Na odchudzanie, zdrowe kości, piękną cerę i w profilaktyce raka. Gruszki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Gruszka jest jednym z najmniej alergennych owoców, dlatego polecana jest nawet małym dzieciom już na początku rozszerzania diety. Występuje w wielu różnych odmianach, jednak niezależnie od gatunku owoce te są bardzo smaczne i wyróżniają się licznymi właściwościami zdrowotnymi. W jaki sposób gruszka wpływa na nasz organizm?
Skąd pochodzą pierwsze gruszki?
Gruszka ma bardzo bogatą historię, uprawiana jest od tysięcy lat. Według badaczy dzikie odmiany wywodzą się z Azji (tereny Chin, Azji Środkowej oraz Kaukazu). Z tych rejonów wraz z upływem czasu dotarły do Europy i Bliskiego Wschodu. Wzmianki na temat gruszki można znaleźć w starożytnych dziełach - np. u Homera, który wspomina o nich w "Odysei", mianując je "darem bogów". Z tego względu można przypuszczać, że były to popularne owoce w starożytnej Grecji i Rzymie.
Grusze pojawiły się w Ameryce Północnej dopiero w XVII stuleciu, kiedy sprowadzili je osadnicy z Europy. Obecnie drzewa te uprawiane są na niemal wszystkich kontynentach, w rejonach o klimacie umiarkowanym. I choć w Polsce nie dorównują popularnością jabłkom, to są bardzo lubiane, a im częściej będą gościły w naszym codziennym menu, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Korzyści wynikające z jedzenia gruszek
Są pomocne w odchudzaniu
Gruszki należą do dietetycznych owoców - 100 gramów owocu dostarcza zaledwie około 60 kcal. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a także stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego (pektyny - rozpuszczalny błonnik). Błonnik jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się, po zjedzeniu pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Dzięki temu nie tylko dłużej czujemy się najedzeni, ale rzadziej mamy ochotę sięgnąć po niezdrowe przekąski.
Jest jeszcze powód, dla którego warto jeść gruszki, jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi. Otóż te owoce składają się w większości z wody (w ponad 84 proc.), zatem jako niskokaloryczne sycą i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Bezpieczne dla cukrzyków
Gruszki wyróżniają się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG = 30–38 dla świeżych i dojrzałych), dzięki czemu nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi. Są bezpiecznym owocem dla osób borykających z cukrzycą i insulinoopornością, zwłaszcza gdy przyjdzie im ochota na zjedzenie słodkiej przekąski.
Są lekkostrawne
Gruszkom daleko do ciężkostrawnych produktów, dlatego z powodzeniem mogą je jeść osoby z bardzo wrażliwym żołądkiem, a nawet małe dzieci. Z tego tez powodu, to właśnie gruszka jest jednym z pierwszych dozwolonych owoców przy rozszerzaniu diety u dziecka. Co więcej, ze względu na to, że gruszki w większości składają się z wody, w żołądku pozostają jedynie przez krótki czas, dzięki czemu go nie obciążają.
Pomagają na zaparcia
Ze względu na dużą zawartość wody oraz błonnika, gruszki to doskonałe owoce w przypadku problemów z wypróżnianiem. Delikatnie przyspieszają trawienie i redukują zaparcia. Warto jednak podkreślić w tym przypadku, że lepsze efekty poczujemy po zjedzeniu miękkich i dojrzałych owoców, gdyż pobudzają trawienie.
Łagodzą biegunki
Gruszki pomagają na zaparcia, ale są także przydatne w walce z uporczywą biegunką. W tej sytuacji rekomendowane są jednak cierpkie i mało soczystsze odmiany, zasobne w przeciwbiegunkowe garbniki.
Poprawiają stan skóry
Znajdująca się w gruszkach witamina C oraz przeciwutleniacze dbają o kondycję i zdrowie skóry. Przeciwutleniacze wraz z kwasem askorbinowym niwelują szkodliwe wolne rodniki i wspierają produkcję kolagenu.
Polecane kobietom w ciąży
Innym, cennym składnikiem obecnym w gruszkach jest kwas foliowy - niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Z tego powodu kobiety spodziewające się dziecka powinny włączyć je do codziennego jadłospisu. Przyszłym mamom zaleca się dostarczanie do organizmu minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego w ciągu doby, dla porównania w 100 gramach gruszki jest 7 ug witaminy B9.
Wzmacniają kości
Osoby w każdym wieku powinny dbać o stan swoich kości. Z tego powodu powinniśmy dostarczać do swojego organizmu takie składniki odżywcze, jak: magnez, wapń, mangan, fosfor i miedź, czyli minerały obecne w gruszkach.
W trosce o zdrowe serce
Bogactwo błonnika w gruszkach sprzyja obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu. Włókno pokarmowe wiąże i usuwa sole kwasów żółciowych, dzięki czemu wspiera profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego.
Profilaktyka nowotworu
Na raka choruje coraz więcej osób i choć czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby są różne, to zdaniem naukowców ogromną rolę odgrywa w tym przypadku dieta. Regularnie sięgając po gruszki możemy zwiększyć tempo wydalania wszelkiego rodzaju chemicznych rakotwórczych substancji - jest to w dużej mierze zasługa błonnika, który ułatwia usuwanie zalegających toksyn w jelicie, mogących zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju choroby.
Źródło: https://www.usapears.org/history-of-pears/
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.