Kwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktyka

Kwasica metaboliczna jest stanem spowodowanym zwiększoną kwasowością krwi. Dochodzi do niej w momencie wzrostu stężenia kwasów lub obniżenia się poziomu zasad. Kwasica metaboliczna może powstać w następstwie nieprawidłowego funkcjonowania jednego z organów odpowiedzialnych za wydalanie toksyn.

Kwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktykaKwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktyka

Organizm człowieka w znacznej części składa się z wody, w której zachodzi większość procesów biologicznych i chemicznych. Środowisko wodne cechuje się odpowiednim odczynem kwasowo-zasadowym. [W organizmie znajduje się ogromna ilość różnego rodzaju płynów ustrojowych o różnej wartości pH. Im wyższy poziom pH, tym odczyn jest bardziej zasadowy. W momencie, gdy z jakiegoś powodu pH zaczyna spadać, odczyn zmienia się w kwaśny. Może to stanowić zagrażanie dla zdrowia i życia człowieka. Na szczęście zdrowy organizm dysponuje mechanizmami pozwalającymi przez pewien czas usuwać nadmiar kwasów z organizmu.

Co przyczynia się do powstania kwasicy metabolicznej?

Kwasica metaboliczna może mieć charakter jawny lub utajony. Kwasica metaboliczna jawna występuje wtedy, gdy z powodu choroby dochodzi do uszkodzenia któregoś z narządów odpowiedzialnych za wydalanie toksyna w następstwie tego nieusunięte kwasy zaczynają się odkładać w tkankach.

Kwasica metaboliczna utajona ma miejsce, gdy narządy pracują prawidłowo, lecz są przeciążone i nie mogą w pełni zapewnić równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi wtedy do niewielkiego, ale stałego obciążenia mechanizmów buforowych krwi. Przyczyną utajonej kwasicy metabolicznej może być nieodpowiedni styl życia a zwłaszcza zła dieta. Czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia utajonej kwasicy metabolicznej jest nadmierne spożywanie między innymi:

W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.
W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.
  • białka zwierzęcego,
  • masła,
  • słodyczy,
  • serów,
  • jajek,
  • alkoholu,
  • kawy.

Spożywanie dużej ilości tych produktów prowadzi do wzrostu poziomu kwasów w organizmie. W momencie, gdy przez długi okres czasu dieta wygląda w ten sposób, organizm w coraz gorszy sposób radzić sobie z neutralizacją nadmiaru kwasów.

Kolejnymi czynnikami mogącymi wpływać na pojawienie się utajonej kwasicy metabolicznej są: stres, palenie papierosów oraz mała aktywność fizyczna.

Jakie schorzenia powstają w wyniku kwasicy metabolicznej?

Utajona kwasica metaboliczna może być przyczyną wielu stanów chorobowych takich jak:

  • osteoporoza,
  • cukrzyca,
  • podagra,
  • kamica nerkowa,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zwyrodnienie stawów,
  • upośledzenie funkcji nerek,
  • zaburzenia pracy układu immunologicznego.

Utajona kwasica metaboliczna może objawiać się między innymi:

  • napadami głodu,
  • osłabieniem,
  • apatią,
  • zły stanem skóry,
  • zwiększonym wypadaniem włosów,
  • łamliwością paznokci,
  • zwiększoną potliwość,
  • bólami głowy,
  • bólami stawów,
  • bólami mięśni.

Działania profilaktyczne, które minimalizują ryzyko wystąpienia kwasicy.

Osoby, które pragną zminimalizować ryzyko pojawienia się u nich utajonej kwasicy metaboliczne, powinny przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Należy umiejętnie zbilansować spożywanie produktów o działaniu zasadowym i kwasowym. Prawidłowa dieta w większości powinna być złożona z artykułów oddziaływujących zasadowo. Takimi produktami są między innymi owoce, warzywa oraz znaczna część produktów mlecznych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu