Kudzu - właściwości i zastosowanie
Kuzu, kudzu lub opornik łatkowaty - to nazwy intensywnie pachnącej, jadalnej rośliny pochodzącej z gór w Japonii. Występuje również w Ameryce, Chinach oraz Korei. Od wieków stosuje się ją w chińskiej medycynie naturalnej. W Polsce roślina dopiero zyskuje popularność, ale bardzo łatwo dostać ją w postaci proszku, pociętego korzenia lub tabletek. Za opakowanie 60 kapsułek zapłacimy ok. 20 zł, z kolei 100 g zmielonego korzenia kudzu kosztuje ok. 30 złotych. 100 g kawałków korzenia kupimy za ok. 25 złotych. Dlaczego warto włączyć roślinę do menu? Ze względu na jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Dla kobiet i mężczyzn
Korzeń kudzu jest doskonałym źródłem skrobi, która zawiera bardzo cenne związki – izoflawony należące do grupy flawonoidów. To naturalne przeciwutleniacze, które m.in. łagodzą dolegliwości związane z menopauzą (zmęczenie, uderzenia gorąca czy rozdrażnienie), oczyszczają organizm z metali ciężkich oraz toksyn, a także opóźniają proces starzenia. Warto pamiętać także, że flawonoidy działają jak naturalne afrodyzjaki. Kudzu może być wykorzystywane również jako doskonała alternatywa dla zagęstników do potraw, takich jak skrobia ziemniaczana czy żelatyna.
W walce z nałogami
Kudzu jest wykorzystywane do walki z nałogami, ponieważ skutecznie hamuje uczucie głodu nikotynowego czy alkoholowego. Działa zbawiennie na dolegliwości związane z kacem. Za to działanie odpowiedzialny jest izoflawonoid - daidzeina. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda, kudzu zmniejsza ochotę na nikotynę czy alkohol aż o 80 proc.
Na choroby krążenia
Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego choroby układu krążenia są najczęstszym powodem zgonów w Polce – kudzu chroni serce i układ krwionośny, ponieważ flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, a także obniżają ciśnienie. To także doskonałe źródło składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy fosfor. Korzeń kudzu nie zawiera laktozy ani glutenu, więc może być składnikiem diety osób cierpiących na alergie pokarmowe.
Dla zmęczonych
Jest polecany osobom odczuwającym chroniczne zmęczenie, ponieważ powoduje wzrost energii – można go stosować zamiast kawy. Podnosi także poziom hormonów szczęścia – serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym. Posiada odczyn zasadowy, dlatego działa odkwaszająco na organizm, pomaga regulować wagę, a także pozbyć się takich problemów jelitowych jak biegunka.
Chroni przed nowotworami
Inne flawonoidy, które odnajdziemy z kudzu to pueraryna i genisteina. Sposób działania pueraryny nie jest do końca znany. Wiadomo jednak, że zmniejsza takie dolegliwości jak zaczerwienienie twarzy, nadmierną potliwość, a także bóle głowy – również te migrenowe. Genisteina nazywana jest roślinnym hormonem młodości. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami i nowotworami, działa przeciwzapalnie.