Lepiej się wystrzegać. Kumuluje się w mózgu, niszczy kości i płuca

Glin, choć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, szczególnie gdy jest przyjmowany w nadmiarze. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, kosmetykach, a nawet naczyniach kuchennych, co sprawia, że jesteśmy na niego narażeni codziennie. Gdzie występuje i jakie mogą być skutki jego nadmiaru?

Uważaj na szkodliwy pierwiastek. Niszczy mózg, kości, płucaUważaj na szkodliwy pierwiastek. Niszczy mózg, kości, płuca
Źródło zdjęć: © Getty Images

Gdzie występuje glin?

Glin jest powszechnie obecny w przyrodzie i znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak zboża, grzyby, rośliny strączkowe, a także owoce, np. czerwona porzeczka.

Znajdziemy go również w niektórych ziołach, takich jak kminek, majeranek czy tymianek, a także w herbacie liściastej. Co ciekawe, glin może przenikać do żywności z naczyń kuchennych, zwłaszcza jeśli są one wykonane z aluminium.

Badania pokazują, że gotowanie przecieru pomidorowego w garnku aluminiowym może zwiększyć zawartość glinu w potrawie nawet kilkanaście razy w porównaniu z gotowaniem w naczyniach stalowych.

Odkryto przyczynę alzheimera?

- Widziałam zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, który był gotowany w garnku aluminiowym oraz stalowym. Ten w garnku aluminiowym miał około 17 miligramów glinu na kilogram, a w stalowym nie miał nawet jednego – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Konsekwencje nadmiaru glinu

Choć glin w niewielkich ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jego nadmiar może prowadzić do poważnych problemów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczna tygodniowa dawka glinu wynosi 7 mg na kilogram masy ciała. Przekroczenie tej ilości może mieć negatywny wpływ na organizm.

Glin w dużych ilościach działa toksycznie, zwłaszcza na ośrodkowy układ nerwowy. Może kumulować się w mózgu, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z chorobą Alzheimera, ponieważ może przyspieszać postęp choroby.

Dodatkowo, nadmiar glinu może odkładać się w kościach i płucach, co prowadzi do dalszych komplikacji zdrowotnych.

Jak unikać nadmiaru?

Aby zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia glinu, warto zwracać uwagę na to, w jakich naczyniach gotujemy potrawy oraz unikać używania kosmetyków i leków zawierających związki tego pierwiastka.

Warto również pamiętać, że glin znajduje się w wielu produktach spożywczych, więc zbilansowana dieta i świadome wybory mogą pomóc w uniknięciu nadmiernego narażenia na ten pierwiastek.

Choć glin jest obecny w naszym codziennym życiu, warto być świadomym jego potencjalnych zagrożeń i podejmować kroki, aby zminimalizować ryzyko jego nadmiernej akumulacji w organizmie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?