Trwa ładowanie...

Liposomalna witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie. Gdzie ją kupić, jak zrobić?

Liposomalna witamina C, czyli cząsteczki witaminy C w otoczce lipidowej, to najlepiej przyswajalna postać witaminy C. Jej największą zaletą jest powolne uwalnianie, skuteczność i łagodność dla żołądka. Jej wysoka bioprzyswajalność, wynosząca nawet 90 procent, stawia ją na równi z dożylnymi dawkami witaminy C. Co warto o niej wiedzieć?

Zobacz film: "Witamina C a koronawirus. Naukowcy o jej cennych właściwościach"

spis treści

1. Właściwości liposomalnej witaminy C

Liposomalna witamina C, ściślej mówiąc cząsteczki witaminy C w osłonce lipidowej, to najlepiej przyswajalna postać witaminy C. W odróżnieniu od swojej tradycyjnej postaci wchłania się do organizmu w ponad 90 procentach (tradycyjna witamina C wchłania się w 60 procentach). Porównywalną wchłanialność mają jedynie wlewy dożylne witaminy C.

Jej kolejną niewątpliwą zaletą jest to, że bardzo powoli uwalnia się w organizmie, wydłużając swoje terapeutyczne działanie. Liposomalna witamina C uaktywnia substancję czynną bardzo powoli, co skutkuje wysycaniem nią organizmu i to przez długi okres. Ponadto nie podrażnia żołądka.

2. Działanie liposomalnej witaminy C

Mówiąc o kwasie askorbinowy w postaci liposomalnej, mamy na myśli witaminę C zamkniętą w liposomach, to jest mikroskopijnych wielkości pęcherzykach lipidowych (kapsułkach fosfolipidowych), których budowa przypomina błony komórkowe. Liposomy pozwalają na długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C w ich wnętrzu oraz na jej efektywne wchłanianie.

Co istotne, witamina C nie trafia do żołądka, a zostaje uwolniona w jelicie cienkim, skąd przenika z do komórek układu krwionośnego. Dzięki ochronie fosfolipidów liposomalna witamina C jest chroniona przez sokami trawiennymi, enzymami i żółcią. To sprawia, że dociera do wszystkich komórek układu krwionośnego, gdzie jest uwalniana. Oznacza, że w przeciwieństwie do witaminy C w tabletkach nie rozpuszcza się w żołądku, a dociera selektywnie do komórek.

3. Rola witaminy C w organizmie

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy to rozpuszczalna w wodzie witamina, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina C:

  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • bierze udział w produkcji kolagenu, który jest głównym składnikiem więzadeł, kości, tarcz, ścięgien i skóry,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • zwiększa przyswajanie żelaza,
  • ma korzystny wpływ na funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wzmacnia zęby i dziąsła, pomaga zapobiegać próchnicy,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • zapobiega procesom starzenia skóry,
  • poprawia proces gojenia się oparzeń, ran, zwichnięć i złamań kości,
  • łagodzi uczucie zmęczenia.

    Ponieważ witamina C nie jest wytwarzana organizm, musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jej naturalnym źródłem są warzywa i owoce. Niestety zarówno ta, która znajduje się w jedzeniu, jak i ta znajdująca się w standardowych suplementach diety wykazuje ograniczone wchłanianie - w przeciwieństwie do liposomalnej witaminy C. Witamina C w formie liposomalnej jest kilka razy lepiej przyswajalna niż czysty kwas L-askorbinowy. Dzięki temu suplementacja jest bardziej efektywna i skuteczna.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Liposomalna witamina C a dawkowanie

Dawki witaminy C w postaci liposomalnej powinno się zwiększać stopniowo. Na dobry początek należy zacząć od 100-200 mg przyjmowanych w ciągu doby do nawet 3 g. Należy pamiętać, by liposomalnej witaminy C nie zażywać ze świeżym ogórkiem czy surową cukinią. Warzywa te zawierają askorbinazę, enzym rozkładający kwas askorbinowy.

5. Jak zrobić liposomalną witaminę C?

Liposomalna witamina C została wprowadzona na rynek stosunkowo niedawno. Można ją kupić w aptekach i sklepach z suplementami diety w postaci tabletek, płynu i preparatów w proszku. Produkty te mają jedną wadę: wysoką cenę.

Witaminę C liposomalną można też zrobić samodzielnie domu. Niezbędny jest kwas askorbinowy w proszku, woda zdemineralizowana, lecytyna w proszku lub granulkach, waga kuchenna, blender i myjka ultradźwiękowa (do czyszczenia biżuterii).

Lecytynę (24 g) trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie (240 mln), po czym odstawić na pół godziny. Następnie roztwór należy przez kilka minut blendować, aż nie będzie grudek. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie kwasu askorbinowego (14 g) w letniej widzie (120 mln). Obydwa roztwory należy wlać do wanienki ultradźwiękowej i wmieszać. Efektem półgodzinnej pracy urządzenia jest liposomalna witamina C domowej produkcji. Płyn należy przelać do butelki. Można ją przechowywać do tygodnia, najlepiej w lodówce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.