Najlepszy chleb. Zmniejsza stan zapalny tętnic, zbija ciśnienie, dba o jelita
Może pomóc w obniżeniu ciśnienia, dba o zdrowie jelit i ma niski indeks glikemiczny. Chleb na zakwasie to smaczna i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. Sekret tkwi w jego produkcji.
W tym artykule:
Chleb na obniżenie ciśnienia
Sourdough, chleb na zakwasie, znany już od czasów starożytnego Egiptu, nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i może wspierać zdrowie serca, wpływając na obniżenie ciśnienia.
Sekret tkwi w naturalnym procesie fermentacji, który jest kluczowy w produkcji takiego pieczywa. Podczas fermentacji białka w mące chlebowej rozkładają się na związki zwane peptydami. Mogą one pomóc rozluźnić naczynia krwionośne i przyczynić się do obniżenia ciśnienia.
Na takie efekty wskazują m.in. wyniki badania z 2024 roku opublikowane na łamach "Nutrients". Zaobserwowano je w ciągu zaledwie dwóch miesięcy u osób, które zamiast białego chleba, jadły pieczywo na zakwasie.
Chodziło o spadek ciśnienia rozkurczowego, co sugeruje, że chleb na zakwasie może mieć łagodne działanie przeciwnadciśnieniowe, ale też pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego tętnic, który może prowadzić do chorób serca.
Co ciekawe, naukowcy zalecili uczestnikom badania zastąpienie standardowego chleba, chlebem na zakwasie, ale nie narzucili, ile i kiedy powinni go jeść.
Dba o zdrowie jelit
Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż chleb biały, więc nie podnosi tak szybko poziomu cukru we krwi. Jak wyjaśniają eksperci z Mayo Clinic, to zasługa procesu fermentacji, który sprawia, że skrobia w chlebie jest mniej dostępna do trawienia i wchłaniania do krwiobiegu.
Sourdough jest również bogate w witaminy z grupy B, które m.in. wspierają odporność oraz błonnik, wspomagający zdrowie jelit. Eksperci z Cleveland Clinic podkreślają, że wyższa zawartość błonnika w takich produktach utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie węglowodanów.
Dodatkowa zaleta to uwalnianie enzymów niezbędnych do rozłożenia kwasu fitynowego. Kwas ten ze względu na zdolności wiążące może utrudniać przyswajanie składników mineralnych takich jak żelazo, wapń i cynk.
Źródła: 1. Sourdough Bread with Different Fermentation Times: A Randomized Clinical Trial in Subjects with Metabolic Syndrome, 2024 2. The Independent
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.