Najsilniejszy naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny

Nie musisz szpikować się chemią, aby pozbyć się nieprzyjemnych objawów infekcji czy dokuczliwego bólu głowy. W kuchni masz produkty, z których można przygotować niezwykły eliksir. To najsilniejszy naturalny środek o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, wzmacnia odporność, usprawnia metabolizm i dodaje energii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 3Aromatyczny eliksir zdrowia

Do przygotowania mikstury potrzebnych jest kilka składników. Jego podstawą jest kurkuma, nie bez powodu nazywana najzdrowszą przyprawą na świecie. Działa przeciwzapalnie, chroni przed poważnymi chorobami przewlekłymi, a niektórzy twierdzą nawet, że wydłuża życie.
Do napoju dodaje się też inne przyprawy – goździki, cynamon, kardamon, imbir oraz czarny pieprz. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów są bezcenne dla organizmu. Niszczą wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy, pozytywnie działają na trawienie. Im więcej aromatycznych przypraw w diecie, tym lepiej.

/ 3Właściwości zdrowotne napoju z kurkumą

Obraz
© 123RF

Herbata na bazie kurkumy i innych przypraw może być stosowana przy wielu dolegliwościach. Pomoże na objawy przeziębienia, ból brzucha, głowy czy ogólne osłabienie. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym polecana jest osobom cierpiącym na artretyzm, zapalenie stawów, nerwobóle czy reumatyzm.
W smaku przypomina nieco hinduską chai tea latte, dlatego z powodzeniem zastąpi poranną kawę lub herbatę. Wzmacnia organizm, dodaje energii oraz pobudza. Warto wypić filiżankę o poranku, kiedy brakuje nam witalności i czujemy się osłabieni.

/ 3Przygotowanie mikstury

Obraz
© Shutterstock

Do przygotowania leczniczego napoju potrzebujemy:

  • 3 łyżeczek kurkumy,
  • 2 łyżeczek mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczek mielonego kardamonu,
  • 2 łyżeczek cynamonu,
  • 1 łyżeczki mielonych goździków,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1,5 litra wody,
  • miód (do smaku).

Przyprawy wsypać do małego garnka, zalać wodą i gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie napój przecedzić przez sitko. Pić na ciepło z dodatkiem miodu i ewentualnie mleka. Przy dolegliwościach bólowych oraz podczas przeziębienia napój można pić 2-3 razy dziennie. Jeśli zależy nam na profilaktyce, możemy każdego dnia sięgać po jedną porcję mikstury.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy