Najdroższy grzyb świata rośnie w Polsce. Za 1 kg trzeba zapłacić 8,5 tys. zł
Nie, nie chodzi o trufle. To grzyb, który był uznany za wymarły w Polsce, a dziś możemy go spotkać w lesie. Gąska sosnowa, bo o niej mowa, powróciła do polskich lasów po stuletniej nieobecności.
W tym artykule:
Wyjątkowy grzyb
Gąska sosnowa, zwana też opieńką sosnową, prośnianką sosnową, matsutake, opieńką matsutake, ale i Świętym Graalem grzybiarza, to jeden z najbardziej cenionych i najdroższych grzybów na świecie – obok trufli białej, smardzów czy himalajskiego kordycepsu. Skąd wyjątkowość tej rośliny? Przede wszystkim jest to grzyb rzadko występujący w naturze. Jest trudny do znalezienia, rosnący ukryty głęboko w ściółce leśnej. I co ważne, nie można go hodować – występuje wyłącznie w naturalnym środowisku.
Ceni się również jego charakterystyczny cynamonowy aromat oraz delikatny smak. Gąska sosnowa idealnie nadaje się do zup i dań z ryżem. Pasuje też do jajek oraz glonów morskich.
Właściwości gąski sosnowej
Spożywanie tego drogiego grzyba wiąże się z licznymi korzyściami dla zdrowia. Zawiera liczne białka, witaminy, aminokwasy oraz substancje wspierające odporność i walkę z chorobami. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, ale i uspokajające. W medycynie tradycyjnej gąskę ceni się ze względu na jej pozytywny wpływ na samopoczucie. Ma wspomagać zdrowie psychiczne i wspierać walkę ze stresem. Niektóre badania wskazują, że substancje zawarte w matsutake mogą hamować rozwój nowotworów bez skutków ubocznych.
Powrót do Polski po 100 latach
W Polsce gąska sosnowa po raz pierwszy została opisana w 1921 roku. Przez dekady uważano ją za wymarłą, aż do sensacyjnego odkrycia w 2021 roku w lasach Pomorza. Kilka lat później grzyb pojawił się także w rejonie Babiej Góry. Obecnie wiadomo, że rośnie w naszych lasach – ale bardzo rzadko i wyłącznie w ściśle określonych warunkach. W Polsce jej zbieranie jest dozwolone, jednak sprzedaż zabroniona, ponieważ nie widnieje na liście gatunków dopuszczonych do obrotu handlowego.
Cenna gąska
Ceny matsutake są astronomiczne. W Japonii za kilogram tego grzyba trzeba zapłacić nawet do 8,5 tys. zł, a za najpiękniejsze okazy – jeszcze więcej. Głównym powodem tak wysokich cen jest rzadkość występowania oraz coraz mniejsze zbiory na rodzimych terenach – wpływają na to m.in. choroby drzew i zmiany klimatyczne. W związku z tym Japonia sprowadza matsutake z Chin, Korei, a nawet USA i Skandynawii.
Gąska jest uwielbiana w Azji. Ze względu na wspomniany intensywny, cynamonowy aromat i delikatny smak cenią go kucharze ze wschodniej części kontynentu. Gąska sosnowa to też grzyb, który jest ważnym elementem kultury i tradycji japońskiej. W kraju kwitnącej wiśni uznawany jest za rarytas niemal narodowy, często pełni rolę podarunku z okazji awansów, ślubów czy wyjątkowych świąt.
Niebezpieczna pomyłka
Choć matsutake jest cennym nabytkiem dla każdego grzybiarza, należy być wyjątkowo ostrożnym. Można go pomylić z trującymi gatunkami, takimi jak włośnianka korzeniasta czy gąska ognista. Ich podobieństwo zewnętrzne bywa mylące, a spożycie może skończyć się tragicznie. Dlatego w razie wątpliwości warto udać się z grzybem do stacji sanitarno-epidemiologicznej – tam specjaliści bezpłatnie go zidentyfikują.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.