Najzdrowsza fasola. Obniża cholesterol, wzmacnia serce i chroni przed miażdżycą

Fasola to nie tylko smaczny i tani składnik wielu dań, ale również prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jej regularne spożywanie może mieć istotny wpływ na zdrowie, szczególnie na układ sercowo-naczyniowy. Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne fasoli i która odmiana jest najzdrowsza?

Fasola to sojusznik zdrowego serca. Obniża cholesterol, ciśnienie i cukierFasola to sojusznik zdrowego serca. Obniża cholesterol, ciśnienie i cukier
Źródło zdjęć: © Getty Images

Fasola – wartości odżywcze

Pod względem odżywczym fasola jest jednym z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia roślinnego. Zawiera sporo białka roślinnego, błonnika pokarmowego, a także wielu ważnych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

  • witaminę B1, która wspiera pracę serca i układu nerwowego,
  • kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego metabolizmu i tworzenia krwi,

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

  • żelazo, magnez, cynk, mangan, fosfor i potas, które regulują ciśnienie krwi i wspierają układ krążenia,
  • antyoksydanty, zwłaszcza w ciemnych odmianach, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

To wszystko sprawia, że fasola jest produktem o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych.

Najzdrowsza odmiana fasoli

Za najzdrowszą odmianą fasoli uznaje się fasolę czerwoną (kidney), ponieważ zawiera dużo białka, błonnika, przeciwutleniaczy, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Ale równie wysoko oceniane pod względem wartości odżywczych są czarna fasola i mung - wspierają zdrowie serca, trawienie i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi.

Fasola a zdrowe serce

Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie fasoli może istotnie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze i wysoki cholesterol. Kluczowe znaczenie ma tutaj zawartość:

  • rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu),
  • potasu i magnezu, które pomagają regulować ciśnienie krwi i wspierają rytm serca.

W metaanalizie opublikowanej w "American Journal of Hypertension" wykazano, że osoby spożywające porcję roślin strączkowych dziennie miały niższe ciśnienie krwi i lepszy profil lipidowy, co przekłada się na mniejsze ryzyko zawału serca i udaru.

Właściwości fasoli

Oprócz korzyści dla serca, fasola właściwości wykazuje także w innych obszarach zdrowia:

  • reguluje poziom cukru we krwi – dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i obecności inuliny,
  • wspomaga trawienie – błonnik reguluje perystaltykę jelit i wspiera mikrobiotę jelitową,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – sycąca i niskokaloryczna, ogranicza podjadanie,
  • może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów – zwłaszcza jelita grubego, poprzez działanie przeciwzapalne i prebiotyczne.

Jak włączyć fasolę do diety?

Fasola jest niezwykle uniwersalna. Można ją jeść na ciepło i na zimno, w zupach, sałatkach, pastach (np. hummus), a nawet w deserach - brownie z czarnej fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych słodkości.

Warto jednak pamiętać, by osoby, które dopiero zaczynają przygodę z fasolą, wprowadzały ją stopniowo, by uniknąć dyskomfortu jelitowego. Gotowanie z dodatkiem ziół (np. majeranku, kminku) ułatwia trawienie.

Fasola to prawdziwy sojusznik zdrowego serca. To jedno z roślinnych superfoods, które warto mieć zawsze w kuchni – nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. American Journal of Hypertension

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Pestycyd w popularnej herbacie. GIS informuje o wycofaniu
Pestycyd w popularnej herbacie. GIS informuje o wycofaniu
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa