Kwasica metaboliczna – przyczyny, następstwa, profilaktyka
Kwasica metaboliczna jest stanem spowodowanym zwiększoną kwasowością krwi. Dochodzi do niej w momencie wzrostu stężenia kwasów lub obniżenia się poziomu zasad. Kwasica metaboliczna może powstać w następstwie nieprawidłowego funkcjonowania jednego z organów odpowiedzialnych za wydalanie toksyn.
Organizm człowieka w znacznej części składa się z wody, w której zachodzi większość procesów biologicznych i chemicznych. Środowisko wodne cechuje się odpowiednim odczynem kwasowo-zasadowym. [W organizmie znajduje się ogromna ilość różnego rodzaju płynów ustrojowych o różnej wartości pH. Im wyższy poziom pH, tym odczyn jest bardziej zasadowy. W momencie, gdy z jakiegoś powodu pH zaczyna spadać, odczyn zmienia się w kwaśny. Może to stanowić zagrażanie dla zdrowia i życia człowieka. Na szczęście zdrowy organizm dysponuje mechanizmami pozwalającymi przez pewien czas usuwać nadmiar kwasów z organizmu.
1. Co przyczynia się do powstania kwasicy metabolicznej?
Kwasica metaboliczna może mieć charakter jawny lub utajony. Kwasica metaboliczna jawna występuje wtedy, gdy z powodu choroby dochodzi do uszkodzenia któregoś z narządów odpowiedzialnych za wydalanie toksyna w następstwie tego nieusunięte kwasy zaczynają się odkładać w tkankach.
Kwasica metaboliczna utajona ma miejsce, gdy narządy pracują prawidłowo, lecz są przeciążone i nie mogą w pełni zapewnić równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi wtedy do niewielkiego, ale stałego obciążenia mechanizmów buforowych krwi. Przyczyną utajonej kwasicy metabolicznej może być nieodpowiedni styl życia a zwłaszcza zła dieta. Czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia utajonej kwasicy metabolicznej jest nadmierne spożywanie między innymi:
- białka zwierzęcego,
- masła,
- słodyczy,
- serów,
- jajek,
- alkoholu,
- kawy.
Spożywanie dużej ilości tych produktów prowadzi do wzrostu poziomu kwasów w organizmie. W momencie, gdy przez długi okres czasu dieta wygląda w ten sposób, organizm w coraz gorszy sposób radzić sobie z neutralizacją nadmiaru kwasów.
Kolejnymi czynnikami mogącymi wpływać na pojawienie się utajonej kwasicy metabolicznej są: stres, palenie papierosów oraz mała aktywność fizyczna.
2. Jakie schorzenia powstają w wyniku kwasicy metabolicznej?
Utajona kwasica metaboliczna może być przyczyną wielu stanów chorobowych takich jak:
- osteoporoza,
- cukrzyca,
- podagra,
- kamica nerkowa,
- nadciśnienie tętnicze,
- zwyrodnienie stawów,
- upośledzenie funkcji nerek,
- zaburzenia pracy układu immunologicznego.
Utajona kwasica metaboliczna może objawiać się między innymi:
- napadami głodu,
- osłabieniem,
- apatią,
- zły stanem skóry,
- zwiększonym wypadaniem włosów,
- łamliwością paznokci,
- zwiększoną potliwość,
- bólami głowy,
- bólami stawów,
- bólami mięśni.
3. Działania profilaktyczne, które minimalizują ryzyko wystąpienia kwasicy.
Osoby, które pragną zminimalizować ryzyko pojawienia się u nich utajonej kwasicy metaboliczne, powinny przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Należy umiejętnie zbilansować spożywanie produktów o działaniu zasadowym i kwasowym. Prawidłowa dieta w większości powinna być złożona z artykułów oddziaływujących zasadowo. Takimi produktami są między innymi owoce, warzywa oraz znaczna część produktów mlecznych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.