Koronawirus a grypa. W rozróżnieniu objawów pomoże test zapachu i smaku

Naukowcy przeprowadzili test zapachu porównując dolegliwości pacjentów z COVID-19 i z grypą. Wnioski? Utrata smaku i węchu u zakażonych koronawirusem jest dużo poważniejsza. Zdaniem autora eksperymentu to nie zastąpi testów diagnostycznych, ale może pomóc odróżnić pierwsze objawy obu schorzeń.

Test węchu i smaku może pomóc w odróżnieniu grypy od COVID-19Test węchu i smaku może pomóc w odróżnieniu grypy od COVID-19
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Utrata węchu i smaku w przebiegu COVID-19

Utrata smaku i węchu, a niejednokrotnie jadłowstręt, to symptomy zgłaszane przez wielu pacjentów zakażonych koronawirusem.

Jedno z badań opublikowanych na łamach pisma "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology" wykazało, że 60 proc. włoskich pacjentów z koronawirusem straciło węch, a 88 proc. miało zaburzenia w odczuwaniu smaku.

Profesor Butowt od początku pandemii COVID-19 bada mechanizm transmisji koronawirusa.

- Na podstawie ostatnich badań można stwierdzić, że do utraty węchu dochodzi w efekcie bezpośredniego wnikania wirusa SARS-CoV-2 do nabłonka węchowego w jamie nosowej człowieka. Tam dochodzi do zniszczenia komórek wspierających funkcjonowanie neuronów węchowych, co zaburza odczuwanie zapachów w COVID-19. Obecność wirusa i zniszczenia, jakie powoduje w nabłonku węchowym, sugerują możliwość jego przenikania z tego obszaru do płynu mózgowo-rdzeniowego i do mózgu - tłumaczy prof. Rafał Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Test zapachu i smaku pomoże wykryć koronawirusa?

Początkowe objawy COVID-19 i grypy mogą być podobne. Najczęściej pojawiają się gorączka, kaszel, do tego może wystąpić też ból gardła, biegunka, katar, osłabienie i ból mięśni. W przypadku koronawirusa częściej zdarzają się duszności, z kolei katar jest bardziej typowy dla grypy. Ale w obu przypadkach zdarzają się pewne rozbieżności.

Prof. Carl Philpott z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zauważył, że utrata smaku i węchu w przebiegu COVID-19 różni się od tej, która dotyka chorujących na grypę. W przypadku grypy przyczyną tych dolegliwości jest najczęściej katar i zatkany nos. Z kolei u zakażonych koronawirusem charakterystyczne jest to, że zaburzenia węchu i smaku pojawiają się nagle i są dużo silniejsze, aż do kompletnego zaniku smaku. Dotyczy to nawet niemowląt, które wymagają hospitalizacji dlatego, że przestają jeść. Chorzy zupełnie nie są w stanie odróżnić bardzo intensywnych smaków.

Prof. Philpott w ramach eksperymentu przeprowadził test, w który zaangażował 30 ochotników: 10 z COVID-19, 10 z grypą i 10 zdrowych.

Badanie potwierdziło wcześniejsze przypuszczenia. Zakażeni wirusem SARS-CoV-2 mieli największy problem z odróżnieniem zapachów i nie byli w stanie odróżnić nawet smaku gorzkiego i słodkiego.

Prof. Philpott uważa, że dzięki temu można w warunkach domowych przeprowadzić wstępny test, który podpowie, z którym schorzeniem zmaga się pacjent. Wystarczy spróbować produktów o intensywnym smaku: takich jak czosnek, cytryna i cukier. Jeżeli nie czujemy ich smaków, można przypuszczać, że mamy do czynienia z COVIDem. Oczywiście to tylko wskazówka i nigdy nie zastąpi to badań laboratoryjnych.

Leczenie pacjentów zakażonych koronawirusem

Również amerykańscy naukowcy podkreślają, że zaburzenia węchu i smaku obserwowane u pacjentów z COVID-19 mogą pomóc w opracowaniu skutecznej terapii. Naukowcy badają, w jaki sposób wirus SARS-CoV- 2 przenika do organizmu przez nos.

"Obecnie prowadzimy więcej eksperymentów w laboratorium, aby sprawdzić, czy wirus rzeczywiście wykorzystuje enzym ACE-2 do uzyskania dostępu do organizmu i zakażenia go. Jeśli tak jest, być może uda nam się zwalczyć infekcję za pomocą terapii przeciwwirusowych podawanych bezpośrednio przez nos" - podkreśla prof. Andrew Lane z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Stanach Zjednoczonych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy