkany nos. Z kolei u zakażonych koronawirusem charakterystyczne jest to, że zaburzenia węchu i smaku pojawiają się nagle i są dużo silniejsze, aż do kompletnego zaniku smaku. Dotyczy to nawet niemowląt, które wymagają hospitalizacji dlatego, że przestają jeść. Chorzy zupełnie nie są w stanie odróżnić bardzo intensywnych smaków.

Prof. Philpott w ramach eksperymentu przeprowadził test, w który zaangażował 30 ochotników: 10 z COVID-19, 10 z grypą i 10 zdrowych.

Badanie potwierdziło wcześniejsze przypuszczenia. Zakażeni wirusem SARS-CoV-2 mieli największy problem z odróżnieniem zapachów i nie byli w stanie odróżnić nawet smaku gorzkiego i słodkiego.

Prof. Philpott uważa, że dzięki temu można w warunkach domowych przeprowadzić wstępny test, który podpowie, z którym schorzeniem zmaga się pacjent. Wystarczy spróbować produktów o intensywnym smaku: takich jak czosnek, cytryna i cukier. Jeżeli nie czujemy ich smaków, można przypuszczać, że mamy do czynienia z COVIDem. Oczywiście to tylko wskazówka i nigdy nie zastąpi to badań laboratoryjnych.

Leczenie pacjentów zakażonych koronawirusem

Również amerykańscy naukowcy podkreślają, że zaburzenia węchu i smaku obserwowane u pacjentów z COVID-19 mogą pomóc w opracowaniu skutecznej terapii. Naukowcy badają, w jaki sposób wirus SARS-CoV- 2 przenika do organizmu przez nos.

"Obecnie prowadzimy więcej eksperymentów w laboratorium, aby sprawdzić, czy wirus rzeczywiście wykorzystuje enzym ACE-2 do uzyskania dostępu do organizmu i zakażenia go. Jeśli tak jest, być może uda nam się zwalczyć infekcję za pomocą terapii przeciwwirusowych podawanych bezpośrednio przez nos" - podkreśla prof. Andrew Lane z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Stanach Zjednoczonych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda