Mała czarna w pracy? Może zwiększać ryzyko zawału i udaru
Choć przerwa na kawę to zawsze dobry pomysł, naukowcy radzą z nie przesadzać z piciem małej czarnej w pracy. Okazuje się, że napar z biurowych ekspresów może podnosić poziom cholesterolu frakcji LDL, który sprzyjać może zawałom serca i udarom mózgu.
W tym artykule:
Kawa w pracy podnosi cholesterol
Kawa chroni serce i sprzyja długowieczności, ale kluczowe znaczenie ma sposób jej parzenia. Wyniki badań szwedzkich naukowców opublikowane na łamach "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" rzucają nieco inne światło na działanie kawy i wskazują, że napar może też zaszkodzić.
Nowe ustalenia dotyczą picia kawy w pracy. Badacze z Uniwersytetu w Uppsali i Chalmers University of Technology wskazują, że wiele biurowych ekspresów do kawy nie filtruje skutecznie związków, które podnoszą poziom cholesterolu.
W szczególności chodzi o diterpeny, które mogą być obecne w większych ilościach niż np. w kawie z tzw. french pressu, czyli zaparzacza tłokowego.
Dlaczego nie powinniśmy pić kawy z mlekiem
David Iggman z Uniwersytetu w Uppsali podkreśla, że proces filtracji jest kluczowy dla obecności tych substancji w kawie. - Nie wszystkie ekspresy do kawy potrafią je skutecznie usunąć, a problem ten różni się w zależności od typu urządzenia - wskazuje naukowiec.
Im więcej kawy, tym większe ryzyko
Badania wykazały, że najwięcej diterpenów zawierała kawa z urządzeń, które są popularne w biurach.
Naukowcy wzięli pod lupę próbki kawy z 14 różnych biurowych ekspresów. Pobierano je co dwa-trzy tygodnie, a następnie analizowano ich zawartość w Chalmers University of Technology.
Naukowcy zwracają uwagę, że kawa z biurowych ekspresów może wpływać na poziom cholesterolu LDL u osób, które piją ją regularnie.
W związku z tym to one mogą być narażone na groźne nastepstwa: miażdżycę, a także udar czy zawał. Podwyższony cholesterol to pierwszy krok do tych groźnych problemów zdrowotnych.
- Dla osób pijących dużo kawy, lepszym wyborem jest kawa filtrowana - zaznacza Iggman.
Ekspresy przelewowe do kawy, które wykorzystują filtry papierowe, są bardzo skuteczne w usuwaniu szkodliwych substancji.
Źródła
- scitechdaily.com
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.