Kwas masłowy - właściwości i zastosowanie

Kwas masłowy produkowany jest w sposób naturalny w naszym organizmie przy udziale bakterii bytujących w okrężnicy. Naukowcy z wielką uwagą zaczęli mu się przyglądać już 30 lat temu. Odkryto, że przynosi pozytywne efekty w leczeniu wielu chorób jelit, wspomaga również regenerację organizmu po chemioterapii i radioterapii.

Kwas masłowy (kwas butanowy) to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Należy do kórtkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się słabą trwałością i specyficznym zapachem, stąd w czystej postaci nie jest wykorzystywany w badaniach klinicznych. Naukowcy natomiast skupili swoją uwagę na solach kwasu masłowego.

Dowiedziono, że korzystnie wpływają na trawienie i poprawiają ogólny stan zdrowia. Wykazano ponadto ich skuteczne działanie w terapii chorób zapalnych jelit. Być może w niedługim czasie maslany będą stosowane również w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Maślany biorą udział w odżywianiu komórek jelita, mają ponadto działanie antyoksydacyjne.

1. Właściwości kwasu masłowego

Dotychczas przeprowadzone badania pozwalają stwierdzić, że kwas masłowy wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.:

  • pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit,
  • wspomaga odbudowę błony śluzowej jelit,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych,
  • łagodzi bóle brzucha,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • zwiększa przyswajalność składników mineralnych,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • wspomaga przemianę materii.

2. Kwas masłowy a choroby zapalne jelit

Do zmian w jelicie w pewnym stopniu przyczyniają się zaburzenia przekształcania maślanu, co powoduje niedobór kwasu masłowego. W celu jego uzupełnienia stosuje się wlewki maślanu, które w znacznym stopniu poprawiają stan błony śluzowej jelita.

Maślany pomagają również zapobiegać zespołowi nieszczelnego jelita. Jest to rodzaj zaburzenia trawienia, który objawia się między innymi bólem brzucha. Podobne symptomy daje zespół jelita drażliwego. I w leczeniu tego zaburzenia odkryto, że maślany dają oczekiwane rezultaty.

W grupie pacjentów, którym w ramach eksperymentu podawano 300 mg maślanu dziennie zauważono ustąpienie tej dolegliwości.

Pozytywne efekty przyniosła również suplementacja maślanu u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Zmniejszeniu uległy jej objawy, do których należą: biegunka, ból brzucha, utrata wagi, przewlekłe zmęczenie.

Sugeruje się, że kwas masłowy zapobiega rozwojowi raka jelita grubego poprzez zdolność do uszkodzeń komórek nowotworowych.

Przeczytaj koniecznie

3. Kwas masłowy w leczeniu otyłości

Prowadzono również badania nad wpływem kwasu masłowego w procesie leczenie nadwagi i otyłości. Udowodniono, że osoby z nadmiarem kilogramów mają odmienny skład flory bakteryjnej jelit (podobnie jest u pacjentów z cukrzycą typu 2).

U otyłych myszy, u których zastosowano dietę wysokotłuszczową wzbogaconą w maślan zaobserwowano zahamowanie insulinooporności. Zmniejszyła się również ich waga.

Badania nad stosowaniem kwasu masłowego w terapii otyłości i cukrzycy nadal trwają. Wyniki są obiecujące i być może w przyszłości maślany znajdą zastosowanie w leczeniu tych dolegliwości.

Zaobserwowano ponadto, że kwas masłowy wykazuje działanie przeciwzapalne poprzez obniżanie ilości wydzielanych cytokin i chemokin. Sugeruje się więc, że pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

4. W jakich produktach znajduje się kwas masłowy?

Kwas masłowy nadaje lekko gorzki smak określonym gatunkom sera, występuje również w maśle ghee (rodzaj masła klarowanego), świeżym mleku, karczochach i mniszku lekarskim. Obecny jest także w herbacie przygotowanej z kombuchy (symbiotyczna kolonia grzybów i bakterii).

By bakterie w jelitach mogły produkować kwas masłowy w odpowiedniej ilości, potrzebują opornej skrobi. Znaleźć ją można w warzywach, zmielonych ziarnach zbóż i nasionach.

Produkty te do swojej diety powinny włączyć osoby starsze, pacjenci zmagający się z chorobami jelit, osoby po terapii onkologicznej oraz zaburzeniami odporności.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy