Najlepsze warzywo dla serca i wątroby. Zawiera silny antyoksydant

Choć często traktowany po macoszemu i pomijany w codziennej diecie, bakłażan zasługuje na znacznie większą uwagę. To nie tylko warzywo o wyjątkowych walorach kulinarnych, lecz przede wszystkim naturalna kapsułka zdrowia. Bogaty w antyoksydanty, błonnik, witaminy i fitoskładniki, stanowi skuteczne wsparcie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Dlaczego warto jeść bakłażany?Dlaczego warto jeść bakłażany?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zdrowe serce i lepszy cholesterol

Skórka bakłażana zawiera nasuninę, silny antyoksydant z grupy antocyjanów. Jak wykazano w badaniach opublikowanych na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry", nasunina ma zdolność wiązania żelaza (chelacji) i neutralizacji wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie komórek oraz rozwój stanów zapalnych i nowotworów. W szczególności nasunina chroni lipidy błon komórkowych, zapobiegając ich utlenianiu – to kluczowy mechanizm w profilaktyce neurodegeneracji i miażdżycy.

Bakłażan dostarcza błonnika pokarmowego, witamin B6, C oraz potasu – składników odgrywających istotną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego i lipidogramu. Według metaanalizy w "British Journal of Nutrition" spożycie warzyw zawierających antocyjany (jak właśnie bakłażan) wiąże się z obniżeniem stężenia LDL ("złego cholesterolu") i trójglicerydów, a także ze wzrostem poziomu HDL ("dobrego cholesterolu").

Bakłażan jest niskokaloryczny – 100 g to zaledwie 25-30 kcal, a zarazem sycący, dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. To znakomity wybór dla osób redukujących masę ciała.

Właściwości bakłażana

Co więcej, ma niski indeks glikemiczny (IG) i działa stabilizująco na poziom cukru we krwi. Badania opublikowane w "Nutrition Reviews" wskazują, że regularne spożywanie warzyw o wysokiej zawartości błonnika może poprawiać wrażliwość insulinową i zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2.

Superprodukt z apteki natury

Nasunina wykazuje działanie neuroprotekcyjne – chroni błony komórek nerwowych i zapobiega neurozapaleniom. Flawonoidy zawarte w bakłażanie poprawiają przepływ krwi w naczyniach mózgowych, co może wspomagać pamięć i koncentrację. "Free Radical Research" sugeruje, że regularne spożycie antocyjanów obniża ryzyko choroby Alzheimera nawet o 24 proc.

Bakłażan zawiera istotne minerały takie jak mangan, miedź i witamina K, które wspierają mineralizację kości i zapobiegają ich demineralizacji. Witamina K odgrywa również ważną rolę w koagulacji krwi i metabolizmie wapnia, a jej niedobór może przyczyniać się do osteoporozy.

Dzięki zawartości chlorogenianów, bakłażan wspiera działanie wątroby, głównego narządu detoksykującego. Jak pokazują badania z "Journal of Medicinal Food", ekstrakt z bakłażana obniżał markery uszkodzenia wątroby i poprawiał parametry enzymatyczne u gryzoni z chorobą wątroby.

Dodatkowo działa lekko moczopędnie, co wspiera usuwanie nadmiaru sodu i toksyn z organizmu przez nerki, co sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi i zmniejsza obrzęki.

Bakłażan zawiera luteinę i zeaksantynę – karotenoidy chroniące siatkówkę oka przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Ponadto witaminy A i C oraz obecne w nim polifenole wspierają odporność, działają przeciwzapalnie i poprawiają elastyczność skóry.

Dobry, ale nie dla każdego

Bakłażan należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory czy ziemniaki. Zawiera śladowe ilości solaniny – alkaloidu, który w nadmiarze może powodować zaburzenia żołądkowe i pogarszać stan osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. W bardzo rzadkich przypadkach może wywoływać reakcje alergiczne.

Jak najlepiej go przygotować? Przed obróbką warto posolić plastry bakłażana i odstawić na 30 minut, sól wyciąga gorycz i ogranicza absorpcję tłuszczu. Unikaj smażenia, gdyż chłonie tłuszcz jak gąbka.

Bakłażan to jeden z najbardziej niedocenianych superproduktów roślinnych. Dzięki silnym przeciwutleniaczom, błonnikowi i bogactwu składników mineralnych wspiera zdrowie serca, mózgu, kości, układu trawiennego i immunologicznego. Warto, aby częściej gościł na naszych stołach – nie tylko jako smakowity dodatek, ale i jako naturalne wsparcie zdrowia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  2. British Journal of Nutrition
  3. Nutrition Reviews
  4. Free Radical Research
  5. Journal of Medicinal Food

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu