Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Może zapobiegać stłuszczeniu wątroby

Latem nasze nawyki żywieniowe często ulegają zmianie. Grillowane mięsa, słodkie napoje, desery i alkohol stają się codziennością, co może poważnie obciążać wątrobę i jelita. Tymczasem nieprzyjemne objawy, takie jak nudności, uczucie pełności, wzdęcia, brak apetytu czy ból w okolicy prawego podżebrza, to często pierwsze sygnały, że nasze organy potrzebują wsparcia. Na szczęście natura oferuje łatwo dostępne rozwiązanie – warzywa, które mają udowodnione działanie oczyszczające i regenerujące narządy.

Zdrowe, smaczne i łatwo dostępne. Wątroba oraz jelita będą wdzięczneZdrowe, smaczne i łatwo dostępne. Wątroba oraz jelita będą wdzięczne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zielona bariera przed nowotworami

Brokuły zawierają sulforafan – związek siarkowy z grupy izotiocyjanianów, który aktywuje enzymy detoksykacyjne w wątrobie. Według badania z "Journal of Nutrition" (2016), regularne spożycie brokułów może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia guzów wątroby oraz jelit.

Co więcej, brokuły wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową i redukują stany zapalne, wspierając ogólną odporność organizmu.

Czerwony strażnik zdrowia wątroby

Burak, powszechnie dostępny i tani, jest jednym z najskuteczniejszych warzyw wspomagających funkcje detoksykacyjne organizmu oraz usuwanie cholesterolu. Szczególnie wartościowy okazuje się sok z buraka – bogaty w betainę, która stymuluje wątrobę do usuwania toksyn.

Wpływ buraków na zdrowie

Z badań opublikowanych w "Nutrients" (2019) wynika, że betaina wspomaga metabolizm lipidów, zmniejsza stres oksydacyjny i może zapobiegać stłuszczeniu wątroby.

Surowa moc antyoksydantów

Bogaty w witaminę E, foliany i flawonoidy, szpinak jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Badania z "Food & Function" (2015) sugerują, że jego regularne spożycie może łagodzić stany zapalne i redukować ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD).

Surowy szpinak dodany do sałatki lub smoothie to prosty sposób na dostarczenie organizmowi cennych związków bioaktywnych.

Niedoceniana, a skuteczna

Choć często traktowana po macoszemu, brukselka zawiera glukozynolany, które zwiększają poziom enzymów odpowiedzialnych za neutralizację toksyn w wątrobie.

Eksperymenty na modelach zwierzęcych, opisane w "Carcinogenesis" (2008), wykazały, że brukselka stymuluje produkcję enzymów fazy II detoksykacji, co przekłada się na ochronę komórek wątrobowych przed uszkodzeniem.

Proste zmiany, wielkie efekty

Włączenie tych czterech warzyw do codziennej diety może przynieść wymierne korzyści zdrowotne – od obniżenia cholesterolu, przez poprawę trawienia, aż po wzmocnienie odporności.

Dietetycy zwracają uwagę, że warzywa te nie tylko wspierają wątrobę i jelita, ale też działają profilaktycznie, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych. Zamiast sięgać po suplementy, warto zacząć od kuchni.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. Journal of Nutrition
  3. Food & Function
  4. Carcinogenesis

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów