"Najbardziej niedoceniany superfood". Dla jelit i na wysoki cholesterol

Choć często traktowana jako dodatek do obiadu lub składnik surówki, kapusta czerwona zasługuje na miano jednego z najcenniejszych warzyw w diecie prozdrowotnej. Zawiera silne przeciwutleniacze z grupy antocyjanów, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Jest zaraz najbardziej niedocenianym warzywem.

Jak czerwona kapusta wpływa na organizm?Jak czerwona kapusta wpływa na organizm?
Źródło zdjęć: © Getty/Linkedin
Karolina Rozmus

Naturalne wsparcie dla jelit

- Jest jednym z najbardziej niedocenianych superfood w supermarkecie. Jest bogata w błonnik, niskokaloryczna i pełna związków, które wspomagają zdrowie jelit. Obniżają poziom cholesterolu LDL i wspomagają zdrowy układ odpornościowy. To niesamowity produkt, szczególnie biorąc pod uwagę cenę - twierdzi brytyjski endokrynolog, diabetolog i ekspert w dziedzinie odchudzania, prof. Franklin Joseph.

Kapusta czerwona to źródło błonnika pokarmowego - zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. W jednej szklance surowej kapusty znajduje się około 2 gramów błonnika, który reguluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Błonnik ten działa jak "miotła" dla przewodu pokarmowego, usuwając resztki pokarmowe i wspierając prawidłową mikrobiotę jelitową.

Jedno z przeprowadzonych badań na modelu zwierzęcym, opublikowane w czasopiśmie BMC Complementary Medicine and Therapies (2020), wykazało, że ekstrakty z czerwonej kapusty wpływają pozytywnie na śluzówkę jelit, zmniejszając stany zapalne i uszczelniając barierę jelitową.

- Zdrowie jelit odgrywa ogromną rolę we wszystkim, od odporności po regulację nastroju. Dodanie kilku łyżek surowej lub lekko ugotowanej czerwonej kapusty do posiłków to prosty sposób na jej wsparcie - zaleca lekarz.

Kapusta kontra cholesterol

- Nie chodzi tylko o błonnik czy trawienie. Czerwona kapusta wspomaga ścieżki detoksykacyjne w wątrobie, pomaga zmniejszyć stan zapalny, a dzięki swojemu profilowi antyoksydacyjnemu została nawet powiązana z poprawą zdrowia serca - podkreśla ekspert.

Związki obecne w tym warzywie mogą wpływać na regulację poziomu lipidów we krwi – w tym cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Badanie opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition (2015) dowiodło, że podawanie soku z czerwonej kapusty osobom z hiperlipidemią prowadziło do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i LDL, przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL.

Efekt ten przypisuje się nie tylko obecności błonnika, ale także antyoksydantów - szczególnie antocyjanów i witaminy C - które chronią ściany naczyń przed utlenianiem lipidów, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy.

Naturalna apteczka w fioletowych liściach

Czerwona kapusta zawiera również duże ilości witaminy K, C i A, a także składniki mineralne takie jak potas i mangan. Wspomaga procesy detoksykacji w wątrobie i działa przeciwzapalnie. Warto zaznaczyć, że właściwości prozdrowotne czerwonej kapusty są najlepiej zachowane w formie surowej lub kiszonej. Gotowanie w wysokiej temperaturze może bowiem częściowo redukować zawartość antocyjanów.

Źródła

  1. BMC Complementary Medicine and Therapies
  2. Express
  3. Journal of Food Sciences and Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Dodatek uwielbiany przez wszystkich. Ale to bomba kaloryczna
Dodatek uwielbiany przez wszystkich. Ale to bomba kaloryczna
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. NFZ się tłumaczy
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. NFZ się tłumaczy
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar