Najlepsze mięso dla osób po 50-tce. Przeciwdziała starzeniu się

Indyk to jedno z najchudszych i najbardziej wartościowych mięs drobiowych. Cechuje się delikatnym smakiem, wysoką zawartością białka oraz niskim poziomem tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, a przy tym pozostaje lekkostrawny i łatwy w przygotowaniu. To idealne mięso na niemal każdym etapie życia, na etapie wzrostu, dojrzewania, ciąży, ale szczególnie dla osób po 50 roku życia. Potwierdzają to naukowcy.

Indyk to cenne źródło witamin i minerałówIndyk to cenne źródło witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Indyk - cene źródło białka

Po 50 roku życia zaczynamy powoli tracić masę mięśniową, a metabolizm spowalnia. Potrzeba wtedy produktów, które dostarczą im m.in. pełnowartościowego białka i niezbędnych aminokwasów, wspierając regenerację tkanek oraz utrzymanie siły. Wiele takich cennych składników można znaleźć w indyczym mięsie, co potwierdza artykuł "Nutritional and Industrial Value of Turkey Meat "Meleagris Gallopavo": Review" opublikowany w czasopiśmie "Al-Qadisiyah Journal For Agriculture Sciences".

Autorzy zauważają, że wraz z wiekiem rośnie znaczenie odpowiednio zbilansowanej diety. U osób starszych zapotrzebowanie na energię jest mniejsze niż w młodszych latach, ale potrzeba dostarczania pewnych składników odżywczych – takich jak białko i wapń – jest większa. To właśnie one pomagają zapobiegać utracie masy kostnej i mięśniowej, która z wiekiem prowadzi do problemów z poruszaniem się i utratą samodzielności.

Mięso z indyka zawiera ok. 20–22 g białka w 100 g porcji, przewyższając pod tym względem wołowinę, a jednocześnie dostarcza mniej tłuszczu i cholesterolu.

"Wiele badań wykazało, że odpowiednie spożycie białka w starszym wieku pomaga przeciwdziałać fizjologicznej sarkopenii związanej ze starzeniem się – czyli stopniowej utracie masy mięśniowej, prowadzącej do poważnych konsekwencji w zakresie zdolności ruchowych i samodzielności" - czytamy w opracowaniu.

Indyk - idealny przy problemach trawiennych

Autorzy badania zwracają też uwagę na znaczenie struktury mięsa dla osób starszych.

Indyk jest drobnowłóknisty, łatwy do pogryzienia, lekkostrawny, co sprawia, że jest odpowiednim wyborem dla osób starszych mających problemy z uzębieniem, przeżuwaniem oraz dolegliwościami trawiennymi.

Inne właściwości indyka

Mięso z indyka może być tarczą na wiele chorób. "Przypisuje mu się rolę w ochronie organizmu przed chorobami takimi jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca. Wykazano to w wielu badaniach, zwłaszcza w najnowszych, które sugerują, że mięso z indyka może mieć zdolność wspomagania odporności w walce z zakażeniem wirusem Covid-19" - twierdzą autorzy wspomnianej publikacji.

Jak zaznacza dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska w tekście "Mięso indycze i jego bogate wartości odżywcze", indyk jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (B3, B6, B12), które wspierają układ nerwowy, koncentrację i metabolizm energetyczny. Witamina B3 (niacyna) niweluje poczucie zmęczenia i znużenia, któe tak często towarzyszy osobom starszym.

Warto też podkreślić, że indyk ma niewielką zawartość sodu i jest rekomendowany w dietach sprzyjających obniżeniu ciśnienia krwi, takich jak dieta DASH czy śródziemnomorska. To czyni go produktem szczególnie wartościowym dla osób starszych z nadciśnieniem lub chorobami układu krążenia.

Jak przyrządzić indyka?

Mięso indycze nie wymaga długiego, skomplikowanego przygotowania, wystarczy krótka obróbka termiczna, aby zachować jego soczystość i smak.

Polecane metody przyrządzania indyka to gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym, duszenie bez obsmażania, a także szybkie smażenie lub grillowanie na patelni. Szczególnie delikatne efekty daje gotowanie w niskiej temperaturze metodą sous-vide (65-70°C).

Trzeba wręcz unikać zbyt długiego smażenia czy pieczenia w wysokiej temperaturze, by nie wysuszyć mięsa.

Aby przygotować pełnowartościowy posiłek, wystarczy pokroić mięso, przyprawić i krótko obsmażyć, a potem na talerzu dodać ulubione warzywa i np. makron pełnoziarnisty.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Al-Qadisiyah Journal For Agriculture Sciences
  2. Po dyplomie
  3. Dietetycy.org
  4. Dobry Drób
  5. Polsat News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach