Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Nie bez powodu mówi się, że najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. To właśnie pod wpływem jego promieni w skórze syntezowany jest ten cenny składnik. Niestety, w naszej strefie klimatycznej możemy czerpać witaminę D ze słońca tylko latem. Przez resztę roku należy stosować suplementy oraz wzbogacać dietę o produkty zawierające ją w swym składzie. Należy przy tym pamiętać, że większość z nich zawiera jej zbyt mało, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Ryby morskie
To najlepsze pokarmowe źródła witaminy D. Dorsz, śledź, makrela, węgorz, łosoś powinny być częścią codziennej diety. Jeśli każdego dnia jesz ryby i nie unikasz promieni słonecznych, pokrywasz znaczną część zapotrzebowania na witaminę D.
Kawior
Kojarzy się z luksusem i wykwintnymi potrawami. Kawior dostarcza nie tylko doznań smakowych, ale również składników odżywczych. Ikra ryb zawiera fosfor, cynk, jod i magnez, a także witaminy A, E oraz D. Warto od czasu do czasu sięgnąć po kawior, pamiętając, że nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest zdrowy.
Jajka
Warto jeść je regularnie, ponieważ są źródłem białka, witamin i minerałów. W żółtku znajduje się również witamina D, której niewystarczająca podaż może mieć poważne skutki dla organizmu. Dwa duże jajka pokrywają ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na "słoneczną" witaminę. Składnik ten jest szczególnie ważny dla zdrowia, ale nie tylko. Niski poziom witaminy D może skutkować obniżeniem odporności, problemami ze snem i ogólnym osłabieniem organizmu.
Ryby z puszki
Lubisz tuńczyka i sardynki z puszki? To świetnie, bo właśnie w tych produktach znajduje się sporo witaminy D. Wystarczy 100 gramów sardynek, żeby pokryć aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Małe rybki są też świetnym źródłem witaminy B12.
Grzyby
Możesz być zaskoczony, ale grzyby są dobrym źródłem witaminy D. Jej zawartość zależy od rodzaju – najwięcej tego cennego składnika znajdziesz w pieczarkach portobello, grzybach shitake i smardzach. Niestety, nie są to popularne odmiany i trudno spotkać je w sklepach.
Mleko i nabiał
Maślanka, jogurt, mleko, sery czy masło również zawierają witaminę D. W produktach tych jest jej jednak zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu. Nie oznacza to, że nie warto po nie sięgać – traktujmy nabiał jako dodatkowe źródło witaminy D. Szczególnie polecamy włoską ricottę, która ma w swym składzie nawet pięć razy więcej tego składnika niż inne sery.