Liposomalna witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie. Gdzie ją kupić, jak zrobić?

Liposomalna witamina C, czyli cząsteczki witaminy C w otoczce lipidowej, to najlepiej przyswajalna postać witaminy C. Jej największą zaletą jest powolne uwalnianie, skuteczność i łagodność dla żołądka. Jej wysoka bioprzyswajalność, wynosząca nawet 90 procent, stawia ją na równi z dożylnymi dawkami witaminy C. Co warto o niej wiedzieć?

Liposomalna witamina C to sposób na lepszą odpornośćLiposomalna witamina C to sposób na lepszą odporność
Źródło zdjęć: © Photo by Israel Egío on Unsplash

Właściwości liposomalnej witaminy C

Liposomalna witamina C, ściślej mówiąc cząsteczki witaminy C w osłonce lipidowej, to najlepiej przyswajalna postać witaminy C. W odróżnieniu od swojej tradycyjnej postaci wchłania się do organizmu w ponad 90 procentach (tradycyjna witamina C wchłania się w 60 procentach). Porównywalną wchłanialność mają jedynie wlewy dożylne witaminy C.

Jej kolejną niewątpliwą zaletą jest to, że bardzo powoli uwalnia się w organizmie, wydłużając swoje terapeutyczne działanie. Liposomalna witamina C uaktywnia substancję czynną bardzo powoli, co skutkuje wysycaniem nią organizmu i to przez długi okres. Ponadto nie podrażnia żołądka.

Działanie liposomalnej witaminy C

Mówiąc o kwasie askorbinowy w postaci liposomalnej, mamy na myśli witaminę C zamkniętą w liposomach, to jest mikroskopijnych wielkości pęcherzykach lipidowych (kapsułkach fosfolipidowych), których budowa przypomina błony komórkowe. Liposomy pozwalają na długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C w ich wnętrzu oraz na jej efektywne wchłanianie.

Witamina C a koronawirus. Naukowcy o jej cennych właściwościach

Co istotne, witamina C nie trafia do żołądka, a zostaje uwolniona w jelicie cienkim, skąd przenika z do komórek układu krwionośnego. Dzięki ochronie fosfolipidów liposomalna witamina C jest chroniona przez sokami trawiennymi, enzymami i żółcią. To sprawia, że dociera do wszystkich komórek układu krwionośnego, gdzie jest uwalniana. Oznacza, że w przeciwieństwie do witaminy C w tabletkach nie rozpuszcza się w żołądku, a dociera selektywnie do komórek.

Rola witaminy C w organizmie

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy to rozpuszczalna w wodzie witamina, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina C:

  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • bierze udział w produkcji kolagenu, który jest głównym składnikiem więzadeł, kości, tarcz, ścięgien i skóry,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • zwiększa przyswajanie żelaza,
  • ma korzystny wpływ na funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wzmacnia zęby i dziąsła, pomaga zapobiegać próchnicy,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • zapobiega procesom starzenia skóry,
  • poprawia proces gojenia się oparzeń, ran, zwichnięć i złamań kości,
  • łagodzi uczucie zmęczenia.

    Ponieważ witamina C nie jest wytwarzana organizm, musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jej naturalnym źródłem są warzywa i owoce. Niestety zarówno ta, która znajduje się w jedzeniu, jak i ta znajdująca się w standardowych suplementach diety wykazuje ograniczone wchłanianie - w przeciwieństwie do liposomalnej witaminy C. Witamina C w formie liposomalnej jest kilka razy lepiej przyswajalna niż czysty kwas L-askorbinowy. Dzięki temu suplementacja jest bardziej efektywna i skuteczna.

Liposomalna witamina C a dawkowanie

Dawki witaminy C w postaci liposomalnej powinno się zwiększać stopniowo. Na dobry początek należy zacząć od 100-200 mg przyjmowanych w ciągu doby do nawet 3 g. Należy pamiętać, by liposomalnej witaminy C nie zażywać ze świeżym ogórkiem czy surową cukinią. Warzywa te zawierają askorbinazę, enzym rozkładający kwas askorbinowy.

Jak zrobić liposomalną witaminę C?

Liposomalna witamina C została wprowadzona na rynek stosunkowo niedawno. Można ją kupić w aptekach i sklepach z suplementami diety w postaci tabletek, płynu i preparatów w proszku. Produkty te mają jedną wadę: wysoką cenę.

Witaminę C liposomalną można też zrobić samodzielnie domu. Niezbędny jest kwas askorbinowy w proszku, woda zdemineralizowana, lecytyna w proszku lub granulkach, waga kuchenna, blender i myjka ultradźwiękowa (do czyszczenia biżuterii).

Lecytynę (24 g) trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie (240 mln), po czym odstawić na pół godziny. Następnie roztwór należy przez kilka minut blendować, aż nie będzie grudek. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie kwasu askorbinowego (14 g) w letniej widzie (120 mln). Obydwa roztwory należy wlać do wanienki ultradźwiękowej i wmieszać. Efektem półgodzinnej pracy urządzenia jest liposomalna witamina C domowej produkcji. Płyn należy przelać do butelki. Można ją przechowywać do tygodnia, najlepiej w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"