Kwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktyka

Kwasica metaboliczna jest stanem spowodowanym zwiększoną kwasowością krwi. Dochodzi do niej w momencie wzrostu stężenia kwasów lub obniżenia się poziomu zasad. Kwasica metaboliczna może powstać w następstwie nieprawidłowego funkcjonowania jednego z organów odpowiedzialnych za wydalanie toksyn.

Organizm człowieka w znacznej części składa się z wody, w której zachodzi większość procesów biologicznych i chemicznych. Środowisko wodne cechuje się odpowiednim odczynem kwasowo-zasadowym. W organizmie znajduje się ogromna ilość różnego rodzaju płynów ustrojowych o różnej wartości pH. Im wyższy poziom pH, tym odczyn jest bardziej zasadowy. W momencie, gdy z jakiegoś powodu pH zaczyna spadać, odczyn zmienia się w kwaśny. Może to stanowić zagrażanie dla zdrowia i życia człowieka. Na szczęście zdrowy organizm dysponuje mechanizmami pozwalającymi przez pewien czas usuwać nadmiar kwasów z organizmu.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.
W celu rozpoznania kwasicy metabolicznej, wykonuje się badanie krwi.

1. Kwasica metaboliczna – przyczyny

Kwasica metaboliczna może mieć charakter jawny lub utajony. Kwasica metaboliczna jawna występuje wtedy, gdy z powodu choroby dochodzi do uszkodzenia któregoś z narządów odpowiedzialnych za wydalanie toksyn a w następstwie tego nieusunięte kwasy zaczynają się odkładać w tkankach.

Kwasica metaboliczna utajona ma miejsce, gdy narządy pracują prawidłowo, lecz są przeciążone i nie mogą w pełni zapewnić równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi wtedy do niewielkiego, ale stałego obciążenia mechanizmów buforowych krwi. Przyczyną utajonej kwasicy metabolicznej może być nieodpowiedni styl życia a zwłaszcza zła dieta. Czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia utajonej kwasicy metabolicznej jest nadmierne spożywanie między innymi:

Czego nie jeść na śniadanie?
Czego nie jeść na śniadanie? [10 zdjęć]

Śniadanie często nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale ciągle je pomijamy w związku z brakiem...

zobacz galerię

Spożywanie dużej ilości tych produktów prowadzi do wzrostu poziomu kwasów w organizmie. W momencie, gdy przez długi okres czasu dieta wygląda w ten sposób, organizm w coraz gorszy sposób radzić sobie z neutralizacją nadmiaru kwasów.

Kolejnymi czynnikami mogącymi wpływać na pojawienie się utajonej kwasicy metabolicznej są: stres, palenie papierosów oraz mała aktywność fizyczna.

2. Kwasica metaboliczna - następstwa

Utajona kwasica metaboliczna może być przyczyną wielu stanów chorobowych takich jak:

Utajona kwasica metaboliczna może objawiać się między innymi:

Najzdrowsze owoce i warzywa
Najzdrowsze owoce i warzywa [6 zdjęć]

Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne...

zobacz galerię

3. Kwasica metaboliczna - profilaktyka

Osoby, które pragną zminimalizować ryzyko pojawienia się u nich utajonej kwasicy metaboliczne, powinny przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Należy umiejętnie zbilansować spożywanie produktów o działaniu zasadowym i kwasowym. Prawidłowa dieta w większości powinna być złożona z artykułów oddziaływujących zasadowo. Takimi produktami są między innymi owoce, warzywa oraz znaczna część produktów mlecznych.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.