Mrożona cytryna w walce z rakiem
Cytrynę stosujemy w przeziębieniach, niedoborach odporności czy przy wybielaniu przebarwień skórnych. Okazuje się jednak, że to nie wszystkie jej właściwości. Mrożony, nieobrany owoc jest doskonałym narzędziem do walki z rakiem. Sprawdź dlaczego.
1. Wybieramy cytryny
Cytryny są źródłem wielu minerałów oraz witamin. Dostępne w każdym supermarkecie i niskokaloryczne, co czyni je idealnym składnikiem napojów oraz dodatków do posiłków. Sięgamy po nie przez cały rok. I bardzo dobrze, ponieważ bez cytryn nasza kuchnia nie byłaby pełna.
Najwięcej właściwości zdrowotnych ma skórka cytryny, czyli element którego często się pozbywamy. To właśnie ona jest źródłem limonoidów – związków fitochemicznych wykazujących właściwości antyoksydacyjne.
Zwalczają one namnażanie się wolnych rodników, substancji szkodliwych dla naszego organizmu.
2. Wartości odżywcze cytryny
Spożywanie cytryny wpływa na oczyszczanie krwi ze złogów oraz substancji toksycznych. W ten sposób chroni ona przed chorobami kardiologicznymi. Składniki zawarte w cytrynie hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów.
Usuwają z przewodu pokarmowego drobnoustroje oraz pasożyty, wspierają tym samym trawienie i przyswajanie innych substancji odżywczych. Kwas cytrynowy pobudza również proces rozpuszczania kamieni nerkowych.
Cytryna od wieków stosowana była przy przeziębieniach. Jest to związane z dużą zawartością witaminy C, która wzmacnia odporność i spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest również odpowiedzialna za produkcję kolagenu, czyli białka niezbędnego organizmowi do utrzymywania zdrowych mięśni i stawów. 100 gram owocu zawiera 53 mg tej witaminy.
W składzie cytryn znajdziemy także potas, sód, magnez czy żelazo oraz beta-karoten i witaminy E oraz te z grupy B.
3. Co kryje skórka cytryny?
Związki zawarte w skórce cytryny regulują poziom ciśnienia krwi oraz działają jak środek antydepresyjny. W jej składzie znajduje się także rutyna, która hamuje utlenianie witaminy C. W ten sposób substancja dłużej krąży po organizmie.
Wyrzucana przez nas skórka zawiera ok. 10 razy więcej witamin niż sok cytrynowy.
4. Mrożona cytryna na raka
Jedzenie cytryny polecane jest osobom chorym na nowotwory. Zwalcza ona powstałe komórki rakowe, nie atakując nowych.
Cytrynę przed włożeniem do zamrażalnika należy dokładnie umyć – unikniemy w ten sposób jedzenia bakterii i pestycydów, którymi spryskuje się te owoce.
Kroimy ją na kawałki, włącznie ze skórką, a następnie wkładamy do plastikowej torebki. Możemy także zamrozić cytrynę w całości – wtedy przed dodaniem do posiłku należy ją tylko zetrzeć na tarce.
Mrożona cytryna może być dodatkiem do zup, sosów, sałatek, koktajlów, soków czy jogurtów. Idealnie wzbogaca ona smak potraw.
5. Badania nad mrożoną cytryną
Tematem działania mrożonej cytryny na komórki rakowe naukowcy zajęli się już w latach 70. Testy trwające 20 lat wykazały, że cytryna niszczy te, odpowiedzialne za rozwój nowotworu. Jest ona o tysiąc razy silniejsza od adriamycyny, czyli środka stosowanego przy chemioterapii.
Zależność pomiędzy cytryną a komórkami rakowymi potwierdziły badania ekspertów z University of Florida's Institute of Food and Agricultural Sciences oraz testy dr Herberta Piersona z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego.
Dowiedziono także, że w składzie owoców cytrusowych znajduje się aż 58 składników chemicznych, które prawdopodobnie unieszkodliwiają komórki rakowe. Co ciekawe, cytryna uszkadza tylko komórki rakowe – inne pozostawiając w nienaruszonym stanie.
6. Dlaczego akurat mrożona?
Witamina C jest jedną z witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że traci ona swoje najcenniejsze wartości.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.