Lepiej się wystrzegać. Kumuluje się w mózgu, niszczy kości i płuca

Glin, choć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, szczególnie gdy jest przyjmowany w nadmiarze. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, kosmetykach, a nawet naczyniach kuchennych, co sprawia, że jesteśmy na niego narażeni codziennie. Gdzie występuje i jakie mogą być skutki jego nadmiaru?

Uważaj na szkodliwy pierwiastek. Niszczy mózg, kości, płucaUważaj na szkodliwy pierwiastek. Niszczy mózg, kości, płuca
Źródło zdjęć: © Getty Images

Gdzie występuje glin?

Glin jest powszechnie obecny w przyrodzie i znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak zboża, grzyby, rośliny strączkowe, a także owoce, np. czerwona porzeczka.

Znajdziemy go również w niektórych ziołach, takich jak kminek, majeranek czy tymianek, a także w herbacie liściastej. Co ciekawe, glin może przenikać do żywności z naczyń kuchennych, zwłaszcza jeśli są one wykonane z aluminium.

Badania pokazują, że gotowanie przecieru pomidorowego w garnku aluminiowym może zwiększyć zawartość glinu w potrawie nawet kilkanaście razy w porównaniu z gotowaniem w naczyniach stalowych.

Odkryto przyczynę alzheimera?

- Widziałam zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, który był gotowany w garnku aluminiowym oraz stalowym. Ten w garnku aluminiowym miał około 17 miligramów glinu na kilogram, a w stalowym nie miał nawet jednego – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Konsekwencje nadmiaru glinu

Choć glin w niewielkich ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jego nadmiar może prowadzić do poważnych problemów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczna tygodniowa dawka glinu wynosi 7 mg na kilogram masy ciała. Przekroczenie tej ilości może mieć negatywny wpływ na organizm.

Glin w dużych ilościach działa toksycznie, zwłaszcza na ośrodkowy układ nerwowy. Może kumulować się w mózgu, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z chorobą Alzheimera, ponieważ może przyspieszać postęp choroby.

Dodatkowo, nadmiar glinu może odkładać się w kościach i płucach, co prowadzi do dalszych komplikacji zdrowotnych.

Jak unikać nadmiaru?

Aby zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia glinu, warto zwracać uwagę na to, w jakich naczyniach gotujemy potrawy oraz unikać używania kosmetyków i leków zawierających związki tego pierwiastka.

Warto również pamiętać, że glin znajduje się w wielu produktach spożywczych, więc zbilansowana dieta i świadome wybory mogą pomóc w uniknięciu nadmiernego narażenia na ten pierwiastek.

Choć glin jest obecny w naszym codziennym życiu, warto być świadomym jego potencjalnych zagrożeń i podejmować kroki, aby zminimalizować ryzyko jego nadmiernej akumulacji w organizmie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin