Trwa ładowanie...

Kwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktyka

Kwasica metaboliczna jest stanem spowodowanym zwiększoną kwasowością krwi. Dochodzi do niej w momencie wzrostu stężenia kwasów lub obniżenia się poziomu zasad. Kwasica metaboliczna może powstać w następstwie nieprawidłowego funkcjonowania jednego z organów odpowiedzialnych za wydalanie toksyn.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

spis treści

Organizm człowieka w znacznej części składa się z wody, w której zachodzi większość procesów biologicznych i chemicznych. Środowisko wodne cechuje się odpowiednim odczynem kwasowo-zasadowym. [W organizmie znajduje się ogromna ilość różnego rodzaju płynów ustrojowych o różnej wartości pH. Im wyższy poziom pH, tym odczyn jest bardziej zasadowy. W momencie, gdy z jakiegoś powodu pH zaczyna spadać, odczyn zmienia się w kwaśny. Może to stanowić zagrażanie dla zdrowia i życia człowieka. Na szczęście zdrowy organizm dysponuje mechanizmami pozwalającymi przez pewien czas usuwać nadmiar kwasów z organizmu.

W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.
W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.

1. Co przyczynia się do powstania kwasicy metabolicznej?

Kwasica metaboliczna może mieć charakter jawny lub utajony. Kwasica metaboliczna jawna występuje wtedy, gdy z powodu choroby dochodzi do uszkodzenia któregoś z narządów odpowiedzialnych za wydalanie toksyna w następstwie tego nieusunięte kwasy zaczynają się odkładać w tkankach.

Kwasica metaboliczna utajona ma miejsce, gdy narządy pracują prawidłowo, lecz są przeciążone i nie mogą w pełni zapewnić równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi wtedy do niewielkiego, ale stałego obciążenia mechanizmów buforowych krwi. Przyczyną utajonej kwasicy metabolicznej może być nieodpowiedni styl życia a zwłaszcza zła dieta. Czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia utajonej kwasicy metabolicznej jest nadmierne spożywanie między innymi:

  • białka zwierzęcego,
  • masła,
  • słodyczy,
  • serów,
  • jajek,
  • alkoholu,
  • kawy.

Spożywanie dużej ilości tych produktów prowadzi do wzrostu poziomu kwasów w organizmie. W momencie, gdy przez długi okres czasu dieta wygląda w ten sposób, organizm w coraz gorszy sposób radzić sobie z neutralizacją nadmiaru kwasów.

Kolejnymi czynnikami mogącymi wpływać na pojawienie się utajonej kwasicy metabolicznej są: stres, palenie papierosów oraz mała aktywność fizyczna.

2. Jakie schorzenia powstają w wyniku kwasicy metabolicznej?

Utajona kwasica metaboliczna może być przyczyną wielu stanów chorobowych takich jak:

  • osteoporoza,
  • cukrzyca,
  • podagra,
  • kamica nerkowa,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zwyrodnienie stawów,
  • upośledzenie funkcji nerek,
  • zaburzenia pracy układu immunologicznego.

Utajona kwasica metaboliczna może objawiać się między innymi:

  • napadami głodu,
  • osłabieniem,
  • apatią,
  • zły stanem skóry,
  • zwiększonym wypadaniem włosów,
  • łamliwością paznokci,
  • zwiększoną potliwość,
  • bólami głowy,
  • bólami stawów,
  • bólami mięśni.

3. Działania profilaktyczne, które minimalizują ryzyko wystąpienia kwasicy.

Osoby, które pragną zminimalizować ryzyko pojawienia się u nich utajonej kwasicy metaboliczne, powinny przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Należy umiejętnie zbilansować spożywanie produktów o działaniu zasadowym i kwasowym. Prawidłowa dieta w większości powinna być złożona z artykułów oddziaływujących zasadowo. Takimi produktami są między innymi owoce, warzywa oraz znaczna część produktów mlecznych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.